Мултисекторски састанак поводом пројекта “Бирам опоравак”

У Центру за стручно усавршавање Шабац крајем прошле недеље одржан је мултисекторски састанак који је организовало Удружење „Излазак“ у сарадњи са Канцеларијом за борбу против дрога Владе Републике Србије. На састанку су представници Удружења „Излазак“ представили трогодишњи регионални пројекат „Бирам опоравак“, који ће до краја 2019. године бити реализован у БиХ, Србији и Црној Гори, а у партнерству са Светском федерацијом против дрога (WFАD). Нашу установу представљали су Весна Павловић и Милисав Илић из Службе поливалентне патронаже, а на састанку су учествовали и представници Колубарског управног округа, Завода за јавно здравље, Психијатријске службе Опште болнице Ваљево и Црвеног крста Ваљево.

Пројекат се реализује са циљем да се унапреде сервиси за особе с проблемом зависности, са акцентом на особе из мањих средина. Циљ је и да се повежу сви актери унутар заједнице кроз мултисекторску сарадњу и умрежавање, како би се особа у процесу опоравка од зависности заједничким напорима подржала и довела на место њеног максималног потенцијала. Један од циљева је мотивација институција које немају директан контакт са зависницима да се на неки начин укључе и промовишу бесплатну и анононимну телефонску линију кроз летке и плакате. Важно је да сви препознају зависност као болест која је још увек веома стигматизована и људи се тешко, због стида и негирања, одлучују да потраже помоћ у званичним институцијама, што је нарочито видљиво у мањим срединама где се сви познају.

Као једна од главних активности пројекта, успостављена је бесплатна и анонимна телефонска линија, затим сајт www.biramoporavak.com и бесплатно Саветовалиште за проблематику злоупотребе дрога.