Са грађанима поводом Светског дана здравља

Осим бесплатних превентивних прегледа широм Србије под покровитељством Министарства здравља, који су и у нашој установи одржани у недељу 7. априла, Светски дан здравља у Ваљеву обележен је и акцијом на Градском тргу у понедељак 8. априла. Организатор је био Црвени крст Ваљево, уз подршку Патронажне службе Дома здравља и Медицинске школе. Све установе поставиле су своје промопултове са едукативним здравственим брошурама, а Медицинска школа и изложбу радова својих ученика. Пролазницима је мерена телесна маса и висина и израчунаван бодимас индекс, уз попуњавање превентивне карте. Суграђанима је провераван крвни притисак и за пар сати је доста Ваљеваца проверило споменуте здравствене параметре. Главна сестра Службе поливалентне патронаже Весна Павловић у изјави медијима упутила је битне поруке суграђанима:

-Бодимас индекс нас упућује на факторе ризика за хроничне незаразне болести које су веома распрострањене у нашем друштву. Овим активностима поручујемо нашим суграђанима и посетиоцима штандова да воде рачуна о свом здрављу, да свакога дана ураде нешто за себе и да се одупиру факторима ризика. Највећи узрочник хроничних незаразних обољења је стрес. Попуњавањем превентивне карте добили смо одговоре колико често се јављају лекару, да ли се лекару обраћају само када имају тегобе, употреба алкохола и дувана за младе и средње генерације, а код младих и наркоманија неизоставно су питање, полно преносиве болести и многа друга питања. За сваког постоји тема у нашим питањима.

Према речима Зорице Јовановић, сарадника за програмске активности Црвеног крста, хигијенске навике стечене од малих ногу воде ка здравој популацији:

-У млађем узрасту имају редовне систематске прегледе и прати се њихово здравље, тако да на томе треба инсистирати и код одраслих. Постоје бесплатни превентивни прегледи, медији могу доста помоћи на промоцији значаја превенције, поготово за оне који немају здравствено осигурање и немају свог изабраног лекара. Одласком на превентивне прегледе могу сазнати да можда остварују права за која не знају: помоћ Црвеног крста или Центра за социјални рад или бесплатно здравствено осигурање. Што будемо имали здравију популацију мање ћемо имати проблема са болестима, а што је раније откријемо лакше ће бити излечена.

Светски дан здравља ове године се одвијао под слоганом „Примарна здравствена заштита – основ универзалне покривености здравственом заштитом“.