Обележена Национална недеља дојења

Радионицом Школе за труднице и родитељство на тему „Дојење – темељ живота“, Дом здравља Ваљево је обележио Националну недељу дојења. Радионицу, која је била и саставни део Дечје недеље, заједнички су одржали Дом здравља, Завод за јавно здравље и Црвени крст Ваљево. Трудницама је о значају дојења говорила патронажна сестра Славица Филиповић, специјалиста јавног здравља и руководилац Школе за труднице и родитељство од оснивања (пре пуних 13 година), о подршци породице психолог Живана Пантић, док је о значају исхране говорила нутрициониста-дијететичар Завода за јавно здравље Снежана Маринковић.

Желимо да пошаљемо поруку свим садашњим и будућим мајкама колико је значајно успостављање лактације, да жена себе психички припреми за дојење, да има све потребне информације и сазнања, пре свега да зна колико је то битно за правилан раст и развој детета. Природа је устројила да мајчино млеко садржи све материје потребне за правилан раст и развој новорођенчета. Једино нема витамина Д, који се додаје у капима као суплемент, а при рођењу и витамин К. Дигестивни тракт детета је у прва три месеца недовољно зрео, а једина храна која је томе потпуно прилагођена је мајчино млеко. Лактација зависи од стимулације и учесталости подоја бебе, због чега је наша препорука „дојење на захтев“, у континуитету. Маме треба да знају да у почетку немају довољно млека, нити беба може много да узме, због тога „дојење на захтев“ помаже да добије оптималну количину млека. Дојиља преко исхране, сна, одмора, подршке партнера, породице и здравствених радника регулише количину млека и правилно дојење – изјавила је овим поводом Славица Филиповић.

О значају породице у развоју новорођенчета и значају дојења као емотивног развоја будућег одраслог, здравог и способног члана заједнице излагала је Живана Пантић, психолог Дома здравља и координатор Саветовалишта за младе:

-У ово тешко време, када се боримо за основну егзистенцију, често заборављамо значајне улоге породице у подизању и васпитању деце. Породица је учитељ детету, вредносни процењивач детета и онај који извршава награду или казну. Будуће родитеље треба да подсетимо колико је породица као заједница у којој се деле улоге битна за уравнотежен развој сваког детета, колико је битно да дете у свом окружењу има модел свог развоја, јер деца имитирају тај модел. Такође смо им указали да нам се могу јавити за савете уколико упадну у дилеме и проблеме.

О правилној исхрани у време лактације препоруке је дала Снежана Маринковић из Центра за промоцију здравља Завода за јавно задрвље Ваљево:

-Дешава се да породиље забораве на себе, а само под тим условима могу подарити добро здравље и правилан психофизички развој својој беби. Ми највише волимо да радимо са овом циљном популацијом јер је то улагање у нови живот и будућност. Школа за труднице и родитељство Дома здравља ради сваког четвртка те позивамо све труднице да дођу овде како би добиле потребне информације од стручних, едукованих људи. Дојење је уједно најбоља превенција за карцином дојке и гениталија код жена. Значајна ја за психолошку стабилност жене јер се успоставља јака веза између маме и бебе, осећај љубави и задовољства. Исхрана породиља треба да буде уравнотежена, са пет оброка дневно, али лаганија. Треба избегавати пијење кафе, великих количина чаја, језграстог воћа као потенцијалног алергена, пасуља, купуса, прокеља итд.