Обележен Национални дан против дуванског дима

СНадлежне градске установе јуче су обележиле Национални дан против дуванског дима. Ове године жеља је била да се покаже веза између рекреативног физичког вежбања и неконзумирања дувана, због чега је превентивна здравствена акција одржана у фитнес клубу „Кангу“, једном од ретких у којем рекреативци (углавном жене) вежбају и преподне. Међу њима су они који су захваљујући томе оставили цигарете, знатно смањили килажу или је одржавају на оптималном нивоу. Весна Павловић, главна сестра Патронажне службе Дома здравља Ваљево, пренела је јавности неке кључне поруке:

-Данас одавде желимо да пошаљемо поруку суграђанима, свим генерацијама, колико је дувански дим штетан за здравље, да нема органа који је поштеђен штетности дуванског дима и колико нам је важан избор здравих стилова живота. Ово је само једна од физичких активности којима се можемо бавити и која поставља императив нашем организму да је било која психоактивна супстанца и ризичан модел понашања штетан за здравље, да оптерећује и смањује благодети живота. Поручујем: уложимо у здравље, у здраве стилове живота, правилну исхрану и физичку активност, довољно одмора и спавања, мање стреса. На тај начин улажемо у своју будућност, али и будућност људи који нас окружују.

Професор физичког васпитања и тренер кангуа Сузана Томић изнела је позитивне примере из свог клуба везане за цигарете и смањење телесне тежине:

-Имамо девојке које су направиле сјајне резултате за ово време постојања нашег клуба. Имали смо девојке које су пушиле по 20 година и престале, које су смршале двадесетак килограма, тако да су ти лични примери и њихове фотографије највећи мотив за наше садашње и будуће вежбачице. Кангу је интензиван тренинг који захтева изванредну физичку припремљеност, тако да пушачи не могу да издрже цео тренинг. Има ту нус појава на тренингу попут кашља, али после неког времена, два или три месеца, примећује се да су оставиле цигарете. Пушење изазива тзв. кратак дах тако да пушачи током тренинга имају осећај недостатка ваздуха, могу се јавити вртоглавица, мучнина, несвестица...

Рекреативка Мирјана Чубровић истакла је да је захваљујући вежбању свела цигарете на једну дневно, да има све мању потребу за дуваном, осећа се боље и здравије. Радован Петровић је смршао 35 килограма захваљујући различитим физичким активностима, већ осам година иде у теретану, долази на кангу, чак је трчао и неке маратоне. Њему је вежбање постало начин живота, сматра да и други могу постићи исто што и он, само треба да имају јак мотив и вољу да успеју.

Иначе, ученице Медицинске школе проверавале су притисак рекреативкама пре и за време тренинга. Нутрициониста Снежана Маринковић из ЗЗЈЗ поручује да нам је потребан здравији начин живота, који укључује правилну исхрану, физичко вежбање и живот без дувана. Представници Црвеног крста Ваљево сматрају да би требало проверити колико се поштује забрана пушења на јавном месту.