Позоришна представа за „Невидљиву децу“

У недељу је у Арт холу Центра за културу Ваљево одиграна дечја представа за кориснике пројекта „Невидљива деца“ под називом „Јелица Јеца и остала деца“, у извођењу професионaлних глумица Ангелине Лукић и Катарине Вићентијевић. Организација позоришне представе само је једна од активности пројекта „Невидљива деца-Успостављање нове социјалне услуге за децу у руралним подручјима“. Пројектом је обухваћено 60 деце са инвалидитетом и сметњама у развоју из руралних подручја града Ваљева, којима се пружају услуге из области социјалне и здравствене заштите. Пројекат финансира Европскa унијa у оквиру грант шеме „Развој ефикасних услуга у заједници у области образовања и социјалне заштите на локалном нивоу“. Носилац пројекта је Центар за социјални рад „Колубара“ Ваљево, а партнери Град Ваљево и Дом здравља Ваљево.

Поздрављајући децу и родитеље пред почетак представе, представник пројектног тима Радојица Рстић рекао је да је Скупштина Града Ваљева усвојила Акциони план о успостављању нове услуге социјалне заштите. То значи да ће бити настављене услуге које су корисници у оквиру пројекта добијали од Центра за социјални рад и Дома здравља, чиме је обезбеђена одрживост пројекта. Услуга ће се звати „Породични сарадник“ јер је проширена и на родитеље, односно на породицу.

-Услуга ће бити проширена јер смо видели да родитељи живе у тешким условима, да су веома исцрпљени одгајањем и негом деце са сметњама у развоју. Значи, по завршетку финансирања пројекта од стране ЕУ, услуге ће финансирати Град Ваљево. Данашња представa се организујe са циљем промоције права деце са сметњама у развоју и инвалидитетом, стварања услова да се проблеми са којима се суочавају боље чују и разумеју. Родитељи децe са сметњама у развоју у руралним подручјима можда немају довољно прилика, као родитељи у градским срединама, да се укључе у културну едукацију своје деце. Деци са сметњама у развоју и њиховим породицама су потребни културни догађаји, као што су представе, учествовање у њима, дељење заједничких искустава. У оквиру пројекта биће још представа и културних догађаја, јер им је то заиста веома потребно.

Јасмина Ристивојевић, дипломирани социјални радник и мастер правник, стручни сарадник на пројекту из Центра за социјални рад „Колубара“ није крила задовољство због читавог догађаја и доброг одзива породица:

-Позоришне представе и културни догађаји пружају подршку деци у даљем развоју и снажну подршку њиховим родитељима. Деца у сеоским подручјима суочена су са проблемом изолованости или самоће, углавном су упућени на родитеље, на ближу или ширу породицу, а немају много контакта са вршњацима. Овакви догађаји им много значе јер могу и да се друже, родитељи могу да размене искуства, да нама укажу на који начин бисмо још могли сарађивати... Код њих постоји доза несигурности, али када им објаснимо да ће ту бити и друга деца, ипак се много обрадују.

Већина деце је јако добро реаговала, иако многи од њих први пут гледају позоришну представу, а део њих се попео на сцену и укључио у представу. Коаутор представе и глумица Ангелина Лукић изјавила је да су представу, колико је то било могуће, прилагодили деци са сметњама у развоју.

-Поздрављам идеју да се играју представе за децу са сметњама у развоју, поготово из руралних подручја, с обзиром да градска деца долазе у позориште и с њима остварујемо комуникацију. С обзиром да су њихови услови живота на селу специфични, за нас је ово велико искуство и одговорност. Представа подразумева укључивање публике и први пут ћемо видети како ће то изгледати са децом са сметњама у развоју. Ово ће нам показати на који начин можемо да правимо представе за овакву групу деце и надам се да је ово почетак нашег укључења и у друге, сличне пројекте.

Одрживост пројекта, односно наставак услуге не само да је одлична вест за породице које имају децу са сметњама у развоју у сеоским подручјима, већ је и врло афирмативна за Град Ваљево. Одрживост пројеката један је кључних фактора за подршку Европске уније наредним пројектима нашег града.