Стална акција превентивних прегледаза колективе

Дом здравља Ваљево континуирано спроводи веома успешну акцију превентивних систематских прегледа за ваљевске колективе. У више група завршени су прегледи за већи део запослених из Техничке школе и Предузећа за путеве. У фебруару ће прегледи бити реализовани за ОШ „Нада Пурић“, с којом се акција спроводи једном годишње, а у марту за Економску школу. Од новембра 2015. године, када је започета акција, превентивни прегледи су урађени за већину градских основних школа и део сеоских, за Техничку и Музичку школу, службенике Градске управе, чланове Планинарског спортског друштва “Маглеш” и друге.

Превентивни прегледи се обављају суботом пре подне у просторијама Дома здравља. Служба поливалентне патронаже ради мерење шећера, холестерола, триглицерида, телесне масе и висине, израчунавање бодимас индекса, уз попуњавање превентивне карте. Осим тога, за женски део колектива одржава се кратко предавање о самопрегледу дојке. Следи превентивни преглед стоматолога, општи преглед лекара, ултразвук абдомена, а за жене прегледи у Гинеколошкој служби. Сви могу преузети ФОБ тест за једноставан скрининг на карцином дебелог црева, односно за откривање скривене крви у столици која може указати на потенцијалне промене.

Сви прегледани са параметрима или здравственим показатељима који одступају од дозвољених посаветовани су да се обрате свом изабраном лекару и ураде додатне биохемијске анализе. Ако се утврде озбиљније здравствене промене или се посумња на њих, изабрани лекар Дома здравља упутиће пацијента на допунску дијагностику код специјалисте секундарног нивоа.