Обележен Светски дан без дуванског дима

ПОдбор за јавно здравље Ваљево је 31. маја у ОШ „Десанка Максимовић“ обележио Светски дан борбе против дуванског дима. У препуном холу школе пригодан програм извели су ученици школе домаћина и вртића „Колибри“. У име Одбора за јавно здравље Ваљево присутнима се обратила секретар Славица Филиповић, струковна медицинска сестра-специјалиста јавног здравља. Затим је председник Одбора др Јасмина Лукић уручила награде најуспешнијима на традиционалном ликовном и литерарном конкурсу, чији је мото ове године био „Дуван слама срца“. Конкурс је био отворен за ваљевске предшколце и основце са градског и сеоског подручја, одзив је био добар, а радови су били изложени у холу школе.

- Акценат овогодишње манифестације је на штетним ефектима дувана по кардиоваскуларни систем. Све супстанце су штетне, има их преко 6000, утичу на све органе у телу. Када су млади у питању треба истаћи да се граница конзумирања прве цигарете углавном померила, а пробање цигарете је изазов, пут и начин да се буде део вршњачке групе. Патронажа Дома здравља, Завод за јавно здравље и Црвени крст Ваљево тимски раде на превентиви, обилазимо и школе вртиће читаве године указујући на штетност дуванског дима. Осим тога, редовно организујемо манифестацију за 31. јануар, када обележавамо Национални дан борбе против дуванског дима, као и за 31. мај, Светски дан борбе против дуванског дима – изјавила је Славица Филиповић.

Код предшколаца награђени су Матеја Ранковић из вртића „Хајди“, Давид Митровић из „Бубамаре“, Ђурађ Даниловић из „Пчелице“, Лена Беговић из „Колибрија“, Елена Косић из „Видре“ и Дуња Павловић из вртића „Звончић“. У конкуренцији основаца награде су припале Душану Митровићу, ученику четвртог разреда ОШ ,,Прота Матеја Ненадовић '' Бранковина – издвојено одељење Котешица, Јовану Рајовићу, II-1 ОШ ,,Нада Пурић'', Димитрију Ерићу, IV-2 ОШ ,,Нада Пурић'', Теодори Лукић IV-5 ОШ ,,Андра Савчић'' - Издвојено одељење Горња Грабовица, Дејану Колаићу I-3 и Мелик Мохамеду из ОШ „Десанка Максимовић’’ и Тијани Јездић, ученици трећег разреда ОШ ,,Драгољуб Илић'' Драчић. Сви су награђени ваучерима за куповину школског прибора. Групне награде, такође у ваучерима, добиле су: ОШ ,,Прота Матеја Ненадовић '' Бранковина (издвојено одељење Јошева) - односно ученице четвртог разреда Маја Пајић и Сања Марковић, затим Креативна радионица ,,Пинокио'' и ОШ,, Десанка Максимовић’’ као школа домаћин манифестације.

На крају програма уручене су захвалнице партнерским установама и појединцима. Свечаности је присуствовао и прим. др Радиша Јокић, лекар у пензији, потпредседник Одбора за јавно здравље, иначе иницијатор његовог оснивања и дугогодишњи председник. Одбор је део Удружења за јавно здравље Србије. Одбор већ 12 година обележава овај важан датум у Календару здравља, заједно са сарадницима: Службом поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево, Заводом за јавно здравље, Црвеним крстом, Медицинском школом, Предшколском установом „Милица Ножица“ и основним школама.