Форум о стандардима квалитета исхране у основним школама

Европска тренинг академија (EUTA) организовала је Форум под називом “Израда правилника о стандардима квалитета исхране у основним школама" у ОШ “Дринка Павловић” у Београду. Циљ тзв. Хибридног форума је био да окупи све заинтересоване стране за унапређење квалитета исхране деце у основним школама, како би понудили своја виђења и решења која доприносе побољшању здравља и развоја деце, али и креирању стандарда у исхрани деце у основним школама у Србији. Организатори су, због искуства и стручности у области јавног здравља и промоције правилне исхране и физичке активности, позвали и представнике Дома здравља Ваљево да учествују у раду Форума: прим. др Јасмину Лукић, субспецијалисту за исхрану здравих и болесних, Славицу Филиповић, координатора здравствено-васпитних активности и Весну Павловић, главну сестру Службе поливалентне патронаже.

Тема другог Хибридног форума “Израда правилника о стандардима квалитета исхране у основним школама” изабрана је будући да Министарство просвете управо припрема правилник који по први пут треба да регулише и успостави стандарде квалитета исхране деце у основним школама у Србији. Учесници форума имали су прилику да у директном разговору и дискусији са представницима МПНТР и Радне групе дају своје коментаре и мишљење које би унапредило квалитет Правилника. Форуму су присуствовали учесници из сектора основног образовања, државне управе (министарства и локалне самоуправе), невладиног сектора и пољопривреде. Такође, били су присутни стручњаци за нутриционизам, јавне набавке, пољопривредни произвођачи, школски кувари, родитељии и медији.

Хибридни форум је део пројекта Strength2Food који траје од марта 2016. до 2021. године и окупља 30 партнера из Европе и света, укључујући 5 партнера из Србије: Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Економски факултет у Београду, општину Ариље, фирму ТопЦласс, Европску тренинг академију, Београд (EUTA), али и 29 основних школа са територије Београда, Новог Сада, Ариља, Ивањице, Лознице, околине Ваљева, Мионице и Осечине. Пројекат Strength2Food се бави темама као што су квалитет хране и исхране деце, систем јавних набавки и ланац снабдевања храном од произвођача до крајњег потрошача, а у Србији је једна од кључних активности унапређење квалитета исхране у основним школама кроз сарадњу са локалним пољопривредним произвођачима.

Хибридни форум се састојао из два дела: први је представљао дискусију скоро 10 стручњака за ову тему, а други део је био јавни, када су се учесници из различитих области могли укључити у дискусију. Стручном делу присуствовали су људи из основног образовања, Министарства просвете, здравства, локалне самоуправе, невладиног сектора и стручњак за јавне набавке, а јавном делу форума присуствовали су учесници из различитих области, грађани и медији. Следећи форум ће се одржати на јесен на Борском језеру.