Дом здравља Ваљево

Дом здравља Ваљево је здравствена установа која становништву обезбеђује квалитетне и доступне услуге примарне здравствене заштите. Особље прати савремена достигнућа у медицини кроз активности у области промоције здравља, превенције, програма за рано откривање болести и лечење и брине о здрављу становника.

  • 014/ 315-00-38
  • 014/ 315-00-65
  • office@dzvaljevo.rs
  • Железничка 12, 14000 Ваљево

Заказивање лекарских прегледа

Закажите свој преглед код изабраног доктора преко апликације - "Мој доктор"

Архива вести 2017.год.

Подршка деци са сметњама у развоју у руралним подручјима

У Едукативном центру Дома здравља Ваљево стручној и широј јавности представљен је пројекат „Невидљива деца“ за помоћ и подршку деци са сметњама у развоју у руралним подручјима града Ваљева. Пројекат финансира Европска унија, а спроводе Центар за социјални рад „Колубара“ Ваљево, Дом здравља Ваљево и Град Ваљево. У уводној речи градоначелник др Слободан Гвозденовић указао је на значај пројекта за децу и њихове породице, као и за установе које се баве овом темом, пожелевши им успешну реализацију пројекта. Више детаља о пројекту изнео је Радоица Рстић, председник Савета за интегралну социјалну политику града Ваљева и ПР менаџер пројекта:

детаљније
Представљaње ЕУ пројекта „Невидљива деца“

У понедељак 25. децембра са почетком у 12 часова, у сали Едукативног центра Дома здравља Ваљево, биће одржана конференцијa поводом реализације пројекта „Невидљива деца“. Пројекат финансира Европска унија, а спроводи Центар за социјални рад „Колубара“ Ваљево, у партнерству са Градом Ваљевом и Домом здравља Ваљево. На конференцији ће бити представљене кључне активности пројекта, циљеви и очекивани резултати. Указаће се и на значај пројекта за помоћ и подршку деци са сметњама у развоју у руралним подручјима града Ваљева.

детаљније
У недељу превентивни прегледи у Дому здравља

У недељу 24. децембра од 8 до 16 часова биће одржана четврта акција бесплатних превентивних прегледа под покровитељством Министарства здравља. У Дому здравља Ваљево у том периоду грађани ће моћи да обаве преглед код лекара опште медицине у Служби за здравствену заштиту одраслих, уз ЕКГ преглед по потреби. Акција Министарства здравља првенствено је намењена особама које немају здравствено осигурање.

Едукација за сестре и техничаре „Професија и здравље“

Удружење здравствених радника Колубарског округа у петак 15. децембра од 15 часова, у сали Едукативног центра ДЗ Ваљево, организује континиурану медицинску едукацију на тему „Професија и здравље“, која учесницима доноси пет бодова. Предавачи су Славица Филиповић, специјалиста струковна медицинска сестра јавног здравља из Дома здравља Ваљево и виши струковни техничар Горан Мошић, ИКВБ ,,Дедиње’’ Београд (предавач по позиву). Едукација је намењена медицинским сестрама и здравственим техничарима, а бесплатна је за чланове Удружења ЗРКО и запослене сестре и техничаре наше установе.

детаљније
О моделу институционализације ромских здравствених медијаторки

Састанак у оквиру консултација за дефинисање модела одрживе институционализације ромских здравствених медијаторки одржаће се 14. децембра са почетком у 11 часова у хотелу „Radisson Blu“ у Београду. Ова активност се спроводи у оквиру иницијативе коју је покренуо УНИЦЕФ у Србији у сарадњи са Министарством здравља и Координационим телом за социјално укључивање Рома и Ромкиња Владе Републике Србије, са циљем дефинисања модела одрживе институционализације ромских здравствених медијаторки. Активност спроводи Центар за социјалну политику из Београда. Нашу установу на састанку представљаће главна сестра Службе поливалентне патронаже Весна Павловић и здравствени медијатор Гордана Петровић, а из Ваљева ће учествовати и директор Центра за социјални рад Катарина Влајковић.

детаљније
Против грипа вакцинисано 2.437 Ваљеваца

У Дому здравља Ваљево, као и у градским и сеоским амбулантама против сезонског грипа до 5. децембра вакцинисано је 2.437 људи. С обзиром да је Дом здравља Ваљево ове године добио 2.575 доза, преостало је још 138, тако да позивамо заинтересоване суграђане да се што пре јаве изабраном лекару. Времена до појаве сезонског грипа још увек има, а препоручује се да све ризичне групе грађана приме вакцину, првенствено старији од 65 година и хронични болесници (дијабетичари, астматичари, кардиоваскуларни пацијенти итд.). Вакцина садржи све сојеве грипа предвиђене за ову сезону, за стицање имунитета потребно је две до три недеље, а ствара се имунитет за наредних шест месеци. Грађани се могу јавити свом изабраном лекару Опште медицине, Медицине рада и Педијатрије. Вакцину не могу примити особе осетљиве на кокошје месо, перје и јаја, као и особе које су прехлађене и имају температуру, док не оздраве. Интересовање за вакцинацију против сезонског грипа расте из године у годину: прошле сезоне вакцинисало се 2.405 људи, а сада је тај број већ надмашен.

Акција поводом Светског дана борбе против СИДЕ

Поводом 1. децембра, Светског дана борбе против СИДЕ, на Градском тргу у Ваљеву одржана је заједничка акција у организацији Дома здравља, Завода за јавно здравље, Црвеног крста, Омладине ЈАЗАС-а, Медицинске школе и Удружење за заштиту животне средине „Екипа“. Испред зграде Градске управе постављени су штандови са порукама посвећеним превенцији борбе против СИДЕ, разговарано је са пролазницима, подељене су им едукативне брошуре и кондоми. О акцији и њеним ефектима говорила је Весна Павловић, главна сестра Службе поливалентне патронаже наше установе:

детаљније
Обраћање јавности поводом Светског дана борбе против СИДЕ

У Заводу за јавно здравље прошле недеље одржана је конференција за новинаре на којој су се поводом 1. децембра, Светског дана борбе против СИДЕ, јавности обратили представници Завода, Дома здравља и Црвеног крста. Овом приликом изнети су најновији епидемиолошки подаци Светске здравствене организације, по којима је око 37 милиона људи у свету инфицирано ХИВ-ом, од чега је у Европи 10 одсто. Прошле године откривено је 1,8 милиона нових случајева, што је знатно мање него 2000. године, а смањен је и број умрлих. Др Биљана Рајковић, епидемиолог ЗЗЈЗ Ваљево сматра ја томе допринела интензивна едукација.

детаљније
„Превенција болести зависности“ за ученике Музичке школе

Семинар Саветовалишта за младе и Патронажне служба Дома здравља „Превенција болести зависности“ одржан је у четвртак у Музичкој школи „Живорад Грбић“.

детаљније
Семинар за основце Саветовалишта за младе

У нашој установи је у току семинар „Превенција ризичног понашања – здрави стилови живота“ са ученицима петог и шестог разреда (представницима одељења) градских основних школа, које поводом Светског дана детета организују Саветовалиште за младе и Патронажна служба Дома здравља, у сарадњи са партнерским установама и организацијама. Четврочасовни семинари, који укључују и радионице и вршњачку едукацију, одржавани су целе ове седмице у Едукативном центру Дома здравља с почетком у 10 часова, а биће настављени и наредне недеље, с тим што ће у среду бити организовани у Музичкој школи. Едукацију води психолог Живана Пантић, шеф Саветовалишта за младе у овиру Службе за здравствену заштиту деце, а учествују и представници Патронажне службе Дома здравља, Завода за јавно здравље, Црвеног крста Ваљево, као и вршњачки едукатори - ученици Медицинске школе, Ваљевске гимназије и Пољопривредне школе.

детаљније
Семинар за едукаторе на „Батуту“

У циљу континуираног унапређивања здравствено-васпитних активности, међусобне сарадње, као и размене искустава, данас се у Центру за промоцију здравља Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батуту“ у Београду одржава семинар под називом „Промоција здравља и превенција незаразних болести у Републици Србији“. Овај семинар за едукацију едукатора организује се у оквиру Националног програма промоције здравља. Из наше установе на семинару ће учествовати главна сестра Дома здравља Гордана Симић, главна сестра Службе за здравствену заштиту одраслих Светлана Миловановић и главна сестра Службе поливалентне патронаже Весна Павловић.

Против грипа вакцинисано 2.230 Ваљеваца

У Дому здравља Ваљево, као и у градским и сеоским амбулантама против сезонског грипа до 22. новембра вакцинисано је 2.230 људи. С обзиром да је Дом здравља Ваљево ове године добио 2.575 доза, преостало је још 345 тако да позивамо заинтерсоване, пре свега ризичне групе грађана, да се што пре јаве изабраном лекару. Препоручује се да све ризичне групе грађана приме вакцину против сезонског грипа, првенствено старији од 65 година и хронични болесници (као што су дијабетичари, пацијенти са болестима плућа, срца и крвних судова итд.). Вакцина садржи све сојеве грипа предвиђене за ову сезону, за стицање имунитета потребно је две до три недеље, а ствара се имунитет за наредних шест месеци. Има сасвим довољно времена до уобичајене појаве прогнозираног грипа, тако да се грађани могу јавити свом изабраном лекару Опште медицине, Медицине рада и Педијатрије. Вакцину не могу примити особе осетљиве на кокошје месо, перје и јаја, као и особе које су прехлађене и имају температуру, док не оздраве. Прошле године против сезонског грипа вакцинисало се 2.405 људи, а евидентно је да ће ове сезоне тај број бити надмашен.

Велики одзив на бесплатне прегледе у Дому здравља Ваљево

У трећој акцији бесплатних превентивних прегледа под покровитељством Министарства здравља у Дому здравља прегледано је 89 суграђана код лекара опште медицине, од тога 22 без здравственог осигурања, и 42 жене у Служби за здравствену заштиту жена, од чега 18 неосигураних.

детаљније
Превентивни прегледи под покровитељством Министарства здравља

У недељу 19. новембра од 8 до 16 часова трећи пут ће врата здравствених установа отворена за бесплатне превентивне прегледе под покровитељством Министарства здравља.

детаљније
Свети врачи – празник свих који се боре за здравље

У присуству градоначелника др Слободана Гвозденовића, председника Скупштине Милорада Илића и других представника Града, начелника Колубарског управног округа Горана Миливојевића, представника јавних предузећа и установа, образовних и културних установа, Војске Србије, Полицијске управе и других гостију, као и запослених из свих служби, у Дому здравља свечано је обележена лекарска слава Свети врачи.

детаљније
Акција поводом Светског дана борбе против дијабетеса

Поводом Светског дана борбе против дијабетеса Дом здравља Ваљево, у сарадњи са партнерским установама, у уторак 14. новембра организовао је превентивну акцију у Информативно-услужном центру Градске управе. Од 8 до 10 часова екипа Патронажне службе и ученици Медицинске школе Ваљево заинтересованим грађанима који су послом дошли у зграду Градске управе и службеницима мерили су ниво шећера у крви и притисак, делили савете и едукативне материјале намењене превенцији и здравим стиловима живота.

детаљније
Од 1. новембра лабораторијске услуге у Дому здравља Ваљево

Од уторка 1. новембра поново ради лабораторија у Дому здравља Ваљево, након завршетка реновирања тог дела зграде. Пацијенти са упутом од изабраног лекара Дома здравља моћи ће да закажу и обаве лабораторијске анализе исто као и пре реконструкције. Анализе ће обављати Служба лабораторије Опште болнице Ваљево. Дом здравља Ваљево захваљује грађанима на стрпљењу за време док лабораторија није радила.

Против грипа вакцинисано преко 1.000 људи за три недеље

Од 2. октобра у Дому здравља Ваљево и амбулантама против сезонског грипа вакцинисано је 1.019 људи, што је одличан резултат имајући у виду да су били топли дани и да се грип обично не појављује до друге половине децембра. Дом здравља Ваљево је ове године добио 2.575 доза. Препоручује се да све ризичне групе грађана приме вакцину против сезонског грипа, првенствено старији од 65 година и хронични болесници (као што су дијабетичари, пацијенти са болестима плућа, срца и крвних судова итд.). Вакцина садржи све сојеве грипа предвиђене за ову сезону, за стицање имунитета потребно је две до три недеље, а ствара се имунитет за наредних шест месеци. Потребно је да се пацијенти јаве свом изабраном лекару Опште медицине, Медицине рада и Педијатрије. Вакцину не могу примити особе осетљиве на кокошје месо, перје и јаја, као и особе које су прехлађене и имају температуру, док не оздраве. Прошле године против сезонског грипа вакцинисало се 2.405 људи, што је око 300 више него 2015.

Одличан одзив на „Медицинском селу“ у Причевићу

У превентивној здравственој акцији „Медицинско село“, одржаној у недељу у Причевићу, прегледано је 135 људи и обављено 490 различитих прегледа. Лекари опште медицине Дома здравља обавили су 131 преглед који укључује и контролу крвног притиска, у Служби патронаже 126 људи је проверило ниво шећера у крви, кардиолог (уз ЕКГ снимак по потреби) је имао 70 прегледа, ултразвучних прегледа стомака било је 65, офталмолог је проверио вид код 50 особа, специјалиста за ухо, грло и нос прегледао 33, неуролог седам и психијатар троје људи.

детаљније
Дом здравља у акцији Министарства здравља „Медицински град“

У недељу се Дом здравља Ваљево укључује у акцију бесплатних превентивних прегледа за грађане, која се спроводи на иницијативу Министарства здравља Републике Србије. Овога пута ће то бити бесплатни гинеколошки прегледи у Служби за здравствену заштиту жена, од 8 до 16 часова. Акција важи и за жене без оверене здравствене књижице, довољно је понети неку личну исправу ради идентификације. Министарство здравља је кампању бесплатних превентивних прегледа за грађане покренула прошлог месеца за установе терцијарног и секундарног нивоа и она је показала добар ефекат. Од октобра у активност су укључени и домови здравља, тако да ће 15. октобра сви домови здравља у Србији, заједно са болницама и клиничким центрима, спроводити прегледе према плану Миситарства здравља.

детаљније
Медицинско селo у Причевићу

На иницијативу Месне заједнице Причевић и ЈП „Агроразвој ваљевске долине“, као организатора манифестације „Овчарска изложба“, у недељу 15. октобра Дом здравља ће организовати „Медицинско село“. Прегледи ће бити обављани у зградама школе од 8 до 13 часова. Учествоваће три екипе лекар-сестра из Дома здравља, Патронажна служба ће проверавати ниво шећера и холестерола у крви, екипе Службе за кућну негу и лечење обилазиће непокретне болеснике, а дежураће и екипа Хитне помоћи. Мештанима и посетицима манифестације на располагању ће из Опште болнице бити интерниста-кардиолог (укључујући ЕКГ преглед по потреби), оториноларинголог и специјалиста нуклеарне медицине, који ће радити ултразвук амбдомена, штитне жлезде и дојке.

Зависност од интернета је као и све друге болести зависности

Подаци из истраживања по основним и средњим школама показују да постоји велика опасност од развијања болести зависности од интернета. Светска здравствена организација води разговоре на свим нивоима да се та зависност уведе у међународну класификацију болести. Због тога су Саветовалиште за младе и Патронажна служба Дома здравља Ваљево, у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација које је дало препоруке и податке, иницирали да Светски дан менталног здравља (10. октобар) буде обележен трочасовном радионицом посвећеној превенцији зависности од интернета, као болести савременог доба и првенствено младих људи. Радионица за представнике ученика других разреда средњих школа и њихове професоре одржана је у Едукативном центру Дома здравља.

детаљније
Састанак поводом Светског дана менталног здравља

Данас је у Служби поливалентне патронаже одржан организациони састанак, на коме је детаљно припремљена радионица поводом Светског дана менталног здравља. Учествовао је психолог Саветовалишта за младе ДЗ Ваљево, водеће патронажне сестре и представник Црвеног крста Ваљево, у реализацији ће се придружити и запслени у Заводу за јавно здравље. Трочасовни програм посвећен безбедности на интернету и зависности од интернета веома је амбициозно замишљен. Радионицом са представницима ученика другог разреда свих средњих школа биће организована у Едукативном центру Дома здравља у уторак 10. октобра, када се у читавом свету обележава Светски дан менталног здравља.

детаљније
Обележена Национална недеља дојења

Одлично организованом и посећеном радионицом Школе за труднице и родитељство, Дом здравља Ваљево је обележио Националну недељу дојења. Део радионице био је посвећен безбедности деце до три године у саобраћају, уз демонстрацију употребе ауто-седишта, чиме је уједно дат још један допринос Дечјој недељи, уз активности по сеоским основним школама. Трудницама је савете дао и начелник Службе за здравствену заштиту деце др Љубо Алемпијевић, док је предавање о дојењу одржала Славица Филиповић струковна сестра-специјалиста јавног здравља, која је и руководилац Школе за труднице и родитељство од оснивања (пре пуних 12 година).

детаљније
Конференција УНИЦЕФ-а о развоју деце најмлађег узраста

У организацији УНИЦЕФ-а 28. септембра у београдском хотелу „Хајат“ одржана је конференција „Најбоља инвестиција у будућност нације–развој деце најмлађег узраста“.

детаљније
Поруке за младе поводом Светског Дана срца

Акцијом у Техничкој школи Ваљево, најбројнијој средњој школи у нашем граду, Дом здравља, Општа болница, Завод за јавно здравље, Црвени крст и Медицинска школа заједнички су обележили29. септембар, Светски дан срца. Имајући у виду овогодишњи слоган „Ојачајте своје срце“ и циљ СЗО да укаже да од болести срца и васкуларног система није више поштеђена ни млађа популација, акција је била окренута младима, стављајући у први план значај физичких активности за кардиоваскуларни систем.

детаљније
У Дому здравља почела вакцинација против сезонског грипа

У Дому здравља Ваљево данас је почела вакцинација против сезонског грипа, у градским амбулантама кренуће сутра, док ће у сеоским амбулантама почети у току недеље (по распореду рада амбуланти). Препоручује се да све ризичне групе грађана приме вакцину против сезонског грипа, првенствено старији од 65 година и хронични болесници (као што су дијабетичари, пацијенти са болестима плућа, срца и крвних судова итд.). Потребно је да се пацијенти јаве свом изабраном лекару Опште медицине, Медицине рада и Педијатрије. Вакцина садржи све сојеве грипа предвиђене за ову сезону, за стицање имунитета потребно је две до три недеље, а ствара се имунитет за наредних шест месеци.

детаљније
Активности Дома здравља у Дечјој недељи

Традиционална републичка манифестација „Дечја недеља“ одржава се од 2. до 8. октобра, а слоган манифестације је „Градимо мостове међу генерацијама- за радост сваког детета“. И ове године ће у градским и сеоским основним школама бити организовани разноврсни садржаји, од едукативних радионица, изложби радова, ликовних и поетских конкурса, спортских активности, позоришних представа и концерата. Дом здравља ће као и увек, преко Службе поливалентне патронаже, у сарадњи са партнерским установама и организацијама, са више активности дати свој допринос реализацији Дечје недеље. Већ првог дана манифестације биће постављена изложба дечјих радова у Дому здравља, Општој болници и Дечјем одељењу Градске библиотеке.

детаљније
Одржана акција поводом Међународног дана старих

Поводом Међународног дана старих, екипа Службе поливалентне патронаже данас је у просторијама Месне заједнице „Ослободиоци Ваљева“, у највећем градском насељу, спровела заједничку здравствену превентивну акцију са тимом Центра за промоцију јавног здравља Завода за јавно здравље Ваљево и тимом Црвеног крста Ваљево.

детаљније
Најава обележавања Светског Дана срца

Дом здравља, Општа болница, Завод за јавно здравље, Црвени крст и Медицинска школа заједничким активностима обележиће 29. септембар, Светски дан срца. Имајући у виду овогодишњи слоган „Ојачајте своје срце“, акција ће бити одржана у Техничкој школи Ваљево с почетком у 12 часова, окренута младима, стављајући у први план значај физичких активности за кардиоваскуларни систем. На тренингу Ватерполо клуба „Ваљево Горење“ на базену Техничке школе биће присутни педијатар Дома здравља др Ивана Ранђеловић и др Душан Ружичић из Одсека кардиологије са коронарном јединицом Службе за унутрашње болести Опште болнице Ваљево. Екипе Патронажне службе Дома здравља, Центра за промоцију здравља ЗЗЈЗ, Црвеног крста и Медицинске школе у централном холу школе поставиће штандове на којима ће ученицима препоручити здраве стилове живота и анкетирати их о њиховим животним навикама.

детаљније
Активности Патронаже у селу Доња Каменица

Служба поливалентне патронаже традиционално је била подршка празновању црквене славе Мале Госпојине у селу Доња Каменица, на двадесетом километру пута Ваљево-Лозница. Излазећи у сусрет молби каменичке парохије, тим Патронаже је после литургије мештанима и гостима славе контролисао хипертензију и ниво шећера у крви.

детаљније
Нови циклус превентивних прегледа за колективе

Дом здравља је завршио превентивне прегледе за Предшколску установу „Милица Ножица“, чиме је број запослених из ове установе који су прошли прегледе премашио 300.

детаљније
Нова вага за бебе и значај мерења новорођенчета

Служба поливалентне патронаже ових дана добила је од компаније „Pharma Swiss“ на поклон вагицу за мерење беба.

детаљније
Дом здравља наставља са превентивним прегледима за колективе

У суботу Дом здравља наставља са својом веома успешном акцијом превентивних систематских прегледа за ваљевске колективе.

детаљније
У петак едукација за медицинске сестре и техничаре

У Едукативном центру Дома здравља Ваљево у петак 8. септембра од 15 часова биће одржана континуирана медицинска едукација „Савремени приступ у раду медицинских сестара и здравствених техничара у промоцији здравља у заједници’’.

детаљније
Радионице за прваке „Сачувајмо децу у саобраћају“

Служба поливалентне патронаже, у сарадњи са Заводом за јавно здравље и Црвеним крстом Ваљево, од четвртка 7. септембра организује радионице у градским основним школама под називом „Сачувајмо децу у саобраћају“.

детаљније
Превентивна акција у селу Лелић

На празник Преображење се у манастиру Лелић након поста причешћује велики број житеља овог и околних села и одржава се традиционални народни вашар.

детаљније
Обележена Светска недеља дојења

Свечаном радионицом Школе за труднице и родитељства, која се у нашој установи одржава већ 12 година, Дом здравља Ваљево је обележио Светску недељу дојења. Циљ догађаја у организацији Службе поливалентне патронаже била је промоција дојења и мајчиног млека, као најбоље хране за правилан раст и развој новорођенчета.

детаљније
Велики број прегледа на манифестацији „Дани купине“

После манифестације „Дан малине“ у Бранковини крајем јуна, медицинске екипе Дома здравља и Опште болнице прегледали су мештане и посетиоце и за време привредно-туристичке манифестације „Дан купине“, која је одржана у недељу у планинском селу Ставе, удаљеном 30 километара од града. С обзиром да се истовремено одвијао културно-уметнички програм, изложба купина и народне радиности, спортски турнир и народни вашар, одзив на прегледе био је јако добар. Прегледано је око 150 људи и обављено 357 прегледа.

детаљније
Превентивни прегледи на Илинданском вашару

Црквена општина Ново Ваљево је на Илиндан 2. августа организовала традиционални Илиндански вашар, обновљен пре три године поред храма Светог Ђорђа и седишта Ваљевске епархије. Јутарња служба и акција добровољног давања крви у црквеном дому, били су идеална прилика да наша Служба поливалентне патронаже организује контролу крвног притиска и нивоа шећера у крви за заинтересоване суграђане. Акција је организована у порти, односно испред црквеног дома.

детаљније
Комеморација др Миливоју Симовићу

Данас је у Дому здравља одржана комеморација др Миливоју Симовићу, гинекологу, некадашњем директору установе и начелнику Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Ваљево, који је преминуо у уторак. Комеморацији су присуствовали и градоначелник Слободан Гвозденовић, заменик градоначелника Драган Јеремић и председник Скупштине Милорад Илић.

детаљније
Превентивни прегледи на манифестацији „Дан купине“

После манифестације „Дан малине“ у Бранковини крајем јуна, медицинске екипе Дома здравља и Опште болнице бесплатне прегледе мештана и посетилаца обављаће и за време привредно-туристичке манифестације „Дан купине“, која се одржава у недељу 30. јула у селу Ставе.

детаљније
Обавештење о прегледима за лекарска уверења

Обавештавамо грађане да ће се од ове седмице лекарски прегледи за издавање лекарских уверења за возаче и лекарских уверења за поседовање и ношење оружја обављати уторком и средом.

Градско веће усвојило Извештај о раду Дома здравља у 2016. години

На седници Градског већа, која је одржана 14. јула, усвојени су извештаји о раду у прошлој години јавних предузећа "Видрак", "Топлана" и "Стубо-Ровни", као и извештаји о пословању Дома здравља Ваљево и Апотекарске установе "Ваљево". У саопштењу Инфо службе Града Ваљева наведено је да је Извештај о раду Дома здравља усвојен без расправе. Дом здравља је у 2016. години остварио приход од 468.828.092,85 динара, док су расходи износили 465.698.092,85 динара. У прошлој години приходи од РФЗО остварени су у износу од 405.559 милиона динара, што је 86,5% укупно остварених прихода. Из буџета града Ваљева остварен је приход од 28.550.092 динара, од Министарства за рад и социјална питања по основу рефундације за породиљска боловања приходовано је 9.253 милиона динара, а сопствени приходи установе износили су 24.842 милиона динара. Из других извора у структури прихода остварено је 2.624 милиона динара. У 2016. години у Дому здравља са Стоматолошком службом било је укупно 369 запослених, од тога 348 на неодређено и 21 запослени на одређено радно време. За девет запослених Дом здравља обезбеђује зараде из сопствених прихода. У установи ради 114 доктора медицине, 178 медицинских сестара, 74 немедицинска радника и 3 сарадника.

Утицај топлотног таласа на хроничне пацијенте

Овогодишње искуство у раду наше Службе хитне медицинске помоћи говори да високе температуре утичу на метаболизам, првенствено хроничних болесника, док се стиче утисак да су здрави суграђани све боље информисани и умеју да се заштите током врелих дана.

детаљније
Прегледано 150 мештана Бранковине и околних села

У оквиру традиционалне манифестације „Дан малине“, која је 55 пут одржана у чувеној Бранковини, организована је и превентивна здравствена акција „Медицинско село“, на којој је прегледано скоро 150 мештана из овог и околних села и обављено 430 различитих прегледа. Највише је било ултразвучних прегледа стомака, дојке и штитне жлезде - 120, у Служби патронаже 90 људи је проверило ниво шећера и холестерола, лекари опште медицине Дома здравља обавили су 67 прегледа који укључују и контролу крвног притиска, кардиолог (уз ЕКГ преглед по потреби) - 60, специјалиста за ухо, грло и нос - 22, физијатар – 17 итд.

детаљније
Медицинско село у Бранковини у оквир „Дана малине“

У недељу 26. јуна у Бранковини ће бити одржана здравствена превентивна акција „Медицинско село“, која ће бити организована у оквиру традиционалне привредно-туристичке манифестације „Дан малине“. Тим поводом је организатор „Дана малине“ Туристичко друштво „Љуба Ненадовић“ из Бранковине одржало конференцију за новинаре у Градској управи, у којој је учествовала и начелница Службе за здравствену заштиту одраслог становништва др Јелена Гајић.

детаљније
Уручен сертификат о акредитацији на седам година

У присуству градоначелника др Слободана Гвозденовића, представника градских установа и запослених, директор Агенције за акредитацију здравствених установа Србије Владимир Арсеновић у уторак је уручио сертификат о акредитацији на седам година директору Дома здравља др Завену Дер Хазарјану. На свечаности одржаној у Едукативном центру Арсеновић је истакао:

детаљније
У уторак уручење сертификата о акредитацији

У Едукативном центру Дома здравља Ваљево у уторак 13. јуна у 13 сати биће организована пригодна свечаност на којој ће Дому здравља Ваљево бити уручен сертификат о акредитацији на седам година. Присутнима ће се обратити директор Агенције за акредитацију здравствених установа Србије Владимир Арсеновић, директор Дома здравља др Завен Дер Хазарјан и стручни сарадник Агенције Светлана Дрча.

детаљније
Завршeтак кампање „Депресија–хајде да разговарамо”

У Едукативном центру Дома здравља Ваљево проглашени су и награђени најбољи ликовни и стрип радови ученика у оквиру кампање „Депресија – хајде да разговарамо“. У питању су ђаци седмог разреда градских школа, који су пре тога били учесници радионица посвећених депресији.

детаљније
Обележен Светски дан без дуванског дима

Одбор за јавно здравље Ваљево у среду 31. маја је у ОШ „Андра Савчић“ обележио Светски дан борбе против дуванског дима. Одбор већ 11 година обележава овај важан датум у Календару здравља, заједно са сарадницима: Службом поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево, Заводом за јавно здравље, Црвеним крстом, Медицинском школом, Предшколском установом „Милица Ножица“ и основним школама. Основна школа „Андра Савчић“ била је изванредан домаћин, хол школе био је препун, а пригодан програм извели су ученици школе, деца из вртића „Пчелица“ и хорић „Срцуленце“.

детаљније
Прегледано 150 мештана Лесковица и околних села

На превентивној здравственој акцији „Медицинско село“, организованој у суботу у Лесковицама, прегледано је близу 150 мештана овог и околних села, претежно старије становништво. Сви су прво прошли преглед код лекара опште медицине, који су били распоређени у више учионица зграде основне школе.

детаљније
У суботу „Медицинско село“ у Лесковицама

У нашој установи јуче је одржана конференција за новинаре на којој је најављена 12. велика превентивна здравствена акција „Медицинско село“ у Доњим Лесковицама, брдском забаченом селу на подручју града Ваљева. Акција ће бити одржана у суботу 27. маја од 8 до 13 сати.

детаљније
Градоначелник уручио кључеве два санитетска возила

Градоначелник Слободан Гвозденовић уручио је данас директору Дома здравља др Завену Дер Хазарјану кључеве од два потпуно опремљена санитетска возила за потребе Службе Хитне помоћи.

детаљније
Признања за медицинске сестре и техничаре

Пригодним програмом и уручењем награда медицинским сестрама и техничарима који су се у протеклих годину дана истакли у раду, у Дому здравља Ваљево традиционално је обележен Међународни дан сестринства. Запосленима су се обратили директор др Завен Дер Хазарјан и главна сестра Гордана Симић.

детаљније
Недеља здравља уста и зуба

Недеља здравља уста и зуба, која се у читавој Србији обележава од 15. до 21. маја, у нашем граду биће реализована са неколико активности. У току недеље деца из Предшколских установа долазиће са својим васпитачима у организовану посету Служби за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља Ваљево, како би се упознали са значајем здравља зуба, изгледом ординација и прегледима зуба.

детаљније
Дом здравља акредитован на максималних седам година

Агенција за акредитацију здравствених установа Србије данас је доставила Дому здравља Ваљево завршни извештај о акредитацији, у којем је наведено да је на основу процентуалне заступљености добијених оцена Дом здравља Ваљево заслужио сертификат о акредитацији на седам година.

детаљније
Свечаност поводом Међународног дана сестринства

У петак 12. маја у 13 сати, у Едукативном центру Дома здравља Ваљево, свечано ће бити обележен Међународни дан сестринства. Медицинским сестрама и техничарима који су се у претходних годину дана истакли у раду биће уручена пригодна признања.

детаљније
Посета експертског тима Светске здравствене организације

Министарство здравља Републике Србије, у сарадњи са Канцеларијом Светске здравствене организације у Србији и уз подршку Регионалне канцеларије СЗО за Европу, последње недеље априла организовало је заједничку мисију посвећену изазовима и могућностима за унапређење исхода хроничних незаразних болести у Србији.

детаљније
Превентивни прегледи сваке суботе

Од средине јануара Дом здравља Ваљево је наставио са бесплатним превентивним систематским прегледим за колективе установа и предузећа, који се спроводе сваке суботе.

детаљније
Радионице са основцима посвећене превенцији депресије

Настављајући обележавање Светског дана здравља, Дом здравља Ваљево са партнерским установама организује вршњачку едукацију ради превенције депресије међу младима.

детаљније
Завршени Дани акредитације Дома здравља Ваљево

Састанцима са тимовима за руковођење и управљање и заштиту животне средине, а затим изношењем општих утисака руководству и запосленима у препуној сали Едукативног центра, чланови Тима за спољашње оцењивање Агенције за акредитацију здравствених установа Србије завршили су рад у Дому здравља Ваљево.

детаљније
Други дан спољашњег оцењивања

Активности Тима за спољашње оцењивање Агенције за акредитацију здравствених установа Србије другог дана посете биле су интензивне и трајале су до вечерњих сати.

детаљније
Тим за спољашње оцењивање започео рад

Данас је у Дом здравља Ваљево стигао Тим за спољашње оцењивање Агенције за акредитацију здравствених установа Србије који чине: вођа тима прим. др Гордана Станковић из Дома здравља Ниш и чланови - Горан Николић, медицински техничар-инжењер заштите животне средине и Радош Топаловић, дипломирани правник, обојица из Дома здравља Ужице.

детаљније
Посета градоначелника др Слободана Гвозденовића

У склопу припрема Дома здравља Ваљево за акредитацију, градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић посетио је јуче нашу установу.

детаљније
Рендген кабинет Стоматологије ради до 19.30 сати

Служба за стоматолошку здравствену заштиту обавештава грађане да је продужено радно време рендген кабинета, тако да се сада снимање може обавити и поподне. Ново радно време је од 7.30 до 19.30 сати. Телефон за информације и заказивање је (014) 315-0265.

Дани акредитације у Дому здравља Ваљево

„Дани акредитације“ у Дому здравља Ваљево трајаће од 10. до 12. априла, када ће установу посетити трочлани тим спољашњих оцењивача Агенције за акредитацију здравствених установа Србије.

детаљније
Организација вршњачке едукације на тему превенције депресије

У Служби поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево данас jе одржан организациони састанак на којем je испланирана вршњачка едукација на тему депресије. На састанку су учествовали стални партнери Дома здравља у здравствено-васпитним активностима по школским установама, односно представници Завода за јавно здравље, Црвеног крста Ваљево и Медицинске школе.

детаљније
Стручна конференција у Институту за јавно здравље Србије

Поводом обележавања Светског дана здравља, у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у петак 7. априла одржаће се стручна конференција и конференција за медије у чијем раду ће учествовати представници Института за јавно здравље Србије, Светске здравствене организације – Канцеларија за Србију, Министарства здравља и здравствених установа. Представници Дома здравља Ваљево, по један лекар опште медицине и педијатар, такође ће учествовати на овом значајном скупу.

детаљније
Обележавање Светског дана здравља

Поливалентна патронажна служба Дома здравља Ваљево, у сарадњи са Заводом за јавно здравље, Црвеним крстом Ваљево и Медицинском школом, у петак 7. априла обележиће Светски дан здравља.

детаљније
Припремни састанак за „Дане акредитације“

Данас је у Едукативном центру Дома здравља Ваљево одржан припремни састанак свих тимова за акредитацију и менаџмента установе, у склопу припрема за спољашње оцењивање у оквиру процеса акредитације.

детаљније
Едукација о секретолитицима и алергијском ринитису

У Едукативном центру Дома здравља Ваљево данас је одржана акредитована стручна едукација у организацији „Европа Лек фарме“, намењена свим здравственим радницима, биохемичарима, фармацеутима...

детаљније
Састанак са представником Агенције за акредитацију

Процес акредитације је једна од најважнијих и најобимнијих активности, уз редован посао, која се обавља у нашој установи. Припреме су у завршној фази, а примиче се и рок за предају предвиђене документације Агенције за акредитацију здравствених установа Србије.

детаљније
Против сезонског грипа вакцинисано 2.405 грађана

У последње три године повећава се број вакцинисаних против сезонског грипа у нашој установи. У централном објекту Дома здравља Ваљево и секторским амбулантама против сезонског грипа ове зиме вакцинисано је 2.405 грађана, што је за 300 више него претходне сезоне (2.104).

детаљније
Акредитована установа – боља здравствена заштита

Дом здравља Ваљево је ушао у поступак акредитације након што је потписан уговор са Министарством здравља, односно Агенцијом за акредитацију здравствених установа.

детаљније
Превентивни прегледи за колектив Основне школе „Милован Глишић“

У две групе крајем јануара наша установа организовала је превентивне систематске прегледе за колектив Основне школе „Милован Глишић“.

детаљније
Обележен Национални дан без дуванског дима

На Градском тргу јуче је обележенНационални дан без дуванског дима. У акцији су учествовали Патронажна служба Дома здравља Ваљево, Завод за јавно здравље, Црвени крст, Медицинска школа и Предшколска установа Милица Ножица“ – односно предшколска група из ОШ „Сестре Илић“...

детаљније
Значај организованог скрининга у превенцији рака грлића материце

Поводом Европске недеље превенције рака грлића материце, У Едукативном центру Дома здравља Ваљево одржана је конференција за новинаре на којој су се јавности обратили лекари специјалисти Службе за здравствену заштиту жена...

детаљније
Програм едукације и рехабилитације дијабетичара у „Меркуру“

У Едукативном центру Дома здравља Ваљево данас се представила Специјална болница „Меркур“ из Врњачке Бање. О овој реномираној медицинској и рехабилитационој установи говорила је др Данијела Карамарковић, интерниста и специјалиста за исхрану.

детаљније
Обраћање медијима поводом Европске недеље превенције рака грлића материце

Поводом Европске недеље превенције рака грлића материце, У Едукативном центру Дома здравља Ваљево у уторак 24. јануара, с почетком у 12 сати, биће организована конференција за новинаре.

детаљније
Презентација Специјалне болнице „Меркур“ Врњачка Бања

У понедељак 23. јануара, с почетком у 13 сати, у Едукативном центру Дома здравља Ваљево представиће се Специјална болница „Меркур“ из Врњачке Бање.

детаљније
Прегледи у Таору и новогодишњи пакетићи за ђаке

Крајем децембра Дом здравља је организовао традиционалне медицинске прегледе мештана Таора. У питању је традиционална акција контроле здравља мештана забачених села Горњег и Доњег Таора једном месечно, од касне јесени до пролећа.

детаљније

Издвајамо