Предавања о превенцији малигнитета грлића и дојке у ОШ „Нада Пурић“

Светска здравствена организација са Међународним удружењем за борбу против рака ове године завршава трогодишњу кампању под слоганом „Ми можемо, ја могу”, којом се подсећа да појединац и заједница могу да допринесу смањењу глобалног терета раком. У оквиру кампање и обележавања Светског дана борбе против рака Служба поливалентне патронаже наше установе одржала је у Основној школи „Нада Пурић“ два предавања за колектив: „Превенција малигнитета грлића материце“ и „Самопреглед дојке“. На крају предавања следило је вежбање на моделу - лутки симулатору са променама, након чега је следила дискусија. У току разговора наставница која се излечила од рака дојке поделила је своје искуство и охрабрила својим порукама све присутне жене, посебно указујући на значај редовних контрола здравља. Била је то дирљива исповест, али истовремено веома значајна за све присутне жене. Предавања и демонстрације одржале су патронажне сестре-специјалисти јавног здравља Славица Филиповић и Весна Павловић, начелница службе.

У Србији се годишње у просеку дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, док од рака умре више од 20.000 људи. Водећи узроци оболевања и умирања од рака у нашој земљи готово су идентични водећим узроцима оболевања и смртности од малигних тумора у већини земаља у развоју. Мушкарци у нашој средини највише оболевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате. Код жена малигни процес је најчешће локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце, који су и најчешће узрок смртног исхода од рака код наших жена. Према проценама Светске здравствене организације оболевање од малигних болести у свету је порасло са 12,7 милиона у 2008. години на 14,1 милиона људи у 2012. години. До 2032. године очекује се да ће оболети 25 милиона људи широм света, односно, оболевање од рака ће порасти за 70%. Према истом извору у 2012. години од свих локализација малигних тумора умрло је 8,2 милиона људи широм света.

Превенција малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ контроли малигних болести. На више од 80% свих малигних болести могуће је утицати модификовањем фактора ризика који су одговорни за појаву болести. Уколико до болести ипак дође, њен је исход могуће побољшати раним откривањем, терапијом и рехабилитацијом уз одговарајуће палијативно збрињавање. Један од значајаних проблема у Србији представља и непрепознавање ризичног понашања и недовољно коришћење позитивних искустава из развијених земаља света у спровођењу програма превенције и раног откривања рака.