Др Антић о вакцинацији против сезонског грипа

У Дому здравља Ваљево још у петак од друге смене почела je вакцинација против сезонског грипа, а сада већ и у градским и сеоским амбулантама, где се грађани могу вакцинисати по распореду рада амбуланти. Дом здравља Ваљево је ове године добио 2.500 доза, што је у нивоу прошлогодишње потрошње, а већ неколико година бележи се тренд веће заинтересованости Ваљеваца за цепљење против грипа.

-Неопходно је да вакцину приме пацијенти који припадају ризичним групама, труднице, као и сва лица старија од шест месеци са хроничним поремећајима у плућном систему, поремећајима кардиоваскуларног система, укључујући и висок притисак, поремећајима метаболизма, бубрежном дисфункцијом, поремећајима крвнe слике, хроничним неуролошким поремећајима, са падом имунитета и трансплантирани пацијенти. Процедура је таква да се пацијенти јаве свом изабраном лекару који одређује да ли у том тренутку могу примити вакцину, прописује вакцину након чега пацијент иде у собу за интервенције у којој му се аплицира вакцина. Сви који немају повишену температуру, црвено грло, бол у грлу, малаксалост, дакле ако нису прехлађени могу је примити. Чак и када почне грип они који немају симптоме могу је примити, уколико изабрани лекар тако процени. Апелујемо на пацијенте да се што пре вакцинишу, да не чекају да почне грип јер је ово идеалан период за вакцинацију. Препоручљиво је да вакцину приме и особе смештене у геронтолошким центрима, запослени у јавним службама и медицинско особље.

Потребно је да се пацијенти јаве свом изабраном лекару Опште медицине, Медицине рада и Педијатрије. Тровалентна вакцина садржи сојеве грипа предвиђене за ову сезону, за стицање имунитета потребно је две до три недеље, а ствара се имунитет за наредних шест месеци. Вакцину не могу примити особе осетљиве на кокошје месо, перје и јаја, као и особе које су прехлађене и имају температуру, док не оздраве.