Дом здравља Ваљево

Дом здравља Ваљево је здравствена установа која становништву обезбеђује квалитетне и доступне услуге примарне здравствене заштите. Особље прати савремена достигнућа у медицини кроз активности у области промоције здравља, превенције, програма за рано откривање болести и лечење и брине о здрављу становника.

  • 014/ 315-00-38
  • 014/ 315-00-65
  • office@dzvaljevo.rs
  • Железничка 12, 14000 Ваљево

Портал за пацијенте

Реализација услуга у Дому здравља Ваљево електронским путем - Портал за пацијенте

Архива вести 2020.год.

Распоред рада служби Дома здравља за празнике

За новогодишње и божићне празнике КОВИД Дом здравља Ваљево имаће уобичајено радно време од 7 до 21 сат, с тим што ће се 1, 2. и 7. јануара тестирање радити до 11 часова. С обзиром на то да се тестирање заказује пацијенти ће свакако о својим терминима бити унапред обавештени. Резултати ће се издавати у уобичајеним терминима. КОВИД одељење Педијатрије радиће од 8 до 20 часова.

детаљније

Aпел суграђанима на опрезност за празнике

Упркос смањеном броју новоткривених случајева позитивних на КОВИД-19, као и нешто смањеном броју прегледа и тестирања, Дом здравља Ваљево апелује на суграђане да за Нову годину и божићне празнике не праве велики број контаката јер је ситуација далеко од стабилне.

детаљније

Стигло 1200 четворовалентних вакцина против сезонског грипа

У амбуланти Ново насеље данас почиње нови круг имунизације против сезонског грипа четворовалентним вакцинама, које обухватају два типа вируса А и два типа вируса Б. Наиме, Дом здравља Ваљево је добио још 1200 четворовалентних доза из увоза. У Новом насељу вакцинација се обавља свим данима осим викендом, а у здравственим станицама Бранковина, Поћута и Ваљевска Каменица по распореду рада станица.

детаљније

Сестре и техничари Дома здравља раде у КОВИД болници Батајница

На основу захтева Министарства здравља Републике Србије, због хитних потреба за људством, група од 10 медицинских сестара и техничара Дома здравља поподне је отпутовала за Београд, како би се од сутра укључила у рад КОВИД болнице у Батајници. Њих је испратила др Бранка Антић, директор Дома здравља Ваљево.

детаљније

Још један број телефона за продужавање терапије

Излазећи у сусрет захтевима пацијената у условима пандемије Дом здравља Ваљево је увео још једну телефонску линију за продужетак терапије хроничним болесницима. У питању је број 064 8321 431, а подсећамо да је већ у функцији 064 8321 997.

детаљније

Обавештење РФЗО у вези овере упута и боловања

У циљу спречавања ширења заразне болести KОВИД-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, РФЗО обавештава јавност о следећем:

детаљније

Издавање резултата у контејнеру испред Дома здравља

Како би се смањило чекање пацијената и растеретиле гужве на улазу у КОВИД Дом здравља Ваљево, установа је организовала да се од четвртка 10. децембра резултати издају у контејнеру који је постављен на паркингу преко пута зграде Дома здравља.

детаљније

Обележен Светски дан борбе против СИДЕ

Црвени крст Ваљево, као носилац догађаја, наставници и ученици Медицинске школе Ваљево, представници Патронажне службе Дома здравља Ваљево и Омладине ЈАЗАС-а обележили су на Градском тргу 1. децембар - Светски дан борбе против сиде. Тимски рад, као и приликом обележавања већине важних догачаја из Календара здравља Светске здравствене организације.

детаљније

Електронско заказивање хроничне терапије

Осим телефонског броја 064 8321 997 за заказивање терапије, хронични пацијенти од данас терапију могу продужити и електронским путем, преко сајта Дома здравља.

детаљније

Огроман број прегледа и тестирања у КОВИД Дому здравља

У КОВИД Дому здравља Ваљево од 13. до 25. новембра код лекара је прегледано 7.137 пацијената са сумњом на инфекцију вирусом SARS-CoV-2, што је у просеку 550 прегледа дневно. Од тог броја је 6.428 одраслих и 709 деце предшколског и школског узраста. Број прегледа расте из дана у дан, тако да их је јуче било чак 625 (574 одраслих и 51 на Педијатрији). Поред тога, јуче је тестирано 249 суграђана и урађено 212 снимака на рентгену.

детаљније

Награђени предшколци и ученици на традиционалним конкурсима

Завод за јавно здравље Ваљево објавио је резултате конкурса за најбоље ликовне и литерарне радове предшколаца и ученика поводом Месеца правилне исхране (октобар), Недеље здравља уста и зуба и Националне недеље дојења. Као и увек, у жирију су били представници наше установе из Поливалентне патронажне службе, која активно учествују у кампањама за ове конкурсе, као и за обележавање ових значајних датума (недеља, месеца) у Календару јавног здравља.

детаљније

Обавештење Службе за стоматолошку здравствену заштиту

Служба за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља Ваљево обавештава да од 23. до 27. новембра неће радити ординације у Првој основној, ОШ „Владика Николај Велимировић“ и ОШ „Сестре Илић“.

детаљније

Обележена лекарска слава Свети врачи

У складу са епидеомиолошком ситуацијом Дом здравља Ваљево је скромно, у уском кругу, обележио лекарску славу Свети врачи Козма и Дамјан. У присуству најуже управе Дома здравља обред резања славског колача служио је прота Тома Павловић.

детаљније

Распоред служби Дома здравља по амбулантама и бројеви телефона

Распоред служби Дома здравља по амбулантама и бројеви телефона

детаљније

Од 12. новембра прегледи и тестирање на КОВИД-19 у згради Дома здравља

Управа Дома здравља Ваљево обавештава суграђане да ће се од четвртка 12. новембра од 7 часова прегледи пацијената са респираторним инфекцијама и тестирање на КОВИД-19 обављати у главној згради Дома здравља (Железничка 12).

детаљније

На Педијатрији нема много сезонских прегледа, симптоми КОВИДА блажи него код одраслих

Иако смо у периоду када се очекује повећан број респираторних инфекција код деце, много више прегледа је било ранијих година него сада, каже др Валентина Марковић, начелница Службе за здравствену заштиту деце Дома здравља Ваљево. Број прегледане и позитивне деце и омладине у КОВИД амбуланти није забрињавајући, а симптоми су блажи него код одраслих.

детаљније

Појачан рад КОВИД амбуланте у последње две недеље

С обзиром на повећање броја прегледа и тестирања, као и броја потврђених инфекција вирусом SARS-CoV-2, већ 15 дана појачан је рад КОВИД амбуланте у Новом насељу. То значи да у три смене раде по два специјалиста опште медицине или медицине рада. Од 1. септембра дежура и педијатар, у две смене, а подсећамо да је радно време КОВИД амбуланте од 7 до 21 сат.

детаљније

Имунизација против грипа настављена вакцинама института „Торлак“

У централном објекту Дому здравља Ваљево данас је настављена вакцинација против сезонског грипа. Дом здравља је добио 560 доза Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, које ће се по потреби распоредити и у секторске амбуланте. У питању је тровалентна вакцина, која садржи три соја вируса прогнозираних за ову сезону, намењена узрасту од 18 до 65 година.

детаљније

Обележен Светски дан хране

Изложбом ликовних радова и изјавама за медије Завод за јавно здравље Ваљево је са партнерима: Патронажном службом Домa здравља, Црвеним крстом и Медицинском школом у просторијама Музеја завичајних писаца обележио Светски дан хране – 16. октобар. Ове године Светски дан хране обележава се под слоганом: „Гаји, храни, подржавај. Сви заједно. Наше акције наша су будућност”. Представници свих наведених установа са овог догађаја послали су јасну поруку колико је значајна правилна исхрана у животу сваког појединца.

детаљније

ИНФОРМАЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ - У Дому здравља потрошене вакцине против сезонског грипа

У централном објекту Дому здравља Ваљево више нема вакцина против сезонског грипа, док је у сеоским здравственим станицама и амбулантама остало око 70, које ће највероватније бити потрошене данас и сутра.

детаљније

Посетом Бранковини обележен Светски дан менталног здравља

Патронажна служба Дома здравља и Психијатријска служба Опште болнице, уз подршку Завода за јавно здравље и Црвеног крста Ваљево, посетом Бранковини организовали су обележавање Светског дана менталног здравља. Са представницим ових установа и служби у посети Културно-историјском комплексу Бранковина било је неколико пацијената који су у процесу опоравка и социјалне рехабилитације.

детаљније

Тим за тестирање КОВИД амбуланте – тихи хероји борбе против пандемије

Међу „тихе хероје“ борбе против пандемије корона вирусом свакако спада тим за тестирање КОВИД амбуланте Дома здравља у Новом насељу. Ови млади људи, које предводи медицински техничар Огњен Андрић, урадили су изузетно велики и значајан посао од почетка тестирања у КОВИД амбуланти. Притом су добили безброј похвала пацијената за предусретљивост и љубазност, што уосталом важи и за лекаре и медицинске сестре на прегледима. Огњенови сарадници од почетка су Кристина Радовановић, Милена Матић и Саша Јанић, од летос имају испомоћ још двоје младих колега.

детаљније

Стоматологија почиње рад недељом за хитна стања“

Још једна новина у раду Стоматолошке службе Дома здравља Ваљево – од 11. октобра Стоматологија ће радити и недељом за хитна стања. Пружање стоматолошких услуга недељом уводи се после више од 10 година паузе. Радно време ће бити од 8 до 20 часова.

детаљније

Против сезонског грипа вакцинисано 1800 људи за седам дана

Изузетно велико интересовање влада за имунизацију против сезонског грипа, тако да је у Дому здравља Ваљево и амбулантама од 1. октобра до данас вакцинисано 1.800 људи. Дом здравља Ваљево је ове године добио 4.000 доза, што значи да је утрошена скоро половина. Осим старијих од 65 година и хроничних болесника, приметно је веће интересовање код радно активне популације, односно суграђана средњих година.

детаљније

Служба хитне помоћи подржала вежбу компаније „Босис“

Служба хитне медицинске помоћи Дома здравља Ваљева пружила је подршку угледној ваљевској компанији „Босис“ у реализацији вежбе понашања запослених у ванредној ситуацији. Запослени су демонстрирали процедуре поступања у случају пожара, како помоћи повређенима, указати им прву помоћ у случају прелома екстремитета, опекотина и изненадног престанка рада срца. У свему томе драгоцену стручну помоћ пружила им је екипа наше установе коју је предводио начелник др Дејан Бранковић. Др Бранковић је на лицу места одржао кратко предавање о збрињавању повреда екстремитета и прве помоћи код престанка рада срца. То је и демонстрирао уз подршку сарадника.

детаљније

Обележена Национална недеља промоције дојења

Још једном радионицом Школе за труднице и родитељство Дом здравља Ваљево је у четвртак 1. октобра, уз подршку Завода за јавно здравље Ваљево, обележио Националну недељу промоције дојења, која се у нашој земљи обележава од 28. септембра до 4. октобра под слоганом „ПОДРЖИ ДОЈЕЊЕ – ЗА ЗДРАВИЈУ ПЛАНЕТУ”. Дом здравља је увек укључен у обележавање важних датума у Календару здравља СЗО, а већ 13 година континуирано одржава Школу за труднице и родитељство у којој значајно место у раду са трудницама представља припрема за дојење и едукација о најважнијем чину за будуће породиље.

детаљније

Вакцинација против сезонског грипа почиње 1. октобра

У Дому здравља Ваљево и секторским амбулантама, градским и сеоским, вакцинација против сезонског грипа почиње у четвртак 1. октобра од 7 часова ујутро. Потребно је да се пацијенти јаве свом изабраном лекару Опште медицине, Медицине рада или Педијатрије, који ће им написати налог за примање вакцине. Дом здравља Ваљево је ове године добио 4.000 доза, што је 1.000 више него прошле сезоне, имајући у виду да интересовање за имунизацију против грипа сваке године расте, а ове године поготово због актуелне пандемије корона вируса.

детаљније

Прегледи пензионера поводом Светског дана срца и Међународног дана старијих особа

Поводом Светског дана срца (29. септембар) и Међународног дана старијих особа (1. октобар) данас су у Удружењу пензионера Ваљево организовани превентивни прегледи, уз заштитне епидемиолошке мере. У оквиру контроле здравља пензионерима су проверени притисак, ниво шећера, холестерола и триглицерида и измерена телесна маса и висина, уз одређивање бодимас индекса. Паралелно је спроведена анкета о кардиоваскуларним обољењима, а после прегледа представници здравствених установа присутнима су дали препоруке за превенцију болести срца и крвних судова.

детаљније

Национална недеља промоције дојења

Национална недеља промоције дојења у нашој земљи обележава се у периоду од 28. септембра до 4. октобра под слоганом „ПОДРЖИ ДОЈЕЊЕ – ЗА ЗДРАВИЈУ ПЛАНЕТУ”. Дом здравља је увек укључен у обележавање важних датума у Календару здравља СЗО, а већ 13 година континуирано одржава Школу за труднице и родитељство у којој значајно место у раду са трудницама представља припрема за дојење и едукација о најважнием чину за будуће породиље.

детаљније

Одржан семинар о болестима изазваним ХПВ, са освртом на компетенције Патронаже у време епидемије

Завод за јавно здравље Ваљево организoвао је 24. септембра едукацију здравствених радника из домова здравља на Колубарском округу о болестима изазваним хуманим папилома вирусом, са посебним освртом на компетенције и делокруг рада ППС са смерницама за рад у време епидемије. Предавачи су били из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“. С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију учествовала је само по једна особа из установе, запослена у Поливалентној патронажној служби, тако да је Дом здравља Ваљево представљала Весна Павловић, главна сестра Патронаже.

детаљније

Вебинар о подршци породиљама у време епидемије КОВИД 19

Светски дан контрацепције обележава се сваке године 26. септембра. Кампања је покренута 2007. године на глобалном нивоу, са циљем да се истакне важност употребе различитих метода контрацепције и одговорног сексуалног понашања тако да се омогући свим сексуално активним особама, посебно младима, информисан избор о њиховом сексуалном и репродуктивном здрављу.

детаљније

Светски дан контрацепције, 26. септембар

Светски дан контрацепције обележава се сваке године 26. септембра. Кампања је покренута 2007. године на глобалном нивоу, са циљем да се истакне важност употребе различитих метода контрацепције и одговорног сексуалног понашања тако да се омогући свим сексуално активним особама, посебно младима, информисан избор о њиховом сексуалном и репродуктивном здрављу.

детаљније

Семинар о болестима изазваним хуманим папилома вирусом

Поводом обележавања Светског дана контрацепције, Институт за јавно здравље Србије у сарадњи са Заводом за јавно здравље Ваљево организује едукацију здравствених радника из домова здравља на Колубарском округу о болестима изазваним хуманим папилома вирусом. Семинар ће се одржати 24. септембра 2020. године у сали Завода за јавно здравље Ваљево са почетком у 10.30 часова. С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију само по једна особа из установе, запослена у Поливалентној патронажној служби, може учествовати на едукацији. Дом здравља Ваљево представљаће Весна Павловић, главна сестра Патронаже.

детаљније

Конкурс за ђачке ликовне и литерарне радове

Одсек за промоцију здравља ЗЗЈЗ Ваљево oбавештава да је и ове године, у циљу подстицања здравствено-васпитног рада у предшколским установама и школама, планиран конкурс за најбољи ликовни и литерарни рад на теме: Правилна исхрана - Здравље на уста улази, Здравље зуба и уста - Здраве навике за здраве зубе и Дојење као оптимална исхрана за новорођенче/одојче (Подржи дојење - за здравију планету). У реализацији конкурса, избору најбољих радова и обележавању ових тема по Календару здравља СЗО редвно учествују и одговарајуће службе Дома здравља Ваљево.

детаљније

Знатно мање прегледа у КОВИД амбуланти Дома здравља

Према званичним подацима Завода за јавно здравље Ваљево већ девет дана у нашем граду нема нових регистрованих случајева заразе корона вирусом. Знатно је мањи обим посла и у КОВИД амбуланти Дома здравља у Новом насељу. За разлику од другог пика када се бележило и по 300 прегледа.

детаљније

Стоматолошки систематски прегледи за основце и средњошколце

С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију у Ваљеву, која је тренутно мирна, Стоматолошка служба Дома здравља Ваљево започела је законски обавезне систематске прегледе у основним (градским и сеоским) и средњим школама. Ученици и родитељи ће бити унапред обавештени о распореду систематских прегледа. Систематски преглед подразумева: преглед зуба и вилице, уочавање ортодонтских неправилности (неправилан раст и распоред зуба), обуку за прање зуба, уочавање френулума (сапет језик) и флуорисање.

детаљније

Посета премијерке Ане Брнабић

У оквиру посете Ваљеву, председница Владе Србије Ана Брнабић је, у пратњи министра здравља др Златибора Лончара и градоначелника Ваљева Лазара Гојковића, посетила и нашу установу. Премијерка је обишла реконструисани део Дома здравља, у којем су темељни радови на самом крају, о чему ју је упознала директорка наше установе др Бранка Антић. Потпуну реконструкцију Дома здравља, прву такву од отварања зграде шездесетих година прошлог века, финансира Влада Србије преко Канцеларије за управљање јавним улагањима.

детаљније

Обележавање Светске недеље дојења

Светска недеља дојења, увек у првој недељи августа, обележава се у 170 земаља. Циљ кампање је да јача друштвену свест о значају и предностима дојења и обезбеди подршку дојењу, унапређујући на тај начин здравље мајке и детета. Патронажна служба Дома здравља Ваљево посредством Школе за труднице и родитељство, Телефонског саветовалишта и кућних посета током трудноће и после порођаја едукује породиље о важности овог чина и за дете и за мајку.

детаљније

КОВИД 19 код деце и младих у Ваљеву

Служба за здравствену заштиту деце Дома здравља Ваљево не бележи велики број деце и младих позитивних на корона вирус, односно са симптомима КОВИДА-19. У изјави медијима начелник службе др Валентина Марковић рекла је да смо на почетку пандемије, у марту-априлу, имали само спорадичне случајеве деце која су била позитивна, али да се тај број нешто повећао крајем јуна и почетком јула.

детаљније

При крају прва фаза реконструкције Дома здравља Ваљево

Пандемија корона вируса, поготово у периоду од средине марта до краја маја, успорила је реконструкција јужне вертикале (јужног крила) зграде Дома здравља Ваљево. Радови су интензивирани након попуштања првог пика, а настављени су солидним темпом и у току другог пика првог таласа епидемије, уз предузимање безбедносних епидемиолошких мера на градилишту. У току су завршни унутрашњи радови прве фазе реконструкције зграде, тако да би се њихов финиш могао очекивати мало после средине августа, паралелно се ради фасада.

детаљније

И даље велики број прегледа у КОВИД амбуланти

И даље је велики обим посла у КОВИД амбуланти, уз благи пад броја прегледаних суграђана у последњих пар дана. Од последњег податка који смо објавили, да је 15. јула прегледано чак 245 суграђана за 14 сати рада (радно време КОВИД амбуланте је од 7 до 21 сат), број се попео на преко 280 дневно. Рекордан број прегледа је забележен 20. јула, када су наше екипе прегледале 292 пацијента са респираторним инфекцијама. Последњих два-три дана број прегледа се креће између 200 и 250, што је једним делом последица поштовања мера превенције од стране грађана, а другим делом чињенице да пацијенти који добију негативан тест на поновни преглед и прописивање терапије не долазе у КОВИД амбуланту него у Дом здравља или амбуланту на Петом пуку.

детаљније

Процедура прегледа и ко се упућује на тестирање на КОВИД-19

С обзиром да велики број наших суграђана има недоумицу око тестирања на корона вирус SARS-CoV-2, а појединци сматрају да је требало да буду тестирани, дајемо сажето објашњење каква је процедура прегледа у КОВИД амбуланти и ко се упућује на PCR тестирање.

детаљније

Рад КОВИД амбуланте

Радно време КОВИД амбуланте у Новом насељу је од 7 до 21 сат. Прегледи се истовремено обављају у две ординације, дакле у смени раде два тима лекар-сестра. Због отежаних услова рада, односно ношења комплетне заштитне опреме, тимови раде у три смене по четири и по сата, што значи да дневно у КОВИД амбуланти ради шест лекара и шест сестара. Осим тога, посебне медицинске екипе наше установе узимају узорке (брисеве) за PCR тест у простору некадашње апотеке (засебан улаз амбуланте у Новом насељу), док се у лабораторији амбуланте узимају узорци за крвну слику.

детаљније

Гостовање директора др Бранке Антић на ТВ Вујић

Гостујући у централној информативној емисији регионалне ТВ Вујић Ваљевo, директорка Дома здравља, члан Стручно-оперативног тима и Штаба за ванредне ситуације града Ваљева др Бранка Антић.

детаљније

Амбулантни специјалистички прегледи из болнице у Дому здравља

По налогу Министарства здравља Републике Србије, од 10. јула 2020. године у Дому здравља Ваљево обављаће се амбулантни прегледи следећих специјалистичких грана: хирургија, интерно, неурологија, физикална медицина са реуматологијом и офталмологија (очно), по упуту изабраног лекара.

детаљније

ОБАВЕШТЕЊЕ - Прегледи деце и омладине са сумњом на КОВИД-19 у Новом насељу

Дом здравља Ваљево обавештава грађане да ће сва деца од 0 до 18 година са симптомима због којих се може посумњати на инфекцију корона вирусом бити прегледана сваког дана од 19 часова у КОВИД амбуланти у Новом насељу, а пре тога родитељи треба да се јаве на телефон Педијатрије 014 315 00 60 како би им био потврђен термин. То се, свакако, не односи на хитна стања.

детаљније

Проглашена ванредна ситуација у Ваљеву

Због актуелне епидемиолошке ситуације која је означена као претећа и спровођење мера у складу са Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести КОВИД 19, Штаб за ванредне ситуације града Ваљева је 7. јула 2020. године прогласио ванредну ситуацију у нашем граду.

детаљније

Закључци Штаба за ванредне ситуације града Ваљева

Закључци Штаба за ванредне ситуације града Ваљева

детаљније

Превентивни прегледи у Доњем Таору

У оквиру манифестације „Дани сремуша“, која је одржана у суботу 27. јуна у Доњем Таору, Дом здравља Ваљево је организовао превентивне прегледе мештана и посетилаца. Епидемиолошка ситуација и недостатак простора утицали су на одлуку да се ради у мањем обиму, тако да је био ангажован један тим опште медицине лекар-сестра, интернистички тим лекар-сестра уз ЕКГ снимање и Патронажна служба, која је контролисала гликемију. Служба кућне неге и лечења имала је пет посета у домаћинствима овог планинског забаченог краја, како би проверила стање тешко покретних и непокретних болесника. Наша Хитна помоћ била је у приправности на овом скупу.

детаљније

Поново ради амбуланта у Голој Глави

После извесне паузе Дом здравља Ваљево поново покреће рад амбуланте у селу Гола Глава. Амбуланта ће радити једном недељно – четвртком од 7 до 14.30 сати. Мештане ће прегледати тим Службе за здравствену заштиту одраслих који ће чинити специјалиста опште медицине и медицинска сестра.

детаљније

Од 29. јуна превентивни прегледи деце поново у Дому здравља

Од понедељка 29. јула амбуланта на Петом пуку неће радити као Дечје саветовалиште и превентивни прегледи деце поново ће се обављати у згради Дома здравља. Дечје саветовалиште, систематски прегледи, вакцинација и ултразвук кукова беба функционисаће на првом спрату Педијатрије, као што је било пре измештања у амбуланту Пети пук. Улаз је искључиво са бочне стране, а простор је физички изолован од остатка зграде Дома здравља. Прегледи се раде у заказаним терминима.

детаљније

Превентивни прегледи на манифестацијама Дани сремуша и Дан малине

У оквиру манифестације „Дани сремуша“, која ће се одржати у суботу 27. јуна у Доњем Таору, Дом здравља Ваљево ће организовати превентивне прегледе мештана и посетилаца од 8 до 13 сати. С обзиром да ће се прегледи радити у згради месне заједнице, где се одржава и манифестација, биће мањег обима тако да ће на располагању бити лекар опште медицине, интерниста и Патронажна служба, која ће контролисати ниво шећера и холестерола. Служба кућне неге и лечења обићи ће тешко покретне и непокретне болеснике.

детаљније

Одржано Медицинско село у Ваљевској Каменици

У суботу је у Здравственој станици Ваљевска Каменица Дом здравља Ваљево организовао „Медицинско село“, једну у низу превентивних провера здравља становништва у току ове године. Укупно је реализовано 250 прегледа.

детаљније

„Медицинско село“ у Горњој Каменици у суботу 20. јуна

Следеће „Медицинско село“ Дом здравља Ваљево организује у Горњој Каменици, у суботу 20. јуна. Мештани Каменице и околних села моћи ће да преконтролишу здравље у тамошњој здравственој станици од 8 до 13 сати. На располагању ће бити специјалисти опште медицине, кардиолог, пулмолог, ОРЛ специјалиста, стоматолог. Радиће се ултразвучни прегледи и ЕКГ снимци. Патронажна служба ће мерити ниво шећера у крви, док ће Служба кућне неге и лечења обићи непокретне и тешко покретне болеснике. Моћи ће да се прегледају и мештани без оверене здравствене књижице.

детаљније

Преко стотину људи прегледано на Ставама у оквиру „Медицинског села“

Преко стотину људи прегледано је на „Медицинском селу“, које је у недељу организовао Дом здравља Ваљево у сарадњи са Месном заједницом Ставе. Укупно је обављено 336 прегледа.

детаљније

Захвалница Патронажи од Удружења мултипле склерозе

После обележавања Светског дана борбе против мултипле склерозе (30. мај) на Градском тргу, Удружење мултипле склерозе Колубарског округа организовало је 11. јуна свечаност и дружење за своје чланове и пријатеље удружења. Том приликом председник Удружења МС Колубарског округа Дејан Драјић захвалницу је уручио и Весни Павловић, главној сестри Службе поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево, иницијатору медицинске подршке наше установе овом удружењу, али и другим друштвима особа са инвалидитетом.

детаљније

„Медицинско село“ на Ставама у недељу 14. јуна

Дом здравља Ваљево ће у недељу 14. јуна на Ставама организовати традиционалну здравствену манифестацију „Медицинско село“. Прегледи мештана из овог и околних села биће обављани у згради основне школе „Илија Бирчанин“ од 8 до 13 сати.

детаљније

Обележен Светски дан борбе против мултипле склерозе

Поводом 30. маја - Светског дана борбе против мултипле склерозе, Удружење мултипле склерозе Колубарског округа организовало је акцију на Градском тргу. Том приликом окупили су своје чланове и пријатеље удружења и и делили флајере суграђанима, са жељом да им скрену пажњу, информишу их о овој подмуклој болести и активностима удружења. У име Дома здравља акцији се придружила Служба поливалентне патронаже, која већ дуже време активно сарађује са удружењем, обилазећи чланове у кућним условима и помажући им у превазилажењу проблема с којима се суочавају.

детаљније

Захвалнице „херојима“ од најмлађих Ваљеваца

Обележавајући дан оснивања, Предшколска установа „Милица Ножица“ је 29. маја направила изузетно леп гест, организујући свечаност на којој су уручили захвалнице „херојима“ – представницима установа, служби и предузећа која су својим радом допринела сузбијању ширења коронавируса и поновном почетку рада вртића. Међу њима, свакако, били су и представници наше установе, која је добила и највише захвалница имајући у виду велику ангажованост у сузбијању епидемије и збрињавању инфицираних суграђана.

детаљније

Светски дан без дувана

Одбор за јавно здравље Ваљево, уз подршку Дома здравља, Завода за јавно здравље и других партнерских установа, традиционално 31. маја обележава Светски дан без дуванa. Циљ манифестације је постицање деце да од малена стварају здраве животне навике, кроз ликовни и литерарни конкурс. Због пандемије корона вируса ове године није расписан конкурс за предшколце и основце, нити ће бити организована завршна манифестација, која се обично одржава у некој од градских или приградских основних школа.

детаљније

Стоматолог у Каменици од 1. јуна

Од 1. јуна ће, после вишегодишње паузе, мештани Ваљевске Каменице и околних села добити стоматолошку здравствену заштиту у тамошњој здравственој станици

детаљније

Обележавање Недеље здравља уста и зуба у условима пандемије

Недеља здравља уста и зуба, која траје од 18. до 24. маја под слоганом „Здраве навике за здраве зубе“, обележава се ове године скромније због још увек актуелне пандемије корона вируса. Тим поводом др Ирена Кукољ, начелник Службе за стоматолошку здравствену заштиту

детаљније

Нормализација радног времена Дома здравља

Од уторка 12. маја Дом здравља Ваљево се враћа на уобичајено радно време: од 7 до 21 сат, уз поштовање свих препоручених мера предострожности и мерење температуре на улазу. Због реконструкције зграде и даље ће се користити мањи улаз са деснe стране, у близини Хитне помоћи

детаљније

Захвалност поводом Међународног дана сестринства

Због ванредних мера проузрокованих епидемијом вируса КОВИД-19, Дом здравља није у могућности да Међународни дана сестринства традиционално обележи културно-уметничким програмом и доделом пригодних признања колегама који су се истакли у претходних годину дана.

детаљније

КОВИД амбуланта ради до 22 сата

Јуче је Штаб за ванредне ситуације Града Ваљева, након састанка Стручно-оперативног тима, издао неколико обавештења и препорука, од којих се део односи и на рад Дома здравља Ваљево:

детаљније

Светски дан хигијене руку у здравственим установама

Данас се, под посебним околоностима борбе са епидемијом COVID-19, обележава 5. мај - Светски дан хигијене руку у здравственим установама у оквиру Глобалне кампање хигијене руку СЗО „Сачувајте животе – оперите своје руке“. Ове године посебна пажња је усмерена на централну улогу коју имају медицинске сестре и бабице у обезбеђивању квалитетне здравствене заштите, неге и хигијене руку у здравственим установама.

детаљније

Стоматолошко саветовалиште од 5.маја

Служба за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља Ваљево обавештава суграђане да Стоматолошко саветовалиште почиње рад у уторак 5. маја. Радно време Стоматолошког саветовалишта биће од 8 до 12 часова, а прво ће се обавити систематски прегледи за упис деце у први разред основне школе.

детаљније

Рад Стоматологије за време ванредног стања

Служба за стоматолошку здравствену заштиту прилагодила је свој рад условима ванредног стања, односно епидемиолошкој ситуацији. Примају се само пацијенти са ургентним стањима, са акутним неиздрживим болом. То могу бити инфекције које потичу од зуба, затим повреде коштаног и меког ткива, декубити изазвани дотрајалим протетским или ортодонтским направама, крварења и постоперационе компликације. Хитан случај је пацијент који има неки од наведених симптома, без обзира на године.

детаљније

Дом здравља добио санитет из хуманитарне акције Ваљеваца у Русији

У Дом здравља Ваљево допремљен је санитет купљен од новца из хуманитарне акције коју је у Русији покренуо Ваљевац Андрија Влајковић. Он је, са још тројицом пријатеља из нашег града, прикупљао средства за помоћ Ваљеву у борби против коронавируса, у коју су се укључили Срби, Руси и други. За кратко време прикупили су око 34 хиљаде евра које су уплатили на рачун Дома здравља Ваљево јер су, на предлог директорке др Бранке Антић, одлучили да купе санитетско возило за Службу хитне медицинске помоћи.

детаљније

Дечје саветовалиште и прегледи за прваке у амбуланти на Петом пуку

Како би се омогућио несметан и безбедан рад Саветовалишта Службе за здравствену заштиту деце, управа Дома здравља је изместила део ове службе у амбуланту на Петом пуку. Већ трећу недељу ту се раде систематски прегледи беба до годину дана, редовна вакцинација и ултразвук кукова. Радно време је од 7.30 до 13 сати, по унапред заказаним терминима (телефонски) на сваких 15 минута. У понедељак ће у том простору почети и завршни прегледи деце за упис у првих разред, њих око 20 одсто који то нису завршили пре епидемије. Термини за будуће прваке биће од 13 до 17 сати.

детаљније

Дом здравља добиo рентген апарат za КОВИД амбуланту

За потребе КОВИД амбуланте у Новом Насељу, нашој установи је пред васкршње празнике стигао рентген апарат, који је обезбедило Министарство здравља. У изјави медијима директорка др Бранка Антић рекла је да су у току техничке припреме како би стручњаци Института “Винча”, чији се долазак очекују после празника, инсталирали нови рентген и ставили га у функцију.

детаљније

Патронажа редовно ради свој посао

У тешкој ситуацији, изазваној епидемијом вируса КОВИД-19 и уведеним ванредним стањем, наши суграђани нису препуштени сами себи, добијајући многе здравствене услуге Дома здравља на које су навикли. Упркос ванредним околностима, Служба поливалентне патронаже уобичајено ради свој посао. Кућне посете се спроводе редовно, а Телефонско саветовалиште „Деца Србије“ и даље је доступно 24 сата дневно на број 064 8384 316

детаљније

Директорка др Бранка Антић за ТВ Вујић Ваљево

У последњем гостовању у вечерњем дневнику „Кроз Ваљево“ ТВ Вујић директор Дома здравља Ваљево др Бранка Антић изјавила је да се, по њеном мишљењу, крива епидемије заравнила.

детаљније

Како превазићи ванредно стање – психолог Саветовалишта за младе

Пандемија корона вируса КОВИД-19 и ванредно стање у којем се налазимо око месец дана, за већину суграђана представља суочавање са нечим новим и велики изазов. У посебно специфичној ситуацији налазе се деца, којима треба пажљиво објаснити ситуацију. Најмлађима треба на њима прихватљив начин, али искрено, представити оно што се дешава. Како то урадити, саветује нас психолог Саветовалишта за младе Дома здравља Ваљево Живана Пантић:

детаљније

Штаб определио средства за помоћ здравственим установама

На седници Штаба за ванредне ситуације града Ваљева, одржанoj 10. априла, донета су три закључка и неколико препорука. Закључци се односе на подршку здравственим установама нашег града са наменског подрачуна отвореног код Управе за трезор у циљу прикупљања новчане помоћи током трајања ванредног стања. Драгоцена помоћ у борби против епидемије вируса КОВИД-19 уплаћена је и нашој установи за набавку заштитне опреме. Преносимо део саопштења Штаба за ванредне ситуације који се односи на пренос средстава са наведеног рачуна.

детаљније

Ваљевци на раду у Русији скупили новац за санитет

Ваљевац Андрија Влајковић, са још тројицом пријатеља из Ваљева, покренуо је у Русији акцију прикупљања средстава за помоћ Ваљеву у борби против коронавируса. У хуманитарну акцију су се укључили и други Срби на раду у Русији, Црногорци, Хрвати и Руси, тако да је за кратко време прикупљено 34.168 евра, како је Влајковић изјавио за ТВ Плус Ваљево. На предлог директорке Дома здравља др Бранке Антић одлучили су да за тај новац купе санитетско возило за Службу хитне медицинске помоћи наше установе.

детаљније

Svеtsкi dаn zdrаvljа u znaku podrške medicinskim sestrama i babicama

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, uz pоdršкu Ministаrstvа zdrаvljа Rеpubliке Srbiје i Svеtsке zdrаvstvеnе оrgаnizаciје – Kаncеlаriје zа Srbiјu, svаке gоdinе оbеlеžаvа 7. april, Svеtsкi dаn zdrаvljа, као јеdаn оd znаčајnih dаtumа iz Kаlеndаrа јаvnоg zdrаvljа. Slоgаn оvоgоdišnjеg Svеtsкоg dаnа zdrаvljа је: „Pоdržitе mеdicinsке sеstrе i bаbicе”.

детаљније

Руски медицински експерти боравили у Ваљеву

Руски медицински експерти јуче су били у посети Ваљеву, како би анализирали медицинске капацитете и упознали се са здравственим системом у нашем граду. У нашем граду боравили су са циљем пружања медицинске и техничке помоћи, која је стигла из Русије у Србију, како би се обуздало ширење вируса КОВИД-19.

детаљније

Тријажа деце од данас на Педијатрији Дома здравља

Од данас 26. марта тријажу деце са високим температурама, респираторним инфекцијама и сумњом на КОВИД 19 обављаће Педијатрија Дома здравља Ваљево 24 сата дневно, свих седам дана у недељи

детаљније

Завршено пријављивање за посао у Дому здравља

Јуче у преподневним сатима већ се јавио велики број кандидата за посао на одређено време од три месеца у Дому здравља Ваљево, па молимо суграђане да не зову на бројеве телефона које смо дали у претходном саопштењу.

детаљније

Дом здравља хитно потражује лекаре, техничаре, возаче и спремачице

Дом здравља Ваљево позива да се сутра ујутро од 7 сати јаве доктори и медицински техничари са положеним стручним испитом заинтересовани за рад на одређено, као и за послове возача и спремачица.

детаљније

Радно време Дома здравља до 18 сати

Од четвртка 19. марта радно време Дома здравља Ваљево биће од 7 до 18 часова. Амбуланта у Новом насељу ће радити свих 24 сата.

детаљније

Oдлука о именовању лица за заштиту података о личности

На основу члана 56., 57. и 58. Закона о заштити података о личности и члана 23. Статута, директор ДЗ Ваљево доноси:

детаљније

Прегледи пацијената са респираторним инфекцијама у амбуланти Ново Насеље

Дом здравља Ваљево обавештава суграђане да ће се од уторка 17. марта прегледи пацијената са симптомима респираторних инфекција: повишена телесна температура, кијавица, кашаљ, проблеми са дисањем обављати ИСКЉУЧИВО у амбуланти у Новом насељу (Трг владике Николаја, поред Поште, у близини ОШ „Десанка Максимовић“ и цркве).

детаљније

Саопштење Дома здравља Ваљево

Дом здравља Ваљево обавештава грађане да се отказују сви превентивни и систематски прегледи за децу и одрасле. Бројеви телефона за консултације и поручивање редовне терапије на Дечјем одељењу су: 014 315 00 60, 315 00 64 и 315 00 68, а на Школском одељењу 014 315 00 79, 315 00 83 и 315 00 81. Бројеви телефона Медицине рада за консултације и прописивање редовне терапије су: 014 315 00 92, 315 00 88 и 315 00 96.

детаљније

Саопштење Дома здравља Ваљево

Дом здравља Ваљево моли суграђане да, из превентивних разлога, без преке потребе не долазе у Дом здравља. То се поготово односи на старије грађане и хроничне болеснике.

детаљније

Реконструкција Дома здравља Ваљево по плану

Реконструкција јужне вертикале (јужног крила) зграде Дома здравља Ваљево започета је 14. новембра прошле године и добро напредује. Директорка др Бранка Антић је врло задовољна темпом и квалитетом радова и очекује да ће службе у овај део зграде бити усељене око 1. маја.

детаљније

Превентивна акција Дома здравља Ваљево у Бранковини

У оквиру пројекта „Превентива – суштина примарне здравствене заштите“ у суботу 7. марта од 8 до 12 часова Дом здравља Ваљево организује превентивну акцију у амбуланти Бранковина. Сви мештани Бранковине и околних села могу доћи на бесплатне циљане прегледе: за процену ризика обољевања од шећерне болести типа 2, за рано откривање ризика за настанак болести срца и крвних судова и за рано откривање депресије.

детаљније

Прегледи мештана Горњег и Доњег Таора

У среду је Дом здравља организовао медицинске прегледе мештана Таора. У питању је традиционална акција контроле здравља мештана забачених села Горњег и Доњег Таора једном месечно, у зимским месецима. Као и сваке последње среде у месецу, мештани су прегледани у школској згради у Горњем Таору и сеоском дому у Доњем Таору.

детаљније

Обележен Светски дан деце оболеле од рака

Поводом 15. фебруара – Светског дана деце оболеле од рака, на платоу испред Центра за културу Ваљево одржана је манифестација под називом“Загрли снажно”, у организацији НУРДОР Србија и НУРДОР Ваљево. НУРДОР је Национално удружење родитеља деце оболеле од рака, врло препознато у нашем друштву по значајним и ефектним кампањама које организује. Подршку манифестацији дали су и представници Дома здравља Ваљево, служби Педијатрије и Патронаже, предвођене начелницом Педијатрије др Валентином Марковић и главном сестром Службе поливалентне патронаже Весном Павловић.

детаљније

Нови превентивни пројекат Дома здравља Ваљево

Дом здравља Ваљево, као установа примарне здравствене заштите, спроводи пројекат раног откривања ризика за настанак болести срца и крвних судова, ризика за настанак шећерне болести типа два, као и раног откривања депресије.

детаљније

Комеморација др Миомиру Сапунџићу

У Дому здравља Ваљево данас је одржана комеморација поводом смрти др Миомира Сапунџића (1938-2020), једног од доајена ваљевске гинекологије. Др Сапунџић је радни век провео у Гинеколошко-акушерској служби Опште болнице Ваљево и у Гинеколошком диспанзеру Дома здравља Ваљево. Jедно време jе био и начелник болничке гинеколошке службе. Био је студент академика др Војина Шуловића.

детаљније

Обележавање Националног дана без дуванског дима

Партнерске организације: Црвени крст Ваљево, као носилац активности, Завод за јавно здравље Ваљево, Медицинска школа Ваљево и Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево, заједнички су обележиле 31. јануар - Национални дан без дуванског дима.

детаљније

Превенција рака грлића материце у ДЗ Ваљево

Поводом Европске недеље превенције рака грлића материце (20-26. јануар) јавности се обратила др Ивана Ракић, специјалиста гинекологије Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Ваљево. Организовани скрининг на карцином грлића материце Дом здравља Ваљево спроводи од 2012. године, као један од 17 домова здравља у Србији укључених у овај програм Министарства здравља. То је организовано и масовно позивање циљане популације, без икакве симптоматологије, са циљем да се провери стање. Карцином грлића стопостотно је излечив ако се открије на време, али углавном не показује симптоме до завршног стадијума. Због тога организовани скрининг и редовни гинеколошки прегледи представљају изузетно значајан вид превенције против опаке болести.

детаљније

Пуно деце болесно од вирусне инфекције сличне грипу

У последњих седам дана на Педијатрији Дома здравља бележи се велики раст броја деце оболеле од вирусне инфекције сличне грипу, и школског и предшколског узраста. Више их је школског узраста с обзиром да у претходном периоду доста деце није похађало вртић због варичела (овчјих богиња) па због изостанка из колектива нису заражени овим вирусом, али се очекује повећан број и код деце предшколског узраста, каже др Валентина Марковић, начелница Службе за здравствену заштиту деце Дома здравља Ваљево.

детаљније

Епидемија варичеле у Ваљеву

У Ваљеву је још увек епидемија варичеле, у народу познате као „овчје богиње“, која траје од новембра и „десетковала“ је вртиће. Педијатар др Валентина Марковић, начелница Службе за здрвствену заштиту деце, каже да се варичеле иначе појављују током године, у зимском периоду се увек очекује више оболеле деце, али да су у последњих пар месеци богиње добили и прележали скоро сви који нису раније.

детаљније