Семинар о карциному дојке у Врњачкој Бањи

У понедељак је у Врњачкој Бањи одржан округли сто посвећен карциному дојке у организацији Женског центра „ Милица“ из овог града. Округли сто део је традиционалне акције „Дај педалу раку“ коју већ четврту годину организује Женски центар „Милица“ поводом почетка Месеца борбе против рака дојке. Град Ваљево се од ове године укључио у манифестацију, организујући у суботу у парку Пећина одличну промотивну акцију, у којој је важну улогу имала и наша установа. Због тога су и представници Ваљева учествовали на стручном скупу у Врњачкој Бањи: заменик градоначелника др Зоран Живковић, специјалиста нуклеарне медицине, начелница Онкологије Опште болнице др Александра Милутиновић и главна сестра Службе поливалентне патронаже Дома здравља Весна Павловић.

Весна Бонџић, председница Женског центра „Милица“, која је и сама прошла кроз лечење ове тешке болести, отворила је скуп иницијативом да се измени правилник о продуженој рехабилитацији за пацијенте који су имали масектомију дојке. О карциному дојке на округлом столу говорили су врхунски стручњаци из области онкологије, међу којима прим др Снежана Шушњар, др Драгана Јовићевић, проф. др Слађана Филиповић, др Жељко Кањух и др Родољупка Радосављевић.

О значају лечења карцинома дојке стручњаци са Института за онкологију и радиологију Србије су истакли да је тренутно познато више десетина подтипова карцинома дојке. У процесу лечења је битно што раније одређивање стадијума болести и биолошког подтипа због даљег тока лечења и избора терапије. Посебно је истакнута важност системске терапије која обухвата хемиотерапију, хормонску и циљану терапију. Стручњаци су посебно нагласили да се у зависности од типа тумора примењује одговарајућа терапија. која је од посебног значаја код лечења тзв. раног карцинома дојке, када је циљ излечења потпуно излечење и зато је потребно применити што ефикаснију терапију.

Др Драгана Јовићевић из Института за онкологију и радиологију Србије указала је на то да су представљена истраживања и подаци из праксе показали да је физичка активност у лечењу и рехабилитацији онколошких пацијента изутетно важна и да утиче на бржи опоравак. Она је изнела податак да физичка активност утиче на значајно повећање густине костију, као и промене телесне тежине као последице у процесу лечења карцинома.

Дилеме око бањског лечења пацијената који су лечени од рака дојке отклонила је проф. др Слађана Филиповић, указујући на чињеницу да бањско лечење не може да шкоди оваквој врсти пацијената, али да свакако о одласку у одређену бању пацијенти морају да се консултују са својим лекаром, јер зависно од начина и тока лечења, зависи да ли ће и која бања бити изабрана. Говорећи о опоравку пацијената прим. мр сц мед др Жељко Кањух указао је и на значај превенције од лимфедема руке, одмах после операције карцинома дојке. Током округлог стола су представљени и резултати организованог скрининга рака дојке у Републици Србији. Наведено је да се скрининг спроводи последње две године, а тренутно је у току трећи циклус.