Активности поводом Светског дана борбе против туберкулозе

П/span>оводом Светског дана борбе против туберкулозе (24. март) Дом здравља Ваљево учествује у више активности којима се обележава овај значајан датум у Календару Светске здравствене организације. У току марта Патронажна служба, у сарадњи са партнерским установама и организацијама, по успостављеном договору и плану, држи здравствена предавања „Превенција ТБЦ и капљичних инфекција“. Предавања су одржана у нижим разредима сеоских школа Ставе, Беомужевић и Бранковина, док су у току у свим градским школама.

У петак од 11 часова је централна јавна манифестација на Градском тргу у Ваљеву. Носилац организације је Црвени крст Ваљево док ће Патронажу и Дом здравља на овом догађају представљати специјалиста јавног здравља Славица Филиповић, која је и реализатор споменутих здравствених предавања по школама у име наше установе. Установе и организације, с којима Дом здравља традиционално заједнички организује здравствена предавања и јавну промоцију превенције здравља су: Завод за јавно здравље Ваљево, Црвени крст Ваљево и Медицинска школа.

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) из 2016. године туберкулоза представља девети по учесталости узрок смрти у свету и водећи узрок смрти од једног инфективног агенса, учесталији у односу на ХИВ/АИДС. Исте године процењено је да је око 1,3 милиона ХИВ негативних особа умрло од туберкулозе (у односу на 1,7 милиона у 2000.), као и 374.000 особа које живе са ХИВ-ом.

У Европској унији и Европској економској заједници (ЕУ/ЕЕА) годишње се пријављује око 60.000 случајева обољевања од ТБ. Стопа пријављивања се смањује само за око 5% сваке године. Потребан је пад од најмање 10% да би се постигли циљеви одрживог развоја и циљеви глобалне стратегије за елиминацију ТБ као јавноздравственог проблема.

Током 2017. године одржана је прва глобална министарска конференција СЗО о ТБ, у којој је преко 120 националних делегација, укључујући и делегацију Републике Србије, усвојило „Московску декларацију о заустављању туберкулозе”.

Република Србија бележи континуиран тренд смањења стопе пријављивања туберкулозе, са 37/100.000 у 2003. години на 12/100.000 становника у 2016. години, што је сврстава међу земље са ниским оптерећењем туберкулозом у региону Европе.

Према пријавама достављеним на обрасцу број 1, у 2016. години пријављено је 837 случаја оболевања од свих облика туберкулозе, који подлежу обавезном пријављивању, што чини нотификациону стопу од 11,82/100.000 на 100.000 становника