Дом здравља Ваљево

Дом здравља Ваљево је здравствена установа која становништву обезбеђује квалитетне и доступне услуге примарне здравствене заштите. Особље прати савремена достигнућа у медицини кроз активности у области промоције здравља, превенције, програма за рано откривање болести и лечење и брине о здрављу становника.

  • 014/ 315-00-38
  • 014/ 315-00-65
  • office@dzvaljevo.rs
  • Железничка 12, 14000 Ваљево

Заказивање лекарских прегледа

Закажите свој преглед код изабраног доктора преко апликације - "Мој доктор"

Архива вести 2018.год.

Презентације вршњачких едукатора

Јуче је у Едукативном центру Дома здравља Ваљево завршена трећа фаза обуке вршњачких едукатора за превенцију алкохолизма, којом је заокружена едукација започета у октобру. Обуку је реализовао тим Саветовалишта за младе и Службе поливалентне патронаже Дома здравља, Завода за јавно здравље Ваљево и Црвеног крста Ваљево.

детаљније

Превентивни прегледи за колективе

Од средине септембра до данас Дом здравља Ваљево спровео је бесплатне превентивне систематске прегледе за колективе Ваљевске гимназије, Основне школе „Милован Глишић“ из Ваљева, ОШ „Милован Глишић“ из Ваљевске Каменице и ОШ „Свети Сава“ из Попучака. Акција се, на иницијативу Службе поливалентне патронаже, спроводи већ три године и дала је одличне резултате. Прегледи се обављају увек суботом у просторијама Дома здравља.

детаљније

Провера одржавања акредитационих стандарда

У петак је нашој установи обављена прва провера одржавања акредитационих стандарда, 16 месеци после добијања сертификата о акредитацији на максималних седам година. Екстерни тим Агенције за акредитацију здравствених установа Србије чинили су прим. др Гордана Станковић, специјалиста опште медицине из Дома здравља Ниш, која је предводила тим и приликом спољашњег оцењивања априла прошле године, и Биљана Гајић, помоћник директора за економске послове ДЗ Сремска Митровица. Присуствовала је и Светлана Дрча, стручни сарадник Агенције за акредитацију здравствених установа Србије.

детаљније

Утрошене вакцине против сезонског грипа

И ове сезоне се потврдило значајно интересовање Ваљеваца за вакцинацију против сезонског грипа, које је на прошлогодишњем нивоу. Потрошене су све добијене дозе, што значи да је у централном објекту наше установе, као и у градским и сеоским амбулантама, вакцинисано 2.500 особа против сезонског грипа.

детаљније

Завршен други круг обуке вршњачких едукатора

Предавањима и радионицама са гимназијалцима, у Дому здравља Ваљево завршен је други круг семинара за вршњачке едукаторе посвећен превенцији алкохолизма, који заједнички реализују Саветовалиште за младе и Служба поливалентне патронаже Дома здравља, Завод за јавно здравље Ваљево и Црвени крст Ваљево.

детаљније

Обележен Светски дан борбе против СИДЕ

У петак је на Градском тргу одржана централна улична манифестација поводом 1. децембра - Светског дана борбе против СИДЕ, уз добровољно тестирање у специјализованом возилу. Црвени крст Ваљево је догађај организовао заједно са партнерима и сарадницима из Завода за јавно здравље Ваљево, Дома здравља Ваљево, омладине ЈАЗАС и Медицинске школе Ваљево, са циљем скретања пажње јавности на значај превенције и раног откривања инфекције узроковане ХИВ-ом.

детаљније

Обука за мерење крвног притиска у месним заједницама

У оквиру бројних активности Поливалентна патронажна служба Дома здравља Ваљево једном месечно у просторијама месних заједница спроводи контролу здравља, пре свега притиска, и даје савете суграђанима.

детаљније

Упитник о задовољству пацијената

У понедељак 26. новембра пацијенти ће моћи у Дому здравља да попуне упитник о задовољству корисника радом Службе опште медицине, Педијатрије и Гинекологије, уз напомену да у Служби за здравствену заштиту деце и омладине (Педијатрија) одговоре попуњава особа која је довела дете на преглед, односно родитељ или старатељ или пратилац).

детаљније

Превенција алкохолизма за вршњачке едукаторе

У Дому здравља Ваљево јуче је почео други круг семинара за вршњачке едукаторе, посвећен борби против алкохолизма, који реализују Саветовалиште за младе и Служба поливалентне патронаже Дома здравља, Завод за јавно здравље и Црвени крст.

детаљније

Вакцинисано 2.193 особe против сезонског грипа

У Дому здравља Ваљево, укључујући и градске и сеоске амбуланте, вакцинисано је 2.193 особе против сезонског грипа. Дом здравља Ваљево је ове године добио 2.500 доза, што значи да је преостало око 300, тако да би суграђани заинтересовани за вакцинацију требало да пожуре.

детаљније

Контрола шећера и предавање о дијабетесу у „Босису“

Поводом Светског дана борбе против дијабетеса у просторијама фабрике„Босис“ јуче је у јутарњим сатима Патронажна служба Дома здравља запосленима у првој смени проверила ниво шећера у крви и притисак.

детаљније

Прослављени Свети врачи

У Дому здравља Ваљево свечано је обележена лекарска слава, Свети врачи Козма и Дамјан. Уз колектив установе, присуствовали су градоначелник др Слободан Гвозденовић, начелник Колубарског управног округа Горан Миливојевић, заменик председника Градске скупштине Михаило Милутиновић, представници јавних предузећа и установа и друге званице. Овогодишњи домаћин било је Одељење за техничке послове.

детаљније

Oбележен Светски дан борбе против дијабетеса

Контролом нивоа шећера у крви, мерењем притиска, поделом здравствених брошура и давањем савета пацијентима, у Дому здравља Ваљево је обележен Светски дан борбе против дијабетеса. Акцију су организовали Саветовалиште за дијабетес и Служба поливалентне патронаже Дома здравља, уз подршку Медицинске школе, Завода за јавно здравље и Црвеног крста.

детаљније

Вакцинисано 1.465 особа против сезонског грипа

У Дому здравља Ваљево, укључујући и градске и сеоске амбуланте, за две недеље вакцинисано је 1.465 људи против сезонског грипа. Дом здравља Ваљево је ове године добио 2.500 доза, што значи да је преостало око 1.000.

детаљније

Семинар за бољу комуникацију с родитељима о имунизацији

Наша установа је један од домова здравља у Србији који је Регионална канцеларија УНИЦЕФ-а позвала на семинар под називом „Непосредна комуникација са родитељима о имунизацији, за здравствене раднике“, који ће се одржати у Београду од 26-28. октобра.

детаљније

Др Антић о вакцинацији против сезонског грипа

У Дому здравља Ваљево још у петак од друге смене почела je вакцинација против сезонског грипа, а сада већ и у градским и сеоским амбулантама, где се грађани могу вакцинисати по распореду рада амбуланти. Дом здравља Ваљево је ове године добио 2.500 доза, што је у нивоу прошлогодишње потрошње, а већ неколико година бележи се тренд веће заинтересованости Ваљеваца за цепљење против грипа.

детаљније

У Дому здравља обележен Светски дан хране

Презентацијама о правилној исхрани и пригодним дечјим програмом у Дому здравља Ваљево обележен је Светски дан хране. Предшколцима, основцима и ученицима Медицинске школе препоруке за правилну и здраву исхрану дали су педијатар др Валентина Марковић, патронажна сестра-специјалиста јавног здравља Славица Филиповић и нутрициониста Снежана Маринковић из Завода за јавно здравље.

детаљније

Почела вакцинација против сезонског грипа

У Дому здравља Ваљево од данашње друге смене (после 14 часова) почиње вакцинација против сезонског грипа, У градским и сеоским амбулантама вакцинација ће почети у току следеће недеље (по распореду рада амбуланти).

детаљније

Програм поводом Светског дана хране

Светски дан хране и Месец правилне исхране Дом здравља Ваљево ће обележити у понедељак 15. октобра од 11 часова у сали Едукативног центра, заједно са Заводом за јавно здравље, Црвеним крстом и Медицинском школом, као и уз велику подршку ОШ „Прота Матеја Ненадовић“ из Бранковине.

детаљније

Конкурс за избор и именовање директора

На страници Документи нашег сајта објављен је Јавни конкурс за избор и именовање директора Дома здравља Ваљево на мандатни период од четири године.

ТЕКСТ КОНКУРСА.

Светски дан хране и Октобар – месец правилне исхране

Обележавање Светског дана хране и централна манифестација Месеца правилне исхране на нивоу Колубарског округа биће одржана 15. октобра. Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” са мрежом окружних института/завода за јавно здравље, као и партнерима међу којима је и Дом здравља Ваљево, сваке године припрема обележавање Светског дана хране, 16. октобра, као значајног датума у Календару јавног здравља и кампању Октобар – месец правилне исхране.

детаљније

Обележена Национална недеља дојења

Радионицом Школе за труднице и родитељство на тему „Дојење – темељ живота“, Дом здравља Ваљево је обележио Националну недељу дојења. Радионицу, која је била и саставни део Дечје недеље, заједнички су одржали Дом здравља, Завод за јавно здравље и Црвени крст Ваљево.

детаљније

Семинар о карциному дојке у Врњачкој Бањи

У понедељак је у Врњачкој Бањи одржан округли сто посвећен карциному дојке у организацији Женског центра „ Милица“ из овог града. Округли сто део је традиционалне акције „Дај педалу раку“ коју већ четврту годину организује Женски центар „Милица“ поводом почетка Месеца борбе против рака дојке.

детаљније

Превенција алкохолизма за вршњачке едукаторе

Саветовалиште за младе и Служба поливалентне патронаже Дома здравља, Завод за јавно здравље и Црвени крст прошле недеље су реализовали семинар за вршњачке едукаторе посвећен борби против алкохолизма.

детаљније

Обележавање Светске недеље дојења

У четвртак 4. октобра од 10 часова, у сали Едукативног центра Дома здравља, у оквиру Школе за труднице и родитељство биће одржана радионица на тему „Дојење – темељ живота“.

детаљније

Активности Дома здравља у Дечјој недељи

У оквиру „Дечје недеље“, која се одржава од 1. до 6. октобра, Патронажа Дома здравља ће у сарадњи са Заводом за јавно здравље, Црвеним крстом и Медицинском школом, одржати прикладне радионице у неколико сеоских основних школа. Тема је„Растимо безбедно и здраво“ и уклапа се у овогодишњи слоган републичке манифестације „Моје је право да живим срећно и здраво - за одрастање без насиља“.

детаљније

Одржана манифестација „Дај педалу раку“

У четвртак 27. септембра Дом здравља Ваљево (Служба поливалентне патронаже) је, у сарадњи са партнерским установама Заводом за јавно здравље Ваљево и Црвеним крстом Ваљево, у ОШ „Стеван Филиповић“ у Дивцима организовао предавање поводом Светског дана срца.

детаљније

Предавање поводом Светског дана срца

У четвртак 27. септембра Дом здравља Ваљево (Служба поливалентне патронаже) је, у сарадњи са партнерским установама Заводом за јавно здравље Ваљево и Црвеним крстом Ваљево, у ОШ „Стеван Филиповић“ у Дивцима организовао предавање поводом Светског дана срца.

детаљније

Превентивни прегледи за колектив школе из Каменице

После летње паузе, у суботу је Дом здравља наставио превентивне систематске прегледе за ваљевске колективе. Акција се, на иницијативу Службе поливалентне патронаже, спроводи већ три године и дала је одличне резултате.

детаљније

Одржано „Медицинско селo“ у Причевићу

На иницијативу Месне заједнице Причевић и ЈП „Агроразвој ваљевске долине“, као организатора манифестације „Овчарска изложба“, у недељу 16. септембра Дом здравља Ваљево је организовао „Медицинско село“ у Причевићу.

детаљније

Нови циклус превентивних прегледа за колективе

После летње паузе, у суботу 15. септембра Дом здравља наставља са акцијом превентивних систематских прегледа за ваљевске колективе. Акција се, на иницијативу Службе поливалентне патронаже, спроводи већ две године и дала је одличне резултате.

детаљније

Медицинско село на манифестацији у Причевићу

На данашњој конференцији за новинаре одржаној у Градској управи најављена је 13. „Овчарска изложба“ у Причевићу, која ће бити организована у недељу 16. септембра у дворишту основне школе.

детаљније

Састанак Мреже за здравље и Мреже за спорт

У среду 12. септембра у Београду ће бити одржан заједнички састанак Мреже за здравље и Мреже за спорт Сталне конференције градова и општина на тему „Здравље у свим политикама - У здравом телу здрав дух“.

детаљније

Радионице за прваке „Заштитимо децу у саобраћају“

Служба поливалентне патронаже, у сарадњи са Заводом за јавно здравље и Црвеним крстом Ваљево, од 6. до 14.септембра организује радионице у градским основним школама под називом „Заштитимо децу у саобраћају“.

детаљније

Контрола здравља на дивчибарском „Ди фесту“

У недељу је на познатом ваљевском одмаралиште Дивчибаре, на планини Маљен, одржан трећи „Ди фест“, манифестација посвећена рекреацији, забави и промоцији овог туристичког места.

детаљније

Превентивна контрола здравља у Лелићу

На празник Преображење се у манастиру Лелић након поста причешћује велики број житеља овог и околних села и одржава традиционални народни вашар. Служба поливалентне патронаже Дома здравља је и ове године искористила масовно окупљање мештана овог краја да организује превентивну здравствену акцију у порти манастира.

детаљније

Контрола здравља на Илинданском вашару

Црквена општина Ново Ваљево је на Илиндан 2. августа организовала традиционални Илиндански вашар, обновљен пре четири године поред храма Светог Ђорђа и седишта Ваљевске епархије. Јутарња служба и акција добровољног давања крви у црквеном дому били су идеална прилика да наша Служба поливалентне патронаже организује контролу крвног притиска и нивоа шећера у крви за заинтересоване суграђане. Акција је организована испред црквеног дома.

детаљније

Добар одзив на прегледе на „Данима купине“

Медицинске екипе Дома здравља и Опште болнице прегледали су јуче 156 мештана Става и околних села за време привредно-туристичке манифестације „Дан купине“. Укупно је обављено 433 прегледа. Шест тимова лекар-сестра Дома здравља имали су 156 прегледа општег стања, плућа и притиска; Служба патронаже је измерила ниво шећера у крви код 106 људи; специјалиста радиологије и гастроентеролог урадили су 70 ултразвучних прегледа штитне жлезде, дојке и абдомена; кардиолог је обавио 45 прегледа, укључујући и ЕКГ снимак који су радиле сестре Дома здравља; ОРЛ специјалиста је имао 32 прегледа, хирург 7 и неуропсихијатар 6. Служба кућне неге и лечења посетила је и прегледала 11 тешких или непокретних пацијената у њиховим домаћинствима, док Служба хитне помоћи овог апута није имала потребе за интервенцијом. Присутна је била и Апотекарска установа Ваљево тако да су се мештани могли снабдети и најпотребнијим лековима.

детаљније

Превентивни прегледи на манифестацији „Дан купине“

Медицинске екипе Дома здравља и Опште болнице обавиће бесплатне прегледе мештана Става и посетилаца привредно-туристичке манифестације „Дан купине“, у недељу 29. јула од 8 до 13 часова. Дом здравља Ваљево обезбедиће четири тима лекар-медицинска сестра у згради основне школе и један у амбуланти за прегледе општег здравственог стања и крвног притиска, Служба поливалентне патронаже мериће ниво шећера и холестерола у крви, Служба кућне неге и лечења обићи ће непокретне и тешко покретљиве болеснике у њиховим домовима, док ће у приправности бити Служба хитне медицинске помоћи. На позив наше установе, као и у досадашњим акцијама типа „Медицинско село“, учествоваће и лекари Опште болнице неколико специјалности: кардиолог, радиолог, хирург, ОРЛ и психијатар. Мештани ће моћи да обаве и ултразвучне прегледе абдомена, дојке и штитне жлезде.

Временске прилике утичу на здравље

Неповољан географски положај Ваљева условљава лоше проветравање града, тако да зими имамо аерозагађење преко дозвољених граница, а у кишним периодима, као што је ово лето, имамо повишене вредности влажности ваздуха. Према усвојеним светским стандардима нормална влажност је ако се вредности крећу од 40 до 60%, а све преко третира се као изузетно влажан ваздух. Влажан ваздух у комбинацији са вишим температурама, или како се у народу каже спарно време, неповољно утиче на наш организам. О овој теми на интернет порталу „Ваљевска посла“ објављен је разговор са др Јеленом Гајић, начелницом Службе за здравствену заштиту одраслог становништва. „Повишен притисак, повишена температура, висока влажност ваздуха и ветар којег скоро да нема, временске су карактеристике од почетка овог лета у Ваљеву. То су отприлике услови које имате у саунама, или као да смо у неком котлу“. Докторка Гајић даље наводи да овакви временски услови не пријају никоме, а пре свега нехроничним болесницима и старим особама. Када је овакво време, шта се дешава са нашим организмом?

детаљније

Мултисекторски састанак поводом пројекта “Бирам опоравак”

У Центру за стручно усавршавање Шабац крајем прошле недеље одржан је мултисекторски састанак који је организовало Удружење „Излазак“ у сарадњи са Канцеларијом за борбу против дрога Владе Републике Србије. На састанку су представници Удружења „Излазак“ представили трогодишњи регионални пројекат „Бирам опоравак“, који ће до краја 2019. године бити реализован у БиХ, Србији и Црној Гори, а у партнерству са Светском федерацијом против дрога (WFАD). Нашу установу представљали су Весна Павловић и Милисав Илић из Службе поливалентне патронаже, а на састанку су учествовали и представници Колубарског управног округа, Завода за јавно здравље, Психијатријске службе Опште болнице Ваљево и Црвеног крста Ваљево.

детаљније

Дом здравља партнер у успешном Ваљевском пoлумаратону

Као партнерска установа новог, изузетно лепог спортског и хуманитарног догађаја, Дом здравља Ваљево је дао активан допринос реализацији првог Ваљевског полумаратона, одржаног 10. јуна у нашем граду.

детаљније

Учешће Дома здравља на Ваљевском пoлумаратону

У оквиру првог Ваљевског полумаратона, Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево, заједно са Заводом за јавно здравље, поставиће пункт на старту трке у Карађорђевој улици, кoд Градског трга.

детаљније

Форум о стандардима квалитета исхране у основним школама

Европска тренинг академија (EUTA) организовала је Форум под називом “Израда правилника о стандардима квалитета исхране у основним школама" у ОШ “Дринка Павловић” у Београду. Циљ тзв. Хибридног форума је био да окупи све заинтересоване стране за унапређење квалитета исхране деце у основним школама, како би понудили своја виђења и решења која доприносе побољшању здравља и развоја деце, али и креирању стандарда у исхрани деце у основним школама у Србији.

детаљније

Обележен Светски дан без дуванског дима

Одбор за јавно здравље Ваљево је 31. маја у ОШ „Десанка Максимовић“ обележио Светски дан борбе против дуванског дима. У препуном холу школе пригодан програм извели су ученици школе домаћина и вртића „Колибри“. У име Одбора за јавно здравље Ваљево присутнима се обратила секретар Славица Филиповић, струковна медицинска сестра-специјалиста јавног здравља. Затим је председник Одбора др Јасмина Лукић уручила награде најуспешнијима на традиционалном ликовном и литерарном конкурсу, чији је мото ове године био „Дуван слама срца“. Конкурс је био отворен за ваљевске предшколце и основце са градског и сеоског подручја, одзив је био добар, а радови су били изложени у холу школе.

детаљније

Семинар за подршку породицама деце са сметњама у развоју

У оквиру пројекта „Невидљива деца“ у Едукативном центру Дома здравља Ваљево одржан је дводневни семинар под називом „На породицу усмерена подршка – сарадња са породицама деце са сметњама у развоју“. Семинар је био намењен социјалним радницима, пре свега из Центра за социјални рад Ваљево, али и за представнике удружења „Наши снови“ и „Каритаса“.

детаљније

Почело издавање електронских рецепата

У Дому здравља Ваљево данас је почело издавање електронских рецепата, за чије је увођење у целој Србији крајњи рок 30. јун.

детаљније

Свечано обележен Дан сестринства у Дому здравља Ваљево

Пригодним програмом и уручењем награда медицинским сестрама и техничарима који су се у протеклих годину дана истакли у раду, у Дому здравља Ваљево традиционално је обележен Међународни дан сестринства. У целом свету се овај празник обележава 12. маја, у знак сећања на Енглескињу Флоренс Најтингејл, зачетницу модерног сестринства. Запосленима су се обратили члан Градског већа проф. др Мирољуб Ивановић, директор др Завен Дер Хазарјан, главна сестра Гордана Симић и проф. др Бранко Бошковић, заменик директора Високе спортске и здравствене школе у Београду. У културно-уметничком програму учествовали су оркестар Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ и тенор Марко Томић, омладински извођачки ансамбл КУД „Ђердан“ и ученице Медицинске школе са својим литерарним радовима.

детаљније

Светски дан здравља - „Здравље за све”

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, уз подршку Министарства здравља Републике Србије и Светске здравствене организације (СЗО) – Канцеларије за Србију, сваке године обележава 7. април, Светски дан здравља, као један од значајних датума из Календара јавног здравља. Ове године Светски дан здравља посвећен је доступности здравственој заштити и обележава се под слоганом „Здравље за све”. Ове године обележава се и јубиларних 70 година од иницијативе и првог обележавања овог важног датума од стране СЗО. Поводом обележавања Светског дана здравља 2018.године СЗО позива светске лидере да истрају у напорима за остварење циљева одрживог развоја на које су се обавезали 2015. године, а који као крајњи циљ имају унапређење здравља свих. Слоган „Здравље за све” овогодишње кампање је уједно седамдесетогодишња визија СЗО.

детаљније

У недељу наставак акције бесплатних превентивних прегледа

Министарство здравља позива грађане Србије да у недељу 25. марта у својој локалној здравственој установи обаве превентивни преглед, који овог пута подразумева преглед младежа, ултразвук абдомена и гинеколошки преглед за даме. Том приликом, у периоду од 8 до 16 часова, 100 здравствених установа широм Србије отвориће своја врата и за оне грађане који, из било којег разлога, немају здравствено осигурање. У Дому здравља Ваљево биће рађени бесплатни превентивни гинеколошки прегледи. У Општој болници Ваљево биће рађени следећи прегледи, пре свега, лицима без здравственог осигурања: Ехо абдомена и преглед меланома (младежа) дермоскопом.

детаљније

Активности поводом Светског дана борбе против туберкулозе

Поводом Светског дана борбе против туберкулозе (24. март) Дом здравља Ваљево учествује у више активности којима се обележава овај значајан датум у Календару Светске здравствене организације. У току марта Патронажна служба, у сарадњи са партнерским установама и организацијама, по успостављеном договору и плану, држи здравствена предавања „Превенција ТБЦ и капљичних инфекција“. Предавања су одржана у нижим разредима сеоских школа Ставе, Беомужевић и Бранковина, док су у току у свим градским школама.

детаљније

Најава реконструкције средствима Канцеларије за јавне набавке

Након завршетка темељне реконструкције Дома здравља и зграде Стоматологије имаћемо услове достојне човека. Канцеларија за јавне набавке Владе Србије наменила је за овај посао 200 милиона динара. Јавна набавка за извођача радова биће расписана у мају. До пре годину и по дана нисмо се лагодно осећали када дођемо у Дом здравља, не само због тога што смо евентуално болесни. Тоалети за пацијенте, рецимо, били су у врло лошем стању. У међувремену то је доведено у ред и сада је дошло време за неопходну темељну реконструкцију Дома здравља – изјавила је Јелена Калат, координатор Службе за правне и економско-финансијске послове у Дому здравља, најваљујући да ће се кренути од Службе стоматологије.
детаљније

Актуелна епидемиолошка ситуација малих богиња (морбила)

Од почетка октобра 2017. године, закључно са 26.2.2018. године на територији Републике Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано је укупно 2670 случајева малих богиња, од којих су 1332 лабораторијски потврђена у Институту Торлак. Најмлађа оболела особа је стара 15 дана, а најстарија 65 година. Највећи број оболелих је у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година. Већина оболелих особа (94%) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса. Од укупног броја оболелих, 33% је било хоспитализовано или је хоспитализација у току. Од тежих компликација малих богиња регистровано је запаљење мозга код једне и упала плућа код 301 оболеле особе.
детаљније

O превенцији малигнитета грлића и дојке у ОШ „Нада Пурић“

Светска здравствена организација са Међународним удружењем за борбу против рака ове године завршава трогодишњу кампању под слоганом „Ми можемо, ја могу”, којом се подсећа да појединац и заједница могу да допринесу смањењу глобалног терета раком. У оквиру кампање и обележавања Светског дана борбе против рака Служба поливалентне патронаже наше установе одржала је у Основној школи „Нада Пурић“ два предавања за колектив: „Превенција малигнитета грлића материце“ и „Самопреглед дојке“. На крају предавања следило је вежбање на моделу - лутки симулатору са променама, након чега је следила дискусија. У току разговора наставница која се излечила од рака дојке поделила је своје искуство и охрабрила својим порукама све присутне жене, посебно указујући на значај редовних контрола здравља. Била је то дирљива исповест, али истовремено веома значајна за све присутне жене. Предавања и демонстрације одржале су патронажне сестре-специјалисти јавног здравља Славица Филиповић и Весна Павловић, начелница службе.
детаљније

Светски дан борбе против рака

Светска здравствена организација са Међународним удружењем за борбу против рака сваког 4. фебруара обележава Светски дан борбе против рака. Ове године завршава се трогодишња кампања под слоганом „Ми можемо, ја могу” којом се подсећа да појединац и заједница могу да допринесу смањењу глобалног терета раком. Према проценама Светске здравствене организације обољевање од малигних болести у свету је порасло са 12,7 милиона у 2008. години на 14,1 милиона људи у 2012. години. До 2032. године очекује се да ће оболети 25 милиона људи широм света, односно, оболевање од рака ће порасти за 70%. Према истом извору у 2012. години од свих локализација малигних тумора умрло је 8,2 милиона људи широм света.
детаљније

Обележен Национални дан против дуванског дима

Надлежне градске установе јуче су обележиле Национални дан против дуванског дима. Ове године жеља је била да се покаже веза између рекреативног физичког вежбања и неконзумирања дувана, због чега је превентивна здравствена акција одржана у фитнес клубу „Кангу“, једном од ретких у којем рекреативци (углавном жене) вежбају и преподне. Међу њима су они који су захваљујући томе оставили цигарете, знатно смањили килажу или је одржавају на оптималном нивоу. Весна Павловић, главна сестра Патронажне службе Дома здравља Ваљево, пренела је јавности неке кључне поруке: детаљније

Апел за већи одзив на скрининг рака грлића материце

Дом здравља Ваљево један је од 17 у Србији у којима се од 2013. године спроводе организовани превентивни прегледи на рак грлића материце у оквиру националног скрининга. У 2017. године скринингом су била обухваћене жене од 1966-1973. годишта: позвано је 3036 жена, а одазвало се њих 962, код којих је урађен Папаниколау тест. На конференцији за новинаре поводом Европске недеље борбе против рака грлића материце др Ивана Ракић, гинеколог Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља, изнела је резултате скрининга у протеклој години.
детаљније

Прегледано 42 суграђана у акцији Министарства здравља

У оквиру пете акције бесплатних превентивних прегледа под покровитељством Министарства здравља, у недељу 28. јануара у Дому здравља Ваљево прегледано је 42 суграђана.
детаљније

Превентивна акција против дувана на Светосавској трци

Патронажна служба Дома здравља Ваљево, заједно са Заводом за јавно здравље, придружила се акцији Црвеног крста Ваљево поводом Националног дана без дуванског дима, под слоганом „Одрасли пуше и мене гуше“. Акција је одржана као пратећа манифестација традиционалне уличне Светосавске трке у суботу 27. јануара, на Савиндан, у којој је учествовао велики број деце и младих из више градова. Циљ је био скретања пажње јавности на штетне ефекте излагања дуванском диму, посебно по здравље деце и младих. На Градском тргу, у близини старта трке, постављени су штандови са упечатљивим и јасним порукама који су привукли пажњу и интересовање више стотина присутних грађана, деце и омладине, а дељени су лифлети са информацијама о штетним ефектима изложености дуванском диму.

Трибина о бесплатној правној помоћи за жртве насиља у породици

У сали Градске општине Врачар у Београду данас је одржана трибина о бесплатној правној помоћи за жртве насиља у породици.Трибину је организовало Саветовалиште против насиља у породици уз подршку Министарства правде и Канцеларије за људска и мањинска права. На трибини су говорили министарка правде Нела Кубуровић, државни секретар Министарства правде Радомир Илић, координаторка Саветовалишта против насиља у породици Весна Станојевић и адвокат Саветовалишта Тијана Костић. Нашу установу представљали су чланови Комисије против занемаривања и злостављања у породици: психолог Живана Пантић, начелница Службе хитне помоћи др Сенка Митровић, главна сестра Дома здравља Гордана Симић и главна сестра Службе поливалентне патронаже Весна Павловић.

Национални дан без дувана – 31. јануар

У Србији се већ дуже од 20 година сваког 31. јануара обележава Национални дан без дувана. Активности у оквиру обележавања Националног дана без дувана упозоравају јавност на штетне ефекте употребе дувана као и излагања дуванском диму. Ове године, Национални дан без дувана се обележава под слоганом „Одрасли пуше и мене гуше”. детаљније

Превенција полно преносивих болести

Предавање о репродуктивном здрављу и полно преносивим болестима за ученике Музичке школе јуче је одржао Превентивни тим који су чинилигинеколог др Душко Антонић и патронажна сестра Весна Павловић из Дома здравља и Александар Томић из Омладине ЈАЗАС-а и Црвеног крста Ваљево.О полно преносивим болестима и њиховој превенцији говорио јегинеколог др Душко Антонић из Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља. У међусобној комуникацији током предавања стекао се утисак да су ученици веома заинтересовани за ову тему, али и да им је знање о томе оскудно. детаљније

Стална акција превентивних прегледаза колективе

Дом здравља Ваљево континуирано спроводи веома успешну акцију превентивних систематских прегледа за ваљевске колективе. У више група завршени су прегледи за већи део запослених из Техничке школе и Предузећа за путеве. У фебруару ће прегледи бити реализовани за ОШ „Нада Пурић“, с којом се акција спроводи једном годишње, а у марту за Економску школу. Од новембра 2015. године, када је започета акција, превентивни прегледи су урађени за већину градских основних школа и део сеоских, за Техничку и Музичку школу, службенике Градске управе, чланове Планинарског спортског друштва “Маглеш” и друге. детаљније

Европска недеља превенције рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 28. јануара до 3. фебруара 2018. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Прва Европска недеља обележена је 2007. године после интервенције Интересне групе за рак грлића материце, када је Савет Европе донео препоруке о започињању кампање и обележевању Европске недеље превенције рака грлића материце. Препознајући значај ове кампање, Србија већ дванаести пут активно учествује у њеном обележавању. Овом недељом преносимо поруку о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.

детаљније
Пакетићи студената ВИПОС-а за децу из пројекта „Невидљива деца“

У оквиру пројeкта „Невидљива деца“ јуче су у Центру за социјални рад уручени новогодишњи пакетићи деци са сметњама у развоју из руралних подручја града Ваљева, које су припремили студенти и професори Високе пословне школе струковних студија. Они су организовали хуманитарну акцију „Пакетић пун љубави“ и спремили 53 пакетића са слаткишима, грицкалицама и соковима. Деци, њиховим родитељима и представницима установа у име Студентског парламента ВИПОС-а обратили су се Тамара Васић и Милош Савић.

детаљније
Против грипа вакцинисано 2.575 Ваљеваца

У Дому здравља Ваљево, као и у градским и сеоским амбулантама, против сезонског грипа је вакцинисано је 2.575 људи. То значи да су потрошене све дозе које је Завод за јавно здравље Ваљево определио ове сезоне за Дом здравља. Највећи број вакцинисаних је традиционално међу старијом популацијом и хроничним болесницима. Настављен је тренд раста броја вакцинисаних и враћања поверења у овај вид заштите против грипа, који траје већ неколико година. У 2016. вакцину је примило 2.405 људи, у 2015 - 2.104, док је 2014 то било око 300 мање. То значи да је три године заредом број вакцинисаних грађана растао за 300, док у 2017. то износи 170. Томе је допринео и активан приступ Дома здравља према вакцинацији, што у директном контакту са пацијентима, што преко информисања јавности.

Издвајамо