Низак интензитет активности вируса грипа

Према подацима популационог надзора који се спроводи на територији Републике Србије од стране Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и мреже института и завода за јавно здравље, од почетка сезоне 2018/2019. закључно са деветом извештајном недељом (25.2.2019. до 3.3.2019), пријављено је укупно 142.304 оболелих од обољења сличних грипу и 55 смртних исхода који се могу довести у везу са грипом код којих је лабораторијски потврђен овај вирус. Пријављивање обољења сличних грипу је у складу са кретањем обољења за овај период године.

У току извештајне недеље од 25.2.2019. до 3.3.2019. године у Републици Србији се према популационом надзору бележи 8276 случајева обољења сличних грипу са инциденцијом од 114,01/100.000 становника. Највећи број оболелих у нашој земљи бележи се у узрасним групама од 0 до 4 и од 5 до 14 година. У 9. извештајној недељи региструје се низак интензитет активности вируса грипа и широка географска распрострањеност. У већини округа бележи се опадајући тренд нивоа клиничке активности обољења сличних грипу.

Потврђени случајеви грипа су са територије Града Београда, Нишавског, Јужнобачког, Поморавског, Јабланичког, Колубарског, Расинског, Севернобачког, Севернобанатског, Западнобачког, Златиборског, Шумадијског, Моравичког, Рашког, Пиротског, Браничевског, Подунавског, Средњебанатског, Јужнобанатског, Мачванског, Борског, Сремског, Топличког, Зајечарског, Пчињског округа и са територије надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица.

Ради се о вирусима грипа типа А (Х1Н1) и А (Х3Н2) који су у циркулацији ове сезоне код нас, као и у земљама у региону и у већини земаља Европе. Од почетка сезоне 2018/2019. епидемије грипа су пријављене на територији Пиротског, Златиборског, Моравичког округа и на територији Града Ниша.

Подсећамо да је неопходно примењивати опште превентивне мере у континуитету: држање одстојања од најмање један метар од других особа, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом, коју одмах после употребе треба бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном), хигијена руку и проветравање просторија у којима се борави.