Дом здравља Ваљево

Дом здравља Ваљево је здравствена установа која становништву обезбеђује квалитетне и доступне услуге примарне здравствене заштите. Особље прати савремена достигнућа у медицини кроз активности у области промоције здравља, превенције, програма за рано откривање болести и лечење и брине о здрављу становника.

  • 014/ 315-00-38
  • 014/ 315-00-65
  • office@dzvaljevo.rs
  • Железничка 12, 14000 Ваљево

Заказивање лекарских прегледа

Закажите свој преглед код изабраног доктора преко апликације - "Мој доктор"

Архива вести 2019.год.

Добар одзив на бесплатне прегледе у Дому здравља

У акцији бесплатних превентивних прегледа, одржаној у недељу под покровитељством Министарства здравља, у централном Дому здравља и неколико здравствених станица и амбуланти укупно је прегледано 106 особа, од чега 24 без здравственог осигурања. Свих 106 прошли су преглед специјалисте опште медицине или медицине рада, уз проверу крвног притиска. Ултразвук абдомена урађен је код 52 суграђанина, као и 30 снимака рада срца ЕКГ апаратом.

детаљније

Превентивни здравствени прегледи за колектив Пољопривредне

Дом здравља Ваљево је у суботу организовао бесплатне превентивне прегледе за део запослених Пољопривредне школе са домом ученика Ваљево. У питању је прва група од 20 чланова колектива, док ће за остале акција бити настављена после јануарских празника.

детаљније

У недељу бесплатни прегледи у Дому здравља и амбулантама

У недељу 22. децембра наставља се акција бесплатних превентивних прегледа у здравственим установама широм Србије у организацији Министарства здравља. У Дому здравља Ваљево прегледи ће бити реализовани од 8 до 16 часова у ординацијама на Општој медицини и Медицини рада.

детаљније

У Дом здравља стиже додатних 50 вакцина против грипа

У додатној расподели вакцина против сезонског грипа Дом здравља Ваљево је управо добио 50 доза, од 100 колико је опредељено Колубарском округу. Вакцинација почиње одмах, а заинтересовани пацијенти треба да се јаве свом изабраном лекару Опште медицине, Медицине рада и Педијатрије (деца), од кога ће добити налог за примање вакцине.

детаљније

Почетни радови у Дому здравља

Прва фаза реконструкције Дома здравља напредује по плану, а запослени и пацијенти прилагодили су се на постојеће, мање комфорне услове. За реконструкцију комплетне зграде Канцеларија за јавна улагања Републике Србије издвојила је 297 милиона динара. Рок за завршетак пројекта је 365 дана.

детаљније

Одржана трибинa o контрацепцији у Економској школи

У наставку кампање „Нађи прави избор“, посвећене контрацепцији код младих, а поводом Светског дана борбе против СИДЕ, одржано је предавање-трибина за ученике треће године Економске школе. Организатор је био Дом здравља Ваљево, уз подршку Црвеног крста Ваљево и Завода за јавно здравље Ваљево..

детаљније

„Превенција алкохолизма младих“ за вршњачке едукаторе

У играни заједнички тим Дома здравља, Завода за јавно здравље и Црвеног крста Ваљево реализовао још једну допунску обуку за вршњачке едукаторе на тему „Превенција алкохолизма младих“. .

детаљније

Обележен Светски дан борбе против СИДЕ

Као и сваке године, Патронажна служба Дома здравља Ваљево учествовала је у програму обележавања Светског дана борбе против СИДЕ, чији је носилац Црвени крст Ваљево, а учествовали су и Завод за јавно здравље и Медицинска школа.

детаљније

Едукација о здравственој заштити жена ромске популације

Здравствена медијаторка Дома здравља Ваљево Гордана Петровић и патронажни техничар Јован Раковић учествовали су од 29. до 30. новембра У Београду на акредитованој едукацији на тему пружања здравствене заштите у области сексуалног и репродуктивног здравља жена из ромске популације и особама са инвалидитетом.

детаљније

Учешће на међународном форуму о зависности и опоравку од дрога

У Београду је 19. и 20. новембра одржан Први међународни регионални форум о зависности и опоравку од дрога, на којем је из нашег града учествовали представници установа које заједнички спроводе здравствено-превентивне активности на ову тему.

детаљније

Трибина о насиљу у ОШ „Десанка Максимовић“

Представници Службе поливалентне патронаже Дома здравља, као партнерска установа, учествовали су на трибини Црвеног крста Ваљево о насиљу и радионици о промоцији хуманих вредности у ОШ Десанка Максимовић. Трибина је организована за ученике завршног, осмог разреда, а у реализацији су учествовали и представници Одсека за промоцију Завода за јавно здравље Ваљево.

детаљније

Прослављенa лекарска слава Свети врачи

У Дому здравља Ваљево свечано је обележена лекарска слава, Свети врачи Козма и Дамјан. Уз колектив установе, присуствовали су градоначелник др Слободан Гвозденовић, начелник Колубарског управног округа Горан Миливојевић, члан Градског већа проф. др Мирољуб Ивановић, руководство Опште болнице Ваљево, представници јавних предузећа и установа и друге званице.

детаљније

Изјаве поводом Светског дана борбе против дијабетеса

Уочи трибине о дијабетесу у Привредном суду Ваљево организована је конференција за новинаре на којој су говорили Весна Павловић, главна сестра Службе поливалентне патронаже, др Александра Филиповић из Одсека за промоцију здравља Завода за јавно здравље Ваљево и Душко Петровић, портпарол Привредног суда Ваљево.

детаљније

Обележен Светски дан борбе против дијабетиса

Дом здравља Ваљево jе, у сарадњи са Заводом за јавно здравље Ваљево, у четвртак 14. новембра обележиo Светски дан борбе против дијабетесa. Јутарње акције мерења нивоа шећера у крви и притиска Служба поливалентне патронаже спровела је у Привредном суду и компанији „Босис“. У Привредном суду прегледан је 31 службеник, од чега је било по неколико повишених вредности гликемије и притиска, док је у „Босису“ преконтролисано скоро 50 људи из менаџмента и производње и забележено је неколико повишених вредности крвног притиска.

детаљније

Активности поводом Светског дана борбе против дијабетеса

Активностима у Привредном суду и компанији „Босис“ Дом здравља Ваљево ће, у сарадњи са Заводом за јавно здравље Ваљево, у четвртак 14. новембра обележити Светски дан борбе против дијабетесa.

детаљније

Потрошено свих 3.000 вакцина против грипа

За мање од месец дана у Дому здравља Ваљево потрошено је свих 3.000 вакцина против сезонског грипа. И по броју и по брзини којом су утрошене то је најбољи резултат имунизације у последњих 15 година. Подсећамо да је прошле године аплицирано 2.550 доза у периоду од 15. октобра до почетка децембра.

детаљније

Обавештење о реконструкцији Дома здравља

По одлуци Канцеларије за јавна улагања Републике Србије и оснивача ДЗ Ваљево-Града Ваљева, врши се реконструкција зграде и текуће одржавање објекта ДЗ Ваљево у ул. Железничка бр. 12, по пројектно-техничкој документацији за коју су прибављене неопходне претходне сагласности и дозволе. Реконструкцију врши изабрани извођач радова, ГП ”Кеј” Ваљево.

детаљније

Добар одзив на прегледе у Каменици, Поћути и Ставама

У акцији бесплатних превентивних прегледа, одржаној у недељу под покровитељством Министарства здравља, у централном Дому здравља и неколико здравствених станица и амбуланти укупно је прегледана 131 особа, од чега 53 без здравственог осигурања.

детаљније

Огромно интересовање за вакцинацију против грипа

Од почетка имунизације, у периоду од 14. до 31. октобра, у Дому здравља Ваљево и здравственим станицама и амбулантама вакцину против сезонског грипа примило је 2.426 особа. То је око 700 више него за исто време прошле године!

детаљније

У недељу бесплатни прегледи у Дому здравља и амбулантама

У недељу 3. новембра наставља се акција бесплатних превентивних прегледа у здравственим установама широм Србије, коју је 2017. године покренуло Министарство здравља.

детаљније

Свечаност поводом Месеца правилне исхране

Централна окружна свечаност поводом Светског дана хране (16. октобар) и Октобра - Месеца правилне исхране одржана је у Спортском центру Осечина. Организатор је био Завод за јавно здравље Ваљево, а домаћин Дом здравља Осечина.

детаљније

Вакцину против грипа већ примило 1300 људи

За само осам дана у Дому здравља Ваљево, укључујући и градске и сеоске амбуланте, вакцину против сезонског грипа примило је 1294 особе. То још једном потврђује повећано интересовање грађана за имунизацију.

детаљније

Други форум Удружења здравствених радника и сарадника Србије ,,ЕСКУЛАП’’

У Вршцу је од 11. до 13. октобра одржан други Форум Удружења здравствених радника и сарадника Србије ,,ЕСКУЛАП’’. Дом здравља Ваљево је и овога пута уважен местом у Почасном одбору стручног скупа за директора наше установе др Бранку Антић, као и местом предавача у оквиру акредитованог националног семинара I категорије за специјалисту јавног здравља – струковну медицинску сестру Славицу Филиповић. Тема њеног предавања била је “ПАТРОНАЖНА СЛУЖБА - ЕДУКАТОР И ПОДРШКА ДОЈЕЊУ, ПОРОДИЧНОЈ И РАЗВОЈНОЈ НЕЗИ ДЕЦЕ“.

детаљније

Спољна провера квалитета од стране Министарства здравља

У нашој установи прошле недеље Министарство здравља је спровело редовну спољну проверу квалитета стручног рада, према Годишњем плану за 2019. годину. Спољна провера квалитета спроводи се и у државним и у приватним здравственим установама, од здравствених станица до клиничких ценатара, завода и института. Тим спољних надзорника састоји се од лекара специјалиста са потребним искуством, за медицинске гране које су предмет провере, које на предлог министра здравља формира Завод за јавно здравље Ваљево.

детаљније

У Дому здравља почела вакцинација против сезонског грипа

У Дому здравља Ваљево данас је почела вакцинација против сезонског грипа и дистрибуција вакцина по градским и сеоским амбулантама. То значи да ће од сутра, по распореду њиховог рада, вакцинација почети и у амбулантама. Препоручује се да све ризичне групе грађана приме вакцину против сезонског грипа, првенствено старији од 65 година и хронични болесници (као што су пацијенти са кардиоваскуларним болестима, са обољењима респираторног система, дијабетичари итд.). Потребно је да се пацијенти јаве свом изабраном лекару Опште медицине, Медицине рада и Педијатрије, који ће им написати налог за примање вакцине.

детаљније

Активности Дома здравља и партнера у Дечјој недељи

У оквиру „Дечје недеље“, која се одржава од 7. до 13. октобра, Служба поливалентне патронаже Дома здравља, Завод за јавно здравље, Црвени крст и Медицинска школа организују радионице у неколико сеоских основних школа, под мотом „Очувај своје здравље и унапреди га“.

детаљније

Свечано обележена Национална недеља дојења

Дом здравља Ваљево је, у сарадњи са Општом болницом Ваљево и другим партнерским установама, обележио Националну недељу дојења организујући лепу и врло посећену свечаност у свом Едукативном центру.

детаљније

За здравије и активније „треће доба“

Контролом здравља и здравственим предавањима јуче је у Дому пензионера обележен Међународни дан старијих особа. У сарадњи са Удружењем пензионера Ваљева, активности су организовали Дом здравља, Завод за јавно здравље, Црвени крст и Медицинска школа.

детаљније

Светски дан срца обележен акцијом у Причевићу

Дом здравља Ваљево је и ове године за време Овчарске изложбе и Фестивала јагњећег печења организовао бесплатне прегледе мештана овог и околних села, имајући у виду добру посећеност манифестације.

детаљније

Нови циклус бесплатних прегледа колектива

После летње паузе, у септембру је у Дому здравља Ваљево започет нови циклус бесплатних превентивних прегледа за колективе. Овог викенда здравље је преконтролисао део запослених Центра за социјални рад „Колубара“, а претходног приватна фирма „Кинг Комерц“.

детаљније

Акција у МЗ Горић

На иницијативу Месне заједнице Горић данас је у њиховим просторијама за житеље овог дела града реализована акција бесплатне провере неких здравствених параметара. Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево мерила је притисак, ниво шећера у крви, висину и тежину и одређивала бодимас индекс. Позиву МЗ Горић одазвало се око 50 грађана, а резултати су углавном добри, уз неколико одступања код дијабетичара и код људи који имају висок крвни притисак, али имају одговарајућу терапију.

детаљније

Како спречити нежељену трудноћу

Поводом Светског дана контрацепције, синоћ су Дом здравља Ваљево и Медицинска школа, у сарадњи са Заводом за јавно здравље и Црвеним крстом Ваљево, у просторијама школе организовали трибину „Нађи прави избор“, посвећену контрацепцији.

детаљније

Најава трибине поводом Светског дана контрацепције

Поводом Светског дана контрацепције, у четвртак 26. септембра од 18 часова Дом здравља Ваљево и Медицинска школа, у сарадњи са Заводом за јавно здравље и Црвеним крстом Ваљево, организују трибину посвећену контрацепцији.

детаљније

Активан викенд за Патронажну службу

Служба поливалентне патронаже је овог викенда на три различита догађаја преконтролисала неке од основних параметара здравља код 160 људи. Патронажа је у недељу учествовала у једном од најзначајнијих овогодишњих догађаја у православном животу Србије - освећењу новог храма у манастиру Ћелије код Ваљева, изграђеном по завештању Аве Јустина. На овом саборном окупљању верника притисак и ниво шећера у крви проверен је код 50 људи.

детаљније

У Дому здравља прегледано 50 људи у акцији Министарства здравља

После летње паузе, у недељу 22. септембра настављена је акција бесплатних превентивних прегледа у здравственим установама, у организацији Министарства здравља Републике Србије. У Дому здравља укупно је прегледано 50 Ваљеваца, од чега седам без здравственог осигурања.

детаљније

Превентивне акције за викенд

Служба поливалентне патронаже и овог викенда имаће низ превентивних активности у заједници, користећи различите манифестације на сеоском подручју за основну контролу здравља и давање савета. У суботу 21. септембра је слава цркве у Ваљевској Каменици (Мала Госпојина), а после тога традиционално окупљање верника и мештана, које се некада завршавало великим народним вашаром. Том приликом ће патронажне сестре и техничари од 8 часова мештанима контролисати притисак и ниво шећера у крви.

детаљније

Успешно завршене радионице о заштити деце у саобраћају

Изузетно успешно су завршене радионице „Заштитимо децу у саобраћају“ за ђаке прваке градских основних школа, које традиционално почетком септембра реализују Црвени крст Ваљево, Служба поливалентне патронаже Дома здравља и Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље.

детаљније

Превентивни прегледи у акцији Министарства здравља

После летње паузе, у недељу 22. септембра наставља се акција бесплатних превентивних прегледа у здравственим установама, коју је 2017. године покренуло Министарство здравља. Прегледи ће се радити и у нашој установи од 8 до 16 часова, код лекара опште медицине, уз контролу притиска, ЕКГ и ултразвучни преглед по потреби.

детаљније

Патронажа на „Данима Паунске бање“

Месна заједница Пауне и тамошњи Црквени одбор јуче су у порти цркве Светог Јована Крститеља у селу Пауне први пут организовали „Дане Паунске бање“. Жеља организатора је да манифестација постане традиционална и допринесе оживљавању села. Основано је и Удружење домаћина “Паунска бања” са циљем да се некадашња бања обнови и врати у првобитно стање, да се у селу развију и неки облици сеоског и бањског туризма, очува здрава природна средина и производи здрава храна. Допринос овим амбициозним плановима дао је и наш Дом здравља. Представници Службе поливалентне патронаже мештанима, учесницима програма и гостима контролисали су хипертензију и гликемију. Иако се манифестација одржава први пут, привукла је значајну пажњу тако да је прегледано преко 80 људи.

детаљније

Нови циклус бесплатних превентивних прегледа

После летње паузе, у суботу 14. септембра у нашој установи почиње нови циклус бесплатних превентивних прегледа за колективе. Прегледи ће прво бити урађени за приватну фирму „Кинг Комерц“. То је друга приватна компанија, после „Босиса“, која се одазвала позиву Дома здравља на бесплатну проверу здравља. После тога на реду је колектив Центра за социјални рад „Колубара“, затим су у плану Пољопривредна школа са домом ученика Ваљево, Економска школа итд.

детаљније

Радионице за прваке „Заштитимо децу у саобраћају“

Као партнерска организација Црвеном крсту Ваљево, Служба поливалентне патронаже и представници Завода за јавно здравље од 5. до 13. септембра учествују у радионицама „Заштитимо децу у саобраћају“. Радионице су посвећене безбедности деце у саобраћају и превенцији евентуалних повреда, а намењене су ученицима првог разреда градских основних школа.

детаљније

Директорка Антић најавила реконструкцију зграде

У интервјуу за ваљевски сајт „ВА014“ директор Дома здравља Ваљево др Бранка Антић најавила је да је у току поступак за реконструкцију централне зграде наше установе. Она је изјавила да је Градска управа Ваљево расписала је јавну набавку за реконструкцију зграде, за коју је из Канцеларије за јавна улагања опредељено 273 милиона динара. „Јавна набавка ће бити завршена око 17. септембра када очекујемо да буду достављене све понуде, а након завршетка процедуре одмах крећемо са реконструкцијом.

детаљније

Обилазак чланова Удружења мултипле склерозе

У наставку сарадње Дома здравља Ваљево са са удружењима и клубовима особа са посебним потребама, Служба поливалентне патронаже поново је организовала кућне посете оболелима од мултипле склерозе, члановима истоименог удружења. Патронажне сестре и техничари настављају да се упознају са потребама ових суграђана, осим тога пружили су им нужну медицинску негу, као што је било и крајем јуна и почетком јула. Утиске из последњих кућних посета преноси главна сестра Патронаже Весна Павловић:

детаљније

Успешна превентивна акција у Лелићу

На празник Преображење се у манастиру Лелић након поста причешћује велики број житеља овог и околних села и одржава се традиционални народни вашар. Служба поливалентне патронаже Дома здравља је и ове године искористила масовно окупљање мештана овог краја да организује превентивну здравствену акцију у порти манастира. Прегледано је 120 људи различитих генерација, највише старијих и средњих година, којима су патронажне сестре и техничари преконтролисали притисак и ниво шећера у крви.

детаљније

Препоруке Националног програма подршке дојењу

У Дому здравља Ваљево, поводом Светске недеље дојења, одржан је стручни састанак представника служби Гинекологије, Педијатрије и Патронаже домова здравља Колубарског округа. На овом састанку је заједнички тим опште болнице Ваљево и Дома здравља Ваљево колегама пренео Препоруке „Националног програма подршке дојењу, породичној и развојној нези новорођенчета“. Они су прошли едукацију у клиници „Народни фронт“, под покровитељством Министарства здравља и УНИЦЕФ-а. Чине га здравствени радници који свакодневно брину о здрављу мајке и детета: гинеколози, неонатолози, педијатри, бабице и патронажне сестре. Из Дома здравља то су гинеколог др Ивана Ракић, педијатар др Ивана Ранђеловић и патронажна сестра Славица Филиповић. Најзначајнија новина овог програма је препорука да одмах после порођаја треба успоставити контакт „кожa на кожу“ мајке и бебе, као и да породиља и беба треба да проводе све време заједно у соби.

детаљније

Препоруке Службе хитне помоћи

Начелница Службе хитне медицинске помоћи са транспортом др Јелена Рајевац, специјалиста ургентне медицине, каже да су се суграђани већ прилично навикли на високе температуре, тако да обим посла није повећан, као што је то био случај почетком лета. И даље су проблем колапси на јавним местима, али је то знатно мање него у јуну и јулу.

детаљније

Учешће у обележавању Међународног дана младих

Служба поливалентне патронаже наше установе придружила се Црвеном крсту Ваљево у обележавању Међународног дана младих. Промотивна акција одржана је на Градском тргу. На штанду су представљени бројни програми посвећени младима, које заједнички спроводе Црвени крст, Дом здравља, Завод за јавно здравље и Медицинска школа.

детаљније

Испраћај у пензију педијатра др Вере Јокић

Управа Дома здравља и колектив Службе за здравствену заштиту деце организовали су свечани испраћај у пензију дугогодишњем педијатру наше установе др Вери Јокић. Др Јокић је цео радни век провела на Педијатрији Дома здравља. У лепој и дирљивој атмосфери, уз пуно букета цвећа, загрљаја и емоција, заменик директора др Јелена Рајевац у име установе се захвалила др Верици на дугогодишњој дивној сарадњи и пожелела јој пуно здравља и среће у пензионерским данима.

детаљније

Контрола здравља на Илинданском вашару

Црквена општина Ново Ваљево је 2. августа организовала традиционални Илиндански вашар, обновљен пре пет година поред храма Светог Ђорђа и седишта Ваљевске епархије. Јутарња служба и акција добровољног давања крви у црквеном дому били су идеална прилика да наша Служба поливалентне патронаже организује контролу крвног притиска и нивоа шећера у крви за заинтересоване суграђане.

детаљније

Одржано „Медицинско село“ на Ставама

Уз манифестацију „Дани купина“ на Ставама, Дом здравља Ваљево је у недељу организовао „Медицинско село“ у згради тамошње основне школе. Прегледи мештана овог и околних села обављани су од 8 до 12 сати. Укупно је реализовано 172 прегледа: општег здравственог стања и притиска код лекара опште медицине 71, мерење нивоа шећера у крви од стране Патронажне службе 38, ултразвучни преглед код радиолога и гастроентеролога 17, преглед кардиолога 20 и неуролога шест.

детаљније

Медицинско село на Ставама

Уз манифестацију „Дани купина“ на Ставама, Дом здравља Ваљево ће у недељу 28. јула организовати „Медицинско село“ у згради основне школе. Прегледи мештана из овог и околних села биће обављани у згради школе од 8 до 12 сати.

детаљније

Испраћај у пензију прим. др Снежане Михаиловић

Управа Дома здравља и колектив Службе за здравствену заштиту деце јуче су организовали свечаност поводом одласка у пензију прим. др Снежане Михаиловић, специјалисте педијатрије, којој су присуствовали и представници осталих служби, као и педијатри из других здравствених установа у нашем граду.

детаљније

Одржано „Медицинско село“ у Бранковини

На иницијативу организатора другог „Гастрофеста“ у Бранковини, Дом здравља Ваљево је у недељу у ОШ „Прота Матеја Ненадовић“ организовао „Медицинско село“. Прегледи мештана из овог и околних села обављани су у згради основне школе од 8 до 13 сати.

детаљније

Обележен Светски дан борбе против злоупотреба дрога

Наша установа јуче је учестовала у обележавању Светског дана борбе против злоупотреба дрога – под слоганом „Здравље за правду. Правда за здравље“. Превентивну акцију у центру града су заједнички организовали Црвени крст Ваљево, Дом здравља и Медицинска школа. На тргу код зграде Градске управе постављени су промо-пултови са пратећом изложбом, уз поделу грађанима промоматеријала везаних за борбу против злоупотребе и кријумчарење дрога. У акцији су учествовали волонтери Црвеног крста – ученици Медицинске школе и представници Службе поливалентне патронаже наше установе. Циљ активности је подизање свести о изазовима које дрога представља за друштво и покретање свих, како појединаца и породице, тако и најшире заједнице, да се укључе у превенцију злоупотреба дрога. Акцију су пропратили и локални медији.

детаљније

Сарадња Дома здравља са удружењима особа са посебним потребама

Дом здравља Ваљево је активан у сарадњи са удружењима и клубовима особа са посебним потребама: са церебралном парализом, мултиплом склерозом, слепим и слабовидим особама итд. У последње време активности су интензивиране, тако да су у току посете и радионице у неколико удружења града Ваљева.

детаљније

Дом здравља на дивчибарском фестивалу „Ди Фест“

У суботу 22. јуна, по идеалном времену, у центру Дивчибара одржан је четврти „Ди Фест“, манифестација посвећена деци и дечјем стваралаштву, у организацији Удружења грађана „ТИМС“ и под покровитељством Града Ваљева. Фестивал је отворио градоначленик Ваљева др Слободан Гвозденовић. У прелепом амбијенту Дивчибара, на пропланку у близини хотела „Маљен“, окупило се преко хиљаду посетилаца да ужива у програму неколико стотина предшколаца, балерина Студија „М“, мађионичара, глумаца, фоклорног ансамбла... Дом здравља Ваљево пружио је традиционалну подршку овом лепом фестивалу, који је намењен најмлађима, али и бројним породицама са децом која бораве овог лета у напознатијем ваљевском планинском одмаралишту.

детаљније

Више посла за Службу хитне помоћи

Са стизањем топлотног таласа у Србију, када су температуре данима достизале и до 35 степени, а затим са кишовитим и спарним данима, нагло се повећао обим посла за нашу Службу хитне медицинске помоћи са санитетским транспортом. Начелница службе др Јелена Рајевац каже да се последњих десетак дана број позива суграђана знатно повећао, а број кућних посета порастао за 50 одсто. Углавном су у питању хронични болесници: астматичари, срчани болесници и пацијенти са високим крвним притиском, што је групација људи која је уобичајено угрожена у топлим и спарним летњим месецима.

детаљније

Вршњачка едукација у Првој основној школи

Две групе вршњачких едукатора одржали су 13. и 14. јуна у Првој основној школи превентивна предавања и радионице за ученике седмог разреда на тему „Алкохолизам код младих“. У питању су ученици средњих школа који су прошли вишедневну стручну обуку у организацији Црвеног крста Ваљево, Завода за јавно здравље и Дома здравља Ваљево, а које су одржане управо у нашој установи. Рад је тимског карактера у којем учествују по три вршњачка едукатора, користећи адекватно припремљене презентације које имају за циљ да младима приближе свеобухватну проблематику потенцијалне зависности од алкохолизма на њима прихватљив и разумљив начин. Радионицe које су реализовали вршњачки едукатори испратили су и представници установа које су били креатори обуке за вршњачке едукаторе, али и поједини наставници Прве основне школе, као и психолог Медицинске школе. Заједничке импресије биле су да су едукације прошле у запаженој интеракцији ученика, да пуно информација већ поседују, али и да постоје предрасуде па и табу теме у вези алкохолизма, које се најбоље „отварају“ вршњачком едукацијом. На самом крају радионице спроведена је интерна евалуација.

детаљније

Завршен циклус бесплатних превентивних прегледа

Прегледима последње групе радника компаније „Босис“ у суботу је у нашој установи завршен циклус бесплатних превентивних прегледа за колективе, пред летњу паузу. Основне параметре здравља преконтролисало је 120 радника овог познатог ваљевског предузећа, а треба истаћи да је „Босис“ прва велика приватна компанија која се одазвала на позив Дома здравља Ваљево за бесплатне превентивне прегледе. Захваљујући њиховом интересовању, јављају се и друге приватне фирме. У мају је контрола здравља реализована и за 30 запослених у Вишем суду, колико их је било заинтересовано за прегледе. Од септембра је у плану колектив Центра за социјални рад „Колубара“, затим Пољопривредна школа са домом ученика Ваљево, Економска школа итд.

детаљније

Дом здравља партнер Ваљевског полумаратона

Дом здравља Ваљево је, као партнерска установа, дао подршку и другом Ваљевском полумаратону, одржаном 8. јуна улицама Ваљева и поред реке Градац. Два возила Службе хитне медицинске помоћи била су на располагању организатору: једно је пратило учеснике на стази трке, а друго је било на старту/циљу. Служба поливалентне патронаже имала је два пункта - први у близини стартне линије трке у Карађорђевој улици, а други код скретања за Плоче на реци Градац. Екипа Патронаже у центру града била је на располагању публици и суграђанима ради контроле притиска и нивоа шећера у крви, уједно била на располагању и учесницима. Дан је био изузетно спаран тако да је присуство наших медицинских екипа било веома значајно, поготово на крају маратона, када је било пуно исцрпљених такмичара којима је било потребно указати адекватну подршку.

детаљније

Посета министарке Славице Ђукић Дејановић

Министарка без портфеља у Влади Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић посетила је јуче Ваљево. После састанка са градоначелником Слободаном Гвозденовићем, посетила је нашу установу у којој је обишла Саветовалиште за заштиту репродуктивног здравља младих у оквиру одељења Гинекологије. Кабинет за демографију и популациону политику, у оквиру Јавног позива и суфинансирања мера популационе политiке 2018. и 2019. године, доделио је неповратна средства за адаптацију дела Дома здравља Ваљево, за отварање Саветовалишта за заштиту репродуктивног здравља младих.

детаљније

Не дозволите да због дувана изгубите дах

Одбор за јавно здравље Ваљево са партнерским установама и ОШ „Прота Матеја Ненадовић“ из Бранковине организовали су данас обележавање Светског дана борбе против дуванског дима. Присутне је поздравила секретар Одбора за јавно здравље Славица Филиповић, струковна медицинска сестра-специјалиста јавног здравља. Ученици школе извели су пригодан програм, приказан је кратки филм о штетности дуванског дима по младе генерације, а затим су уручене награде најуспешнијим предшколцима и основцима на ликовном и литерарном конкурсу „Не дозволите да због дувана изгубите дах“. Ваучере за куповину школског материјала и прибора уручио је прим. др Радиша Јокић, потпредседник Одбора.

детаљније

У недељу бесплатно прегледано 50 људи

У недељу 26. маја настављена је акција бесплатних превентивних прегледа у здравственим установама, у организацији Министарства здравља Републике Србије. У нашој установи укупно је прегледано 48 Ваљеваца. Сви су урадили преглед код лекара опште медицине, уз контролу плућа и притиска, док је за њих шест, према индикацијама, урађен ЕКГ снимак. Служба поливалентне патронаже урадила је 48 контрола нивоа шећера у крви.

детаљније

Дом здравља на градској манифестацији КРЕЋИ СЕ

На платоу Центра за културу Град Ваљево је у суботу организовао манифестацију „Крећи се“, као завршни догађај пројекта „City Walk“, подржаног из фондова Европске уније. Цео догађај је представљао промоцију здравих стилова живота у урбаним условима - кретања, пешачења, рекреације, вожње бицикла и спорта. Служба поливалентне патронаже Дома здравља била је један од учесника ове велике манифестације, којом је уједно обележила и Међународни дан физичке активности „Кретањем до здравља“. У тзв. Здравственом кутку, заједно са партнерима, Медицинском школом Ваљево и Црвеним крстом, грађанима су контролисали притисак, мерили тежину и висину, одређивали бодимас индекс, давали здравствене савете и едукативне брошуре. Више од стотину учесника и пролазника преконтролисало је ове параметре, тако да је акција веома успела.

детаљније

Одржана завршна приредба Недеље здравља уста и зуба

Лепршавим програмом предшколаца и доделом награда за најбоље ликовне и литерарне радове деце предшколског узраста и ученика основних школа, у ваљевском вртићу „Видра“ обележен је завршетак Недеље здравља уста и зуба на подручју Колубарског округа. Учесницима програма, награђеним малишанима и њиховим менторима, као и представницима свих партнерских установа обратили су се др Александра Филиповић из Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље Ваљево и др Снежана Ђурић из Стоматолошке службе Дома здравља Ваљево.

детаљније

Бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља

У недељу 26. маја наставља се акција бесплатних превентивних прегледа у здравственим установама, коју је 2017. године покренуло Министарство здравља. Прегледи ће се радити и у нашој установи од 8 до 16 часова, код лекара опште медицине, уз контролу притиска и ЕКГ по потреби. Служба поливалентне патронаже радиће контолу нивоа шећера у крви.

детаљније

Одржано „Медицинско село“ у Доњој Каменици

Данас је наша установа организовала још једно „Медицинско село“, овога пута у Доњој Каменици, селу на путу Ваљево-Лозница, које припада Ваљевској Каменици. Прегледи мештана из овог и околних села обављани су у згради основне школе од 8 до 13 сати. Укупно је реализовано 123 прегледа. Лекари опште медицине обавили су 35 прегледа, Патронажна служба измерила је шећер у крви код 34 људи, специјалиста радиолог урадио је 32 ултразвучна прегледа, специјалиста за ухо, грло и нос 11, а било је и 11 ЕКГ снимака.

детаљније

Предавања о хигијени зуба по вртићима

У оквиру Недеље здравља уста и зуба у току су пријемчива предавања у вртићима која реализује тим Дома здравља (Стоматологија и Патронажа), Црвеног крста и Заводa за јавно здравље Ваљево, у сарадњи са Предшколском установом и уз подршку Града Ваљева. Радионице о хигијени зуба и правилној исхрани за најмлађе одржана су већ у обдаништима Звончић, Михаило Ступар, Колибри, Пинокио, Бамби и Хајди. У четвртак су на реду Видра и Бубамара, а Наша радост и Пчелица у петак. Предавање о здрављу зуба биће одржано у петак и у ОШ „Милош Марковић“ Доње Лесковице.

детаљније

Свечано обележен Дан сестринства у Дому здравља

Пригодним програмом и уручењем награда медицинским сестрама и техничарима који су се у протеклих годину дана истакли у раду, у Дому здравља Ваљево традиционално је обележен Међународни дан сестринства. У целом свету се овај празник обележава 12. маја, у знак сећања на Енглескињу Флоренс Најтингејл, зачетницу модерног сестринства. Гостима и колективу обратили су се директор др Бранка Антић и главна сестра Гордана Симић. У културно-уметничком програму учествовали су Етно секција Музичке школе „Живорад Грбић“, омладински ансамбл КУД „Ђердан“, рецитатори Ваљевске гимназије, ученице Медицинске школе и студенткиња одсека Сестринство Факултета за здравствених, правних и пословних студија Ваљево.

детаљније

Свечаност поводом Међународног дана сестринства

У понедељак 13. маја у 13 сати, у Едукативном центру Ваљево, свечано ће бити обележен Међународни дан сестринства. Медицинским сестрама и техничарима који су се у претходних годину дана истакли у раду биће уручена пригодна признања. Запосленима ће се обратити представници Града, директор Дома здравља др Бранка Антић и главна сестра Гордана Симић. У програму ће учествовати ученици Медицинске школе, Ваљевске гимназије и Музичке школе и КУД „Ђердан“.

детаљније

Недеља здравља уста и зуба од 13. до 18. маја

Недеља здравља уста и зуба oрганизује се у Ваљеву од 13. до 18. маја. Целе наредне седмице предавања у вртићима реализоваће тим Дома здравља (Стоматологија и Патронажа), Заводa за јавно здравље Ваљево и Црвеног крста, у сарадњи са Предшколском установом и уз подршку Града Ваљева. Предавања о хигијени зуба и правилној исхрани за најмлађе биће одржана од 9.30 и 10.30 следећим редоследом: понедељак Звончић и Михаило Ступар, уторак Колибри и Пинокио, среда Бамби и Хајди, четвртак Видра и Бубамара и у петак Наша радост и Пчелица.

детаљније

Градоначелник уручио нови санитет и возила

Наша установа је од оснивача – Града Ваљева добила три нова возила- комплетно опремљен санитет, теренско и путничко возило, чиме је настављено обнављање возног из градског буџета. За непуне три године уложено је око 150 милиона динара: набављена су четири комплетно опремљена санитета и 10 путничких возила, интензивно се ради на реконструкцији и опремању медицнским апаратима. Бољи изглед и услови рада и боравка пацијената у Дому здравља су видљиви и мерљиви, што је препознала и Комисија за акредитацију, која је ову установу оценила најбољим оценама.

детаљније

О јавном здрављу у емисији радија „Источник“ Ваљевске епархије

Поводом недавног обележавања Светског дана здравља, почетком недеље главна сестра Службе поливалентне патронаже Весна Павловић гостовала је у програму радија „Источник“, званичног гласила Ваљевске епархије. У емисији „Са Богом и Хипократом“ специјалиста јавног здравља Весна Павловић је говорила о факторима ризика за хроничне незаразне болести, симптомима којма не придајемо довољну пажњу, стресу као пошасти савременог доба, значају правилне исхране и свим другим аспектима превенције здравља. Цео разговор можете послушати преко овог линка: http://radioistocnik.info/2019/04/16/sa-bogom-i-hipokratom-vesna-pavlovic-slusajmo-znake-sopstvenog-tela/

Одржан конгрес „О садашњости за будућност“ удружења ЕСКУЛАП

Од 11. до 14. априла у Београду је одржан конгрес Удружења здравствених радника и сарадника републике Србије „ЕСКУЛАП“ под називом „О садашњости за будућност“. На акредитованом скупу са међународним учешћем, међу више од 300 лекара, медицинских сестара и техничара и фармацеута, учествовало је 10 представника наше установе.

детаљније

Са грађанима поводом Светског дана здравља

Осим бесплатних превентивних прегледа широм Србије под покровитељством Министарства здравља, који су и у нашој установи одржани у недељу 7. априла, Светски дан здравља у Ваљеву обележен је и акцијом на Градском тргу у понедељак 8. априла. Организатор је био Црвени крст Ваљево, уз подршку Патронажне службе Дома здравља и Медицинске школе.

детаљније

Добар одзив на превентивне прегледе

У недељу 7. априла, на Светски дан здравља, у нашој установи је, као и у здравственим установама широм Србије, одржана акција бесплатних превентивних прегледа под покровитељством Министарства здравља. Укупно су прегледана 44 пацијента и обављене 92 различите медицинске услуге.

детаљније

Бесплатни превентивни прегледи у недељу

У недељу 7. априла наставља се акција бесплатних превентивних прегледа у здравственим установама, коју је 2017. године покренуло Министарство здравља. Прегледи ће се радити и у нашој установи од 8 до 16 часова, код лекара опште медицине, уз контролу притиска и ЕКГ по потреби. Служба поливалентне патронаже радиће контолу нивоа шећера у крви. Могу се прегледати и осигурана и неосигурана лица, а поготово позивамо суграђане који немају здравствено осигурање да искористе прилику и обаве основу проверу здравља. На овај начин уједно ће бити и обележен 7. април – Светски дан здравља. Овогодишњи слоган је „Примарна здравствена заштита – основ универзалне покривености здравственом заштитом“.

Др Љубо Алимпијевић у пензији

Првог дана априла, на свој рођендан, у пензију је испраћен начелник Службе за здравствену заштиту деце др Љубо Алимпијевић. Дакле, није била првоаприлска шала и стварно је било изненађење које је познатом ваљевском педијатру последњег радног дана приредила управа Дома здравља и колеге из његове службе!

детаљније

У сусрет Светском дану здравља (7.април)

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, уз подршку Министарства здравља Републике Србије и Светске здравствене организације – Kанцеларије за Србију, сваке године обележава 7. април, Светски дан здравља, као један од значајних датума из Kалендара јавног здравља. Овогодишњи слоган Светског дана здравља је: „Примарна здравствена заштита – основ универзалне покривености здравственом заштитом”, па је утолико ове године обележавање значајније за нашу установу.

детаљније

Ове године реконструкције зграда Дома здравља и Стоматологије

У великом интервјуу за сајт www.kolubarski.info директорка Дома здравља Ваљево др Бранка Антић најавила је да ће у току ове године бити расписана јавна набавка за реконструкцију зграде Дома здравља и зграде Стоматологије, али и Службе хитне медицинске помоћи.

детаљније

Oбележен Светски дан борбе против туберкулозе

Здравственим предавањем за ученике седмог разреда Прве основне школе јуче је у сали Музичке школе обележен Светски дан борбе против туберкулозе. Организатор је била Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево, уз подршку Службе пнеумофтизиологије Опште болнице Ваљево, Завода за јавно здравље Ваљево, Црвеног крста Ваљево и Медицинске школе.

детаљније

Патронажа на акцији „Озелени Ваљево“

У суботу је компанија Босис из Ваљева организовала акцију заштите и унапређења животне средине – „Озелени Ваљево – улепшај живот“, у оквиру „Босис ЕКО“ програма. Циљ акције је подићи свест и промовисати заначај и важност зелених површина и зеленила за квалитет живота у урбаним градским зонама и позвати локалне привреднике, институције и појединце да се прикључе озелењавању јавних површина града Ваљева.

детаљније

Здравствена предавања о превенцији ТБЦ у школама

У оквиру кампање борбе против туберкулозе Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево организује предавања о превенцији ове болести за ученике седмог разреда основних школа. Од 21. до 28. марта предавања се организују за градске школе, а почетком априла за приградске и сеоске осмогодишње школе.

детаљније

Акција поводом Месеца борбе против рака дебелог црева

У организацији Националног инвалидског удружења „ИЛКО“ Србије и Удружења пацијената оболелих од канцера дебелог црева и јетре, уз подршку Завода за јавно здравље Ваљево и Дома здравља Ваљево, у суботу је од 10 до 15 часова одржана промотивна акција у центру града, са циљем превенције и благовременог лечења дебелог црева.

детаљније

Низак интензитет активности вируса грипа

Према подацима популационог надзора који се спроводи на територији Републике Србије од стране Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и мреже института и завода за јавно здравље, од почетка сезоне 2018/2019. закључно са деветом извештајном недељом (25.2.2019. до 3.3.2019), пријављено је укупно 142.304 оболелих од обољења сличних грипу и 55 смртних исхода који се могу довести у везу са грипом код којих је лабораторијски потврђен овај вирус. Пријављивање обољења сличних грипу је у складу са кретањем обољења за овај период године.

детаљније

Март – месец борбе против рака

Према најновијим проценама Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака, оболевање од малигних болести у свету је порасло са 12,7 милиона у 2008. години и 14,1 милиона људи у 2012. години на 18,1 милиона људи у 2018. години. Према истом извору, регистровано је 9,6 милиона смртних случајева од свих локализација малигних тумора у 2018. години.

детаљније

Превентивни прегледи за колектив „Босиса“

Прва велика приватна компанија која се одазвала на позив Дома здравља Ваљево за бесплатне превентивне прегледе је „Босис“. У суботу су у Дому здравља реализовани прегледи за прву групу од 20 радника ове фирме. Служба поливалентне патронаже измерила им је ниво шећера, холестерола и триглицерида, телесну масу и висину, израчунала бодимас индекс, уз попуњавање превентивне карте.

детаљније

Позоришна представа за „Невидљиву децу“

У недељу је у Арт холу Центра за културу Ваљево одиграна дечја представа за кориснике пројекта „Невидљива деца“ под називом „Јелица Јеца и остала деца“, у извођењу професионaлних глумица Ангелине Лукић и Катарине Вићентијевић. Организација позоришне представе само је једна од активности пројекта „Невидљива деца-Успостављање нове социјалне услуге за децу у руралним подручјима“. Пројектом је обухваћено 60 деце са инвалидитетом и сметњама у развоју из руралних подручја града Ваљева, којима се пружају услуге из области социјалне и здравствене заштите.

детаљније

Обележавање Национланог дана без дуванског дима

Партнерске организације: Црвени крст Ваљево, као носилац активности, Завод за јавно здравље Ваљево, Медицинска школа Ваљево и Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево, заједнички су обележиле 31. јануар - Национални дан без дуванског дима. Централна улична манифестација под слоганом „Заштитимо се од дувана” одржана је на Градском тргу, на једном од најпрометнијих пешачких места у граду.

детаљније

Превенција рака грлића материце у Дому здравља

Поводом Европске недеље превенције рака грлића материце у Едукативном центру Дома здравља Ваљево одржана је конференција за новинаре на којој су се јавности обратили лекари специјалисти Службе за здравствену заштиту жена: начелник др Милан Мирковић, др Ивана Ракић и др Душко Антонић. Основна тема је био организовани скрининг на карцином грлића материце, као изузетно значајан вид превенције против опаке болести, који Дом здравља Ваљево спроводи од 2013. године као један од 25 домова здравља у Србији укључених у овај програм Министарства здравља.

детаљније

Европска недеља превенције рака грлића материце

По Календару здравља СЗО Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 21. јануара до 27. јануара 2019. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Прва Европска недеља обележена је 2007. године после интервенције Интересне групе за рак грлића материце, када је Савет Европе донео препоруке о започињању Кампање и обележевању Европске недеље превенције рака грлића материце.

детаљније

Комеморација др Зорану Живковићу, оралном хирургу

У нашој установи јуче је одржана комеморација др Зорану Живковићу, специјалисти оралне хирургије, шефу Одељења оралне хирургије Стоматолошке службе Дома здравља Ваљево, који је преминуо 16. јануара после кратке и тешке болести. У име Дома здравља члановима породице, бројним колегама и пријатељима обратила се директор др Бранка Антић, између осталог рекавши:

детаљније

Издвајамо