Ове године реконструкције зграда Дома здравља и Стоматологије

У великом интервјуу за сајт Колубарски.инфо директорка Дома здравља Ваљево др Бранка Антић најавила је да ће у току ове године бити расписана јавна набавка за реконструкцију зграде Дома здравља и зграде Стоматологије, али и Службе хитне медицинске помоћи. Она је истакла да ће ове године акценат бити стављен на превентиву као предуслов добре медицине и изразила наду да ће у наредном периоду ипак бити пронађено решење како би се обезбедили рендген техничари који недостају установи. Преносимо цео текст.

“Пројекти које смо планирали и за које смо добили средства од Канцеларије за јавна улагања ће каснити месец дана због папирологије пројектанта. Уговор ће са пројектантом бити потписан у четвртак, након чега се шаље Канцеларији за јавна улагања, а након што га Канцеларија за јавна улагања одобри Градска управа ће расписати јавну набавку“, каже др Антић и додаје да је у оквиру тих пројеката планирано да се реновирају зграде Дома здравља и Стоматологије, али и Служба хитне медицинске помоћи.

Говорећи о Служби хитне медицинске помоћи директорка Дома здравља каже да је та служба била запостављена, али да је то из разлога што је постојала идеја о Регионалној хитној помоћи, а за коју намену је био предвиђен простор зграде Дома здравља у Крушику. Оцењује и да је идеја Регионалне хитне помоћи скупа инвестиција, те да треба инвестирати у саму зграду као и у добар прилазни пут јер Хитна, како каже, не сме да има застоја.

„Реновирањем Хитне службе омогућићемо људима да раде у пристојним условима. Дом здравља је релативно скоро делимично реновиран. Стоматологију ћемо комплетно урадити од пода до крова и урадићемо уградњу лифта. На трећем спрату стоматологије имамо део који смо својевремено определили за Службу опште медицине, али није било услова да се покрену те ординације из простог разлога што би пацијенти морали да се пењу. Има ту и старијих људи, неусловно је, другачије је кад постоји лифт. Тако да активирањем тих ординација на стоматологији неће имати никакав напор да дођу до свог лекара. На стоматологији је кровни простор такође обухваћен кровном реконструкцијом где је предвиђена сала за едукацију. Подрумски и кровни простор су највећи проблем у Дому здравља и на Стоматологији”, истакла је др Бранка Антић.

Директорка Дома здравља каже и да ће се средства опредељена од Градске управе за капиталне инвестиције и одржавање искористити за реконструкцију две амбуланте – Дивчибаре и Ставе, које су у прилично лошем стању. Обезбеђена су средства за куповину санитетског, теретног и путничког возила за потребе служби Дома здравља.

На питање због чега амбуланта у Петници не ради, др Бранка Антић објашњава да нема довољан број пацијената да би је активирали. “Сматрам да није у реду послати цео тим на место где немају посла, док с друге стране овде у Дому здравља има превише посла. Ако би се Петница населила толико да има 1.200 пацијената, могли би да се определе доктор и медицинска сестра који би ту радили. Верујте ми, Дивци имају преко 700 картона, ради се два пута недељно и сваки пут је невероватна гужва. Има оправданост”, нагласила је др Антић.

„Превентива као основ добре медицине“

Према речима др Бранке Антић акценат Дома здравља Ваљево у овој години биће на превентиви свих старосних популација.

“Основ рада Дома здравља убудуће је превентива од деце до одраслих, а да не говоримо о трудницама. Значи, превентива се мора спроводити у Дому здравља. Превентива је основ добре медицине. Морамо посветити време пацијентима да поразговарамо са њима и да им дамо неки савет који ће убудуће бити превентивна мера. Надам се да ће то заживети. У европским земљама превентивно деловање и рад на спречавању настанка болести одавно су заживели и дају позитивне резултате за разлику од нашег поднебља где су лекари, али и пацијенти, више оптерећени куративом. Из тог разлога је превентива наша садашња обавеза и посао будућности медицинских радника“, истиче она и напомиње да ће у наредном периоду бити појачано превентивно деловање на депресију, кардиоваскуларне болести, дијабетес. Она подсећа и да се годинама уназад ради и скрининг на карцином дебелог црева.

„Што се тиче скрининга на дијабетес Саветовалиште годинама ради и не бави се лечењем оболелих од дијабетеса него превентивом и саветовањем. Тако да је Саветовалиште свакако и право место за суграђане који сумњају на повишен ниво шећера у крви или траже савете како да контролишу дијабетес и ублаже његове негативне последице. Саветовалиште ће свакако представљати спону између пацијената и ендокринолога – специјалиста за лечење дијабетеса.“ Директорка Дома здравља је подсетила да је и манифестација “Медицинско село” по својој природи превентивна акција те да ће се она спроводити када се укаже потреба. „За те активности је задужена Служба за заштиту одраслог становништва, др Наташа Станковић координатор свих акција Медицинског села као и за Едукативни центар.“

Др Антић каже да је у плану и едукација младих са новином која би се огледала у томе да млади предају младима. Каже да ће ученици завршне године Медицинске школе припремати предавања и држати их својим школским друговима, што је, како каже, првенствено значајно за стицање самопоуздања.“

Недостају рендген техничари

Протекле године адаптиран је простор за рендген службу, а набављен је и рендген апарат.
“Од Министарства сам тражила да ми одобри Службу рендгена и кадрове, то је потрајало. Лично сам отишла у Министарство код заменице министра за организацију здравствених установа која ми је рекла да ми не можемо имати рендген службу и да су они нама само дали сагласност за увођење нове технологије. То значи да ми можемо имати тај апарат, али не можемо имати кадар Дома здравља који ради у тој служби већ да морамо направити сарадњу са Општом болницом Ваљево, као у време када је био Здравствени центар, када је кадар рендген службе из болнице радио у Дому здравља“, објашњава др Антић и подсећа да и у ваљевској болници постоји исти проблем са кадровима када је у питању рендген служба. Уз то, наводи, и да се већ дуже време чека за четири рендген техничара, колико је потребно и Дому здравља.
„Радиолога смо обезбедили преко Градске управе, али рендген техничаре немамо. Надам се да ћемо ускоро и то успети да покренемо. У Министарству ми је речено да ће, усвајањем новог Закона о здравственој заштити у наредних пар месеци, сви домови здравља имати рок од 24 месеца како би се интегрисали са болницом. И раније се причало о усвајању тог закона, али ако се то оствари поново ћемо бити Здравствени центар”, закључила је др Бранка Антић, директорка Дома здравља у Ваљеву.