Акција поводом Месеца борбе против рака дебелог црева

У организацији Националног инвалидског удружења „ИЛКО“ Србије и Удружења пацијената оболелих од канцера дебелог црева и јетре, уз подршку Завода за јавно здравље Ваљево и Дома здравља Ваљево, у суботу је од 10 до 15 часова одржана промотивна акција у центру града, са циљем превенције и благовременог лечења дебелог црева. У месецу марту, који је посвећен борби против рака, удружење обилази градове Србије са макетом дебелог црева, како би мотивисало становништво са сличним проблемима да слободно причају о томе и како би указали на значај превенције. Удружење постоји 17 година, чине га особе са изведеном илеостомом, колостомом и уростомом, а циљ постојања је ресоцијализација – помоћ оболелима после операције. Председник удружења Снежана Милојевић указује да без обзира на ниво образовања, године и место живљења сви падају у депресију, мислећи зашто се то баш њима десило.

-Удружење својим искуством помаже људима са стомом да се што пре врате нормалним животним активностима, имамо случајеве да се чак врате на посао. Циљ наше акције је да здрави остану здрави, да будимо свест за одлазак на превентивни преглед, а да се већ оболели прилагоде и наставе нормалан живот, колико је то могуће. Подржавамо Национални програм за рано откривање канцера дебелог црева, објашњавамо људима да треба да оду на прегледе, да ако се полипи не одстране касније могу да се претворе у канцер. Носимо са собом макету дебелог црева која садржи полипе и канцер, како бисмо грађанима привукли пажњу. Удружење их информише и о доступним помагалима јер оболели од канцера дебелог црева спадају у трећу групу зависника од помагала, иза пацијената на дијализи и инсулину. Важно је да пацијент има могућност да бира између три врсте помагала доступних у нашој земљи, а они то углавном не знају и удружење је ту да их информише. То је битно јер помагала, дискови и кесе, могу да изазову алергију. Имамо сајт са контактима, одржавамо радионице, тако да нам се људи могу јавити. Струковна медицинска сестра–специјалиста јавног здравља Славица Филиповић из Службе поливалентне патронаже подсетила је да у Дому здравља преко Центра за превенцију од 2006. постоји скрининг на масовне хроничне незаразне болести, међу њима и скрининг на колоректални карцином.

-Обезбедили смо већ тада да наши суграђани могу преузму тестове и обаве тестирање у свом дому спровођењем режима „беле дијете“ током три дана, а потом узимањем три узастопна узорка столице који се доносе изабраном лекару. Након завршеног читања добијају резултате. Следећи корак је у Служби опште медицине тестирање на скривено крварење у столици и то је први корак који може да укаже да ли се ради о унутрашњим хемороидима, присуству полипа или евентуално тумора. Уколико је резултат позитиван, ради отклањања сваке сумње следећи корак се спроводи у сарадњи са Службом гастроентерологије Опште болнице Ваљево, где се ради колоноскопија. Служба поливалентне патронаже и Дом здравља раде, пре свега, на подизању свести, здравствене културе и превенцији обољења. Указујемо суграђанима колико је важно да контролишу своје здравље.

Дом здравља континуирано спроводи скрининг на скривену крв у столици у циљаној популацији, затим приликом превентивних акција, као и у оквиру бесплатних систематских превентивних прегледа ваљевских колектива. Такође, прате се све препоруке Института за јавно здравље Србије „Батут“, делегати су представници Службе за здравствену заштиту одраслог становништва и Служба поливалентне патронаже. Према подацима Завода за јавно здравље Ваљево у 2017. години од рака дебелог црева у Колубарском округу оболела су 43 мушкарца и 34 жене, док у Србији сваке године оболи око 4500 и умре више 3000 људи. Др Александра Филиповић је указала на значај превенције и раног откривања, узимања теста на окултно крварење код изабраног лекара, који је врло једноставно урадити. Указала је и на неке од симптома због којих би се требало обратити лекару:

-Пре свега, то је крварење у столици. Међутим, неки неспецифични симптоми могу бити први знак, рецимо надутост, дуготрајнија промена карактера пражњења (наизменичне проливасте столице и затвори), смањење дијаметра столице (танка као оловка) итд. Уколико суграђани осете неке симптоме, без обзира да ли су млађи или старији, треба да се јаве свом изабраном лекару и ураде једноставан тест на окултно крварење. Ризик за рак дебелог црева расте са старошћу тако да је циљна популација за оба пола првенствено између 50 и 74 године. Организовани скрининг у Србији се спроводи од 2012. године. Нутрициониста дијететичар Снежана Маринковић указала је на значај разноврсне, добро избалансиране хране:

- Свакодневна разноврсна, добро избалансирана исхрана, без претераног уноса беланчевина, које се касније коагулишу и стварају депое утичући на метаболичке промене, врло је значајна. Пржење хране у дубокој масноћи један је од фактора ризика за канцере, као и претерано уношење масти, више од 35 одсто укупног дневног уноса. Селен је значајан у превентиви и борби против карцинома плућа и јајника. Обавезно је узимање јода у борби против карцинома жтитне жлезде, уношење довољно витамина А, Е и Ц је значајно у борби против карцинома простате. Уношење интегралних производа обезбеђује стварање нормалне количине столице и пражњење црева. Свакодневно улагање у сопствено здравље је најбољи облик превентиве.

Рак дебелог црева други је по реду узрочник смрти од малигних болести, који углавном не даје нема типичне симптоме док не узнапредује до виших стадијума, због чега су благовремени прегледи изузетно важни.