Одржан конгрес „О садашњости за будућност“ удружења ЕСКУЛАП

Од 11. до 14. априла у Београду је одржан конгрес Удружења здравствених радника и сарадника републике Србије „ЕСКУЛАП“ под називом „О садашњости за будућност“. На акредитованом скупу са међународним учешћем, међу више од 300 лекара, медицинских сестара и техничара и фармацеута, учествовало је 10 представника наше установе. У Почасном одбору конгреса била је наша директорка др Бранка Антић, док је члан Организационог одбора била Славица Филиповић из Службе поливалентне патронаже. На свечаном отварању у Скупштини Града Београда присутнима се обратила и др Јелена Рајевац, заменик директора Дома здравља Ваљево, а присуствовале су главна сестра Гордана Симић и Славица Филиповић. Један од предавача на конгресу била је управо Славица Филиповић, струковна медицинска сестра-специјалиста јавног здравља, тако да је наша установа била репрезентативно заступљена на овом значајном стручном скупу.

На отварању конгреса у свечаној сали Скупштине Града Београда у име удружења учеснике је поздравила председница Мирјана Блануша, из Градског завода за кожне и венеричне болести Београд. Говорили су и проф. др Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, Душица Биочанин, представник Здравственог савета Републике Србије и главна сестра Прве хируршке клинике КЦ Србије, као и директори и представници многих других здравствених установа. Потписано је више меморандума о сарадњи са представницима удружења, установа и факултета из Републике Српске, Словеније и Македоније, која су имала и своје учеснике на конгресу. Одржана су и три кратка стручна излагања, а све је било проткано одличним уметничким програмом.

Радни део конгреса одржан је у хотелу „Енвој“. Одржани су округли столови: Превенција болничких инфекција; Болест савременог доба; Савремени приступ лечењу, здравственој нези и психоонкологији оболелих од саркома; Изазови у неонатологији; Савремени аспекти лечења пацијенткиња са карциномом грлића материце. У оквиру последњег наведеног округлог стола излагање о превенцији карцинома грлића материце имала је Славица Филиповић из наше Службе поливалентне патронаже. Презентовано је и 25 стручних саопштења. Међу еминентним предавачима били су представници Клиничког центра Србије, Војномедицинске академије, Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, КБЦ Земун, Универзитета Ново Место из Словеније, Института за онкологију и радиoлогију Србије, Клиничког центра Универзитета Сарајево из БИХ, ГАК УКЦ Републике Српске, КБЦ Звездара КБЦ „Драгиша Мишовић“ и других.

Конгрес је донео ставове о томе где се тренутно налазимо и шта ново доносе достигнућа на пољу медицине, сестринства и бабиштва. Циљ удружења ЕСКУЛАП је унапређење знања и вештина којима се гради вредновање, уважавaње и достојанство професије и потребе професионалног развоја.