Обележавање Национланог дана без дуванског дима

Партнерске организације: Црвени крст Ваљево, као носилац активности, Завод за јавно здравље Ваљево, Медицинска школа Ваљево и Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево, заједнички су обележиле 31. јануар - Национални дан без дуванског дима. Централна улична манифестација под слоганом „Заштитимо се од дувана” одржана је на Градском тргу, на једном од најпрометнијих пешачких места у граду. Постављени су пултови са здравствено-превентивним порукама и паноима који се односе на штетност дуванског дима, а млади волонтери делили су едукативне брошуре са информацијама о штетним ефектима изложености дуванском диму. У изјави за медије Александар Томић из Црвеног крста Ваљево, између осталог, је рекао:

-Постоји стална потреба да се указује да што више људи изађе из круга пушача јер постоји егзактан податак Батута да трећина популације у Србији конзумира дувански дим (између 1,7 и 2,5 милиона људи). Страшан је податак да годишње умре 16 хиљада људи од последица пушења и дуванског дима. Чак 37 процената ђака пуши, говоримо о деци од 13-15 година. Неопходно је да се сви стручњаци, институције и појединци удруже и скрену пажњу на опасност од дуванског дима. То је „болест избора“ која може довести до тешких последица по људско здравље. У последње време говоримо о учестолости коришћења електронских цигарета, која је са шест одсто заступљена у ученичкој популацији од 13 до 15 година. То су нови изазови у превенцији болести зависности јер је то нови облик уживања никотина, тако да још увек немамо тачне податке колико је штетна електронска цигарета. Зато је данас Црвени крст Ваљево, у склопу једне националне кампање, у Медицинској школи одржао радионицу на којој смо разговарали о допунским чињеницама са којима покушавамо да утичемо на свест људи: или да мање пуше или да одложе прво конзумирање дувана или да смањимо број трудница који уживају дуван (свака трећа, што је поражавајуће). Мислим да треба све чешће да говоримо о овоме, поготово са ученичком популацијом.

Дом здравља, као инситуција примарне здравствене заштите, једна је од најпозванијих да се бави превенцијом здравља, што између осталог чини обележавањем важних датума у Календару здравља. Посебно је задовољство тимски рад са колегама из партнерских установа. Славица Филиповић из Службе поливалентне патронаже овом приликом је истакла:

-Посебну улогу у превенцији пушења има Одбор за јавно здравље, у којем све ове наше установе имају представнике. Одбор 31. јануара, на Национални дан борбе против дуванског дима, Предшколској установи и свим школама шаље допис којим их обавештавамо о конкурсу посвећеном штетности и последицама пушења. И предшколци и основци се својим ликовним и литерарним изразом потруде да дају најбитније поруке о штетности дувана на људско задравље, а тако се од раног деетињства уче да чувају здравље, као и да буду корисни чланови друштва. Најбоље радове ћемо наградити 31. маја, на Светски дан борбе против дуванског дима, уз подршку медија и спонзора.

Национални дан без дуванског дима има за циљ да истакне важност превенције и борбе против пушења и истакне значај упражњавања здравих стилова живота. Пушење дувана је значајна претња здрављу и водећи је фактор ризика за велики број незаразних болести. Дувански дим убија шест милиона људи сваке године и повећава ризик настанка болести срца, инфаркта и можданог удара, обољења дисајних путева, рака плућа и других малигних болести. У Србији се већ дуже од 20 година сваког 31. јануара обележава Национални дан без дувана.