Семинар за бољу комуникацију с родитељима о имунизацији

Наша установа је један од домова здравља у Србији који је Регионална канцеларија УНИЦЕФ-а позвала на семинар под називом „Непосредна комуникација са родитељима о имунизацији, за здравствене раднике“, који ће се одржати у Београду од 26-28. октобра. Семинар је намењен педијатрима, педијатријским и патронажним сестрама, као и здравственом медијатору. Службу за здравствену заштиту деце представљаће лекари Драгица Томић и Весна Стојнић, као и педијатријске сестре Љиљана Ђукановић, Снежана Грбић и Зорица Игњатовић. Из Службе поливалентне патронаже семинар ће похађати Весна Павловић, Милица Ранковић, Славица Петровић и здравствени медијатор Гордана Петровић.

Као одговор на изазове са којима се Србија сусреће када је имунизација деце у питању, УНИЦЕФ је у оквиру плана сарадње са Министарством здравља и Институтом за јавно здравље Србије подржао неколико активности у 2018. години. У организацији Регионалне канцеларије УНИЦЕФ-а, уз стручну подршку Центра за комуникације „Џон Хопкинс“ универзитета из САД, једног од најпрестижнијих за област комуникације у јавно-здравственим областима, у септембру месецу едукована је група домаћих стручњака за улогу тренера у области интерперсоналне/непосредне комуникације са родитељима о имунизацији, посебно са неодлучним родитељима.

У жељи да се ова знања што пре пренесу на здравствене раднике који су директни учесници у комуникацији са родитељима по овим питањама, с обзиром на актуелност теме, УНИЦЕФ је иницирао обуку здравствених радника са домаћим предавачима. Семинар је уједно прилика да се продискутују све дилеме о имунизацији деце, оснаже лични и институционални капацитети за наставак успешног спровођења програма обавезне имунизације у Србији.