Обележен Светски дан борбе против СИДЕ

У петак је на Градском тргу одржана централна улична манифестација поводом 1. децембра - Светског дана борбе против СИДЕ, уз добровољно тестирање у специјализованом возилу. Црвени крст Ваљево је догађај организовао заједно са партнерима и сарадницима из Завода за јавно здравље Ваљево, Дома здравља Ваљево, омладине ЈАЗАС и Медицинске школе Ваљево, са циљем скретања пажње јавности на значај превенције и раног откривања инфекције узроковане ХИВ-ом. Волонтери су делили адекватан здравствено-васпитни материјал и кондоме пролазницима, који су уједно могли да виде поставку примерену обележавању овог значајног датума у календару здравља, са јасним порукама и подацима о СИДИ. Био је то јубиларни двадесети пут да ЈАЗАС и градске установе организују овакве превентивне акције.

Светски дан борбе против опаке болести ове године се обележава под слоганом „Сазнај свој статус“, и то у симболичном термину - у 5 минута до 12. У периоду од 13-16 часова, такође на Градском тргу, заинтересовани су могли да обаве саветовање и тестирање на ХИВ које је анонимно, добровољно и поверљиво, у специјализованом возилу Дома здравља Ваљево, у реализацији Асоцијације „Дуга“ из Шапца. Ново тестирање биће обављено 14. децембра од 18-21 сат у специјализованом возилу Министарства здравља. Дом здравља са сарадницима током читаве године организује едукативна предавања и радионице са предшколцима, основцима и средњошколцима, са циљем промоције здравих стилова живота и указивања на ризичне облике понашања који могу угрозити здравље младих.

По речима епидемиолога Биљане Рајковић из Завода за јавно здравље Ваљево за првих шест месеци ове године регистровано је 67 нових инфекција вирусом ХИВ-а у Србији, претежно код мушке популације. Први случај у Колубарском округу регистрован је 1989. године и до данас постоје подаци за 41 инфицирану особу. У 2017. забележно је пет нових случајева, од којих су три откривена без симптома, а два са развијеном болешћу. Нагласила је да је врло значајно што раније открити вирус јер су тада веће шансе да се преведе у хроничну болест, са знатно квалитетнијим животом него када се открије у касној фази. Тестирање на ХИВ могуће је сваког радног дана у Заводу за јавно здравље. Годишње га обави од 60 до 80 особа.