Добар одзив на прегледе на „Данима купине“

Медицинске екипе Дома здравља и Опште болнице прегледали су јуче 156 мештана Става и околних села за време привредно-туристичке манифестације „Дан купине“. Укупно је обављено 433 прегледа. Шест тимова лекар-сестра Дома здравља имали су 156 прегледа општег стања, плућа и притиска; Служба патронаже је измерила ниво шећера у крви код 106 људи; специјалиста радиологије и гастроентеролог урадили су 70 ултразвучних прегледа штитне жлезде, дојке и абдомена; кардиолог је обавио 45 прегледа, укључујући и ЕКГ снимак који су радиле сестре Дома здравља; ОРЛ специјалиста је имао 32 прегледа, хирург 7 и неуропсихијатар 6. Служба кућне неге и лечења посетила је и прегледала 11 тешких или непокретних пацијената у њиховим домаћинствима, док Служба хитне помоћи овог апута није имала потребе за интервенцијом. Присутна је била и Апотекарска установа Ваљево тако да су се мештани могли снабдети и најпотребнијим лековима.

Прегледи су обављани у ОШ „Илија Бирчанин“ и сеоској амбуланти Дома здравља Ваљево. Од општих показатеља, имајући у виду и старосну структуру, забележено је доста мештана са високим притиском и повишеним шећером, као и проблемима са слухом и видом.

Акција превентивних прегледа показалa је пун ефекат, не само зато што су прегледе могли обавити и људи без здравственог осигурања, него је прегледано нешто више људи него прошле године, упркос нестабилном времену и мањем броју посетилаца на манифестацији него прошле године. Медицинске екипе је обишао и градоначелник др Слободан Гвозденовић са сарадницима. Покровитељ манифестације „Дан купине“ био је Град Ваљево.

Наши циљеви су промоција, очување и унапређење здравља, односно превенција болести, као и обављање контролних прегледа, давање савета и предлога за терапију. Сврха нашег присуства оваквим манифестацијама и организације превентивних акција јесте доступност здравствене заштите становништву које је из било ког разлога онемогућено да те услуге користи у потребној мери. Становништво на Ставама и у овом крају добро је покривено здравственом услугом кроз рад амбуланте три пута недељно, што је у складу са могућностима наше установе. Ипак, имајући у виду да су Ставе планинско село у подножју Медведника, удаљено око 30 километара од Ваљева, да је центар за више села у околини претежно насељених старијим становништвом, као и да многи од њих немају здравствено осигурање, за пољопривреднике овог краја врло су значајне овакве превентивне здравствене акције, што се и овога пута показало.