Предавање поводом Светског дана срца

У четвртак 27. септембра Дом здравља Ваљево (Служба поливалентне патронаже) је, у сарадњи са партнерским установама Заводом за јавно здравље Ваљево и Црвеним крстом Ваљево, у ОШ „Стеван Филиповић“ у Дивцима организовао предавање поводом Светског дана срца. Презентација о превенцији кардиоваскуларних незаразних обољења и здравим стиловима живота одржана је за све ученике ове приградске школе: од првог до осмог разреда, као и за предшколце. Говорило се, пре свега, о факторима ризика који могу довести до кардиоваскуларних болести, о значају исхране, физичке активности, рекреација и спорта, довољног сна, о предупређивању болести зависности. Организована је и пригодна изложба и подела едукативних брошура. Оваква излагања и сусрети са нajмлађима својеврсна су промоција здравља.

Светски дан срца, 29. септембар обележавамо јер су болести срца и крвних судова најучесталије у свету. Сваког дана широм света од последица неке од болести срца и крвних судова умре просечно 47.000 особа. То чини трећину свих смртних исхода у свету, а 1 од 10 смрти од кардиоваскуларних болести (КВБ) јавља се у узрасту од 30-70. година. Више од 75% свих смрти је из ниско и средње развијених земаља, а 80% свих КВБ смрти је последица инфаркта и шлога.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у Србији је од болести срца и крвних судова током 2017. године дневно умирало 147 особа. У 2017. години од кардиоваскуларних болести живот је изгубило 53.668 особа (24.362 мушкараца и 29.306 жена). Најниже стопе оболевања регистоване су у Региону Београда, затим у Региону Војводине, након чега је следио Регион Шумадије и Источне Србије. Највише стопе оболевања регистроване су у Региону Јужне и Источне Србије.

Охрабрујуће је да су кардиоваскуларне болести у високом проценту превентабилна обољења. Готово 80% свих кардиоваскуларних болести може да се спречи контролом три фактора ризика у које спадају: пушење, физичка неактивност и неправилна исхрана.