Програм поводом Светског дана хране

Светски дан хране и Месец правилне исхране Дом здравља Ваљево ће обележити у понедељак 15. октобра од 11 часова у сали Едукативног центра, заједно са Заводом за јавно здравље, Црвеним крстом и Медицинском школом, као и уз велику подршку ОШ „Прота Матеја Ненадовић“ из Бранковине. Предшколцима и основцима препоруке за правилну и здраву исхрану даће Славица Филиповић из Патронажне службе и Снежана Маринковић из Завода за јавно здравље, док ће деца из Предшколске установе „Милица Ножица“ рецитовати песме о здравој храни. Др Јасмина Лукић ће представити Савтовалиште за исхрану Дома здравља, а педијатар Валентина Марковић ће говорити о значају исхране за правилан раст и развој деце. На крају програма ће основци из Бранковине извести пригодан скеч. Они ће, уз подршку својих наставника, аранжирати кетеринг салу поврћем и воћем које гаје у школском дворишту у Бранковини.

Манифестација је централни догађај који Дом здравља организује у оквиру октобарске кампање о значају правилне исхране, која је започета радионицама у сеоским основним школама за време Дечје недеље. Наставља се у уторак 16. октобра у 10 сати, када вртић „Пинокио“ организује програм посвећен правилној исхрани, у среду 17. октобра заједнички тим ће одржати у Основној школи у Поћути радионицу о хигијени и правилној исхрани, а у петак 19. октобра у школи у Доњој Грабовици.

Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар као Светски дан хране. У Србији се Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године се 16. октобар обележава под слоганом: „Правилна исхрана – улагање у будућност”, са фокусом на смањење броја гладних у свету.