Свечано обележен Дан сестринства у Дому здравља Ваљево

Пригодним програмом и уручењем награда медицинским сестрама и техничарима који су се у протеклих годину дана истакли у раду, у Дому здравља Ваљево традиционално је обележен Међународни дан сестринства. У целом свету се овај празник обележава 12. маја, у знак сећања на Енглескињу Флоренс Најтингејл, зачетницу модерног сестринства. Запосленима су се обратили члан Градског већа проф. др Мирољуб Ивановић, директор др Завен Дер Хазарјан, главна сестра Гордана Симић и проф. др Бранко Бошковић, заменик директора Високе спортске и здравствене школе у Београду. У културно-уметничком програму учествовали су оркестар Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ и тенор Марко Томић, омладински извођачки ансамбл КУД „Ђердан“ и ученице Медицинске школе са својим литерарним радовима.

Главна сестра Гордана Симић се захвалила локалној самоуправи на челу са градоначелником др Слободаном Гвозденовићем и Управи Дома здравља што из године у годину обезбеђују све боље радне услове, као и потребну опрему.

-Упркос томе, није нам лако да испунимо све захтеве јер нас нема довољно и потребно нам је подмлађивање колектива. Овакву ситуацију морамо превазићи јер смо се определили за хумани позив у којем је пацијент на првом месту и тако што ћемо једни друге подржати у обављању нашег посла. Свечаност поводом Дана сестринства упућује нас на заједништво и солидарност, али уједно и подсећа на важност и хуманост нашег позива. Подсетила бих вас да се од модерне сестре очекује стално усавршавање, додатна едукација, стицање нових знања и вештина. Међутим, као медицинска сестра са великим професионалним искуством, желела бих да вас подсетим на темеље и трајне истине о нашој професији, које нам могу бити свакодневни путоказ у раду. Неке од мојих порука младим колегама данас су: да волите свој позив и да сте у потпуности одани и посвећени ономе што радите; ако имате знања тај став ћете лако изградити; будите поносне што сте сестре и то истакните у свакој прилици; ношењем примерене униформе то ћете и доказати; запамтите да сте било где и у било којој ситуацији медицинске сестре; образујте се, са знањем и образовањем веће су Вам шансе да стекнете положај који заслужујете; за све што радите, а већину процедура које спроводите радите по налогу, увек се питајте: Зашто то мора да се уради баш тако? Тиме ћете на најбољи могући начин помоћи пацијенту, а ваше окружење ће врло брзо схватити да имате знање и да свој посао обављате професионално; негујте добар колегијални однос; поштујте људски живот; поштујте и себе и друге; поштујте свој племенити позив; наоружане знањем које несебично прносите другима, уз жељу да учите, да волите људе, остварићете своје снове јер знање је основа успеха.

Директор Дер Хазарјан је рекао да ниједна медицинска служба не би могла функционисати без медицинских сестара те и да су оне управо оне које прве прилазе пацијенту.

- Флоренс Најтингејл је заступала став да све сестре треба стално да одржавају и унапређују ефикасност, снагу, саосећајност и брижну праксу. Тај приступ је назвала „здравље сестринства“. У 21. веку, у ери „глобалног села“, широки погледи Флоренс Најтингејл могу постати иновативни приступ савремених сестара, које теже да утичу на факторе који унапређују и одржавају здравље људи. Данас, по дефиницији Светске здравствене организације, професионално подручје рада медицинских сестара је у пружању помоћи појединцу, групи или заједници када њима недостаје снага, воља или знање. Код нас медицинске сестре и техничари активно учествују у пројектима и научно-истраживачким радовима. Медицинске сестре делују на свим нивоима здравствене заштите: помажући здравима да остану здрави и помажући болеснима да оздраве или да науче живети са својом болешћу. Традиционална улога медицинске сестре зависила је од целог здравственог система, док је модерна оријентација здравства независна улога, што од медицинских сестара захтева континуирано усавршавање – стицање, знања, вештина и компетенција. Активна улога медицинске сестре у здравственој заштити једне земље основ је за здравствено функционисање целокупног система, а њена образованост, професионалност, ефикасност, посвећеност и саосећајност чине је јаком кариком у сложеном ланцу сваког сегмента здравства.

Град као оснивач, више него икада, препознаје потребе ове здравствене установе, што је на добробит пре свега грађанима Ваљева као корисницима услуга, али и запосленима. У име Града Ваљева присутне је поздравио проф. др Мирољуб Ивановић, члан Градског већа:

- Као што вам је познато, Градско веће на челу са градоначелником др Слободаном Гвозденовићем даје изузетну подршку Медицинском центру и Дому здравља. На седници Градског већа пре три недеље извештај Дома здравља добио је позитивну оцену. Пре неки дан је Градска скупштина усвојила Извештај о раду ДЗ у 2017. и потпуно га оценила као позитиван, упркос неким негативним информацијама које су стизале на рачун вредних медицинских сестара, техничара и лекара. Оно што сам приметио и обавезан сам да вам кажем јесте да др Гвозденовић највећи део свог радног времена улаже у област здравства, у комуникацији са Министарством здравља, тако да ће ћете имати још боље услове да бринете о здрављу грађана Ваљева. Још једном вам честитам празник!

На предлог главних сестара служби, ове године су поводом Дана сестринства награђени:

Служба за здравствену заштиту одраслих:
Општа медицина – Снежана Цвијић
Општа медицина – Живанка Савић
Медицина рада – Вера Милаковић
Служба за здравствену заштиту деце:
Дечји диспанзер – Љубинка Тадић
Школски диспанзер – Гроздана Лазић
Служба за хитну медицинску помоћ: Влада Ђурић
Служба за кућно лечење и негу: Маја Баратовић
Служба поливалентне патронаже: Милисав Илић
Служба за здравствену заштиту жена: Гордана Марковић
Служба за стоматолошку здравствену заштиту: Милена Радовић

Дан сестринства се у целом свету обележава 12. маја, на дан рођења Флоренс Најтингејл (Фиренца 1820-Лондон 1910), зачетнице модерног сестринства као признате професије. Флоренс је средином 19. века предводила групу од 38 медицинских сестара које су се бринуле о рањеницима у Турској. То је била прва група жена које су као медицински радници отишле на фронт. За време Кримског рата организовала је болнице и увела значајне реформе у санитетску службу и негу рањеника и болесника, чиме је смањила непотребна умирања. Када се 1856. године вратила у Енглеску већ је била национална хероина. Отворила је прву школу за медицинске сестре, а њене ученице касније су отвориле школе таквог типа у многим земљама.